Στάχτη το hot spot της Μόριας - Aγρια νύχτα με συμπλοκές στη Λέσβο

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Λέσβο, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται κλιμακούμενη ένταση στο προσφυγικό. Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μόρια. Ναυλώθηκε πλοίο για φιλοξενία 1.000 προσφύγων. Δυο διμοιρίες των ΜΑΤ στο νησί.

  • Real.gr
Στάχτη το hot spot της Μόριας - Aγρια νύχτα με συμπλοκές στη Λέσβο

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Λέσβο, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται κλιμακούμενη ένταση στο προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας ξέφυγε από τον έλεγχο. Μέσα στο hot spot ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το σημείο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στάχτη έγιναν δεκάδες καταλύματα φιλοξενίας. Στην περιοχή βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη.

Οι εξελίξεις στο νησί προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς υπάρχει ο φόβος, η ένταση να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα νησιά όπου υπάρχουν αντίστοιχες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Από τη μια πλευρά, ομάδες κατοίκων της Λέσβου ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες, από την άλλη πλευρά, οι φιλοξενούμενοι στο hot spot της Μόριας αντιδρούν στις φήμες που υποστηρίζουν ότι επίκειται επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Στο ήδη εκρηκτικό μείγμα έρχονται να προστεθούν οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις ακραίων στοιχείων που τροφοδοτούν την ένταση και τον θυμό κατοίκων και προσφύγων.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο και συνεχίστηκαν και χθες.

Ναυλώνεται πλοίο για τη φιλοξενία προσφύγων

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει και στη ναύλωση δεύτερου πλοίου.

Τόσκας: Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα στη Λέσβο

Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.

Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.

Όχι σε νέο hot spot λένε οι κάτοικοι

Ο τοπικός πληθυσμός της Λέσβου εδώ και μήνες έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην κατασκευή ενός ακόμα χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί τους, ζητώντας την απομάκρυνση όσων βρίσκονται εκεί σήμερα και την προώθησή τους σε χώρους φιλοξενίας στη χερσαία Ελλάδα.



Χθες το μεσημέρι στη διαδήλωση των κατοίκων της Μόριας προς το δημαρχείο της Λέσβου φέρονται να παρεισέφρησαν άτομα φίλα προσκείμενα στη Χρυσή Αυγή, που επιτέθηκαν σε τρεις γυναίκες που απασχολούνται ως εθελόντριες στη φιλοξενία των προσφύγων.



Αίτημα της διαδήλωσης ήταν η μερική εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hot spot, τη λήψη μέτρων προστασίας της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου και την επίλυση των προβλημάτων στο δίκτυο της αποχέτευσης στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v