Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τούρκος πρέσβης: Να τελειώνει γρήγορα η υπόθεση των «οκτώ»

Μήνυμα στην Αθήνα έστειλε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, λέγοντας ότι αν δεν επιστραφούν οι οκτώ αξιωματικοί στη χώρα του, είναι ανήσυχος για τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης.

  • Real.gr
Τούρκος πρέσβης: Να τελειώνει γρήγορα η υπόθεση των «οκτώ»

Κατακόρυφα αυξάνει η Άγκυρα την πίεση στην Αθήνα για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, είπε ότι η τουρκική πλευρά ελπίζει πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι οι οκτώ θα επιστραφούν στην Τουρκία, όπου θα έχουν μια δίκαιη δίκη.

Ο κ. Ουράς χαρακτήρισε λάθος το ότι επετράπη στο ελικόπτερο των οκτώ να προσγειωθεί επί ελληνικού εδάφους, λέγοντας ότι ένα ελικόπτερο μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε και ότι τα ελληνικά μαχητικά που το παρακολούθησαν από την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν θα έπρεπε να του είχαν επιτρέψει να προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος.

Ο Τούρκος πρέσβης είπε επίσης ότι η προτίμηση της Άγκυρας θα ήταν να είχαν εκδοθεί αμέσως οι οκτώ και ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε προκαλεί μεγάλο θυμό. Είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί αυτή την υπόθεση στενά και ότι έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από την τουρκική πλευρά για την έκδοση των οκτώ αλλά και ότι έχουν παραδοθεί στην Αθήνα όλες οι αποδείξεις για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα.

Επίσης σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο, ο κ. Ουράς ανέφερε ότι η κοινή γνώμη στην Τουρκία παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση, η οποία δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και ότι αν δεν επιστραφούν οι οκτώ στην Τουρκία, είναι ανήσυχος για τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης και δεν θα ήταν καλό κάτι τέτοιο για τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Ουράς ρωτήθηκε και για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας του, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει για επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ επισήμανε ότι στη δικαιική πρακτική δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή και ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή, υπενθυμίζοντας την υπόθεση Οτσαλάν, που ο αρχηγός του PKK εκτίει ποινή ισόβιων δεσμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v