Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίτσας: Οι 3 φάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Τα τρία στάδια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρέθεσε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης και Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

  • Real.gr
Βίτσας: Οι 3 φάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ρεπορτάζ: Θάνος Μωριάτης

Τα τρία στάδια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρέθεσε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης και Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Στην τοποθέτηση του, στο Διεθνές Συνέδριο της Ο.Κ.Ε. (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας) με θέμα «Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα;» ο κ. Βίτσας ανέφερε τις 3 φάσεις που αποτελούν το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση της κρίσεως.

Όπως σημείωσε στην ομιλία του, η «φάση Α» είναι η εκκένωση του Πειραιά, της Ειδομένης και η αποσυμπίεση του Ελληνικού παράλληλα με τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. Η «φάση Β» είναι ανακατασκευή των κέντρων φιλοξενίας χαμηλού επιπέδου. Τέλος η «φάση Γ» αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση των δομών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και να «ξεδιπλώσει τις δυνατότητες τις».

Παράλληλα, επισήμανε πως βρίσκονται υπό κατασκευή 11 νέες θέσεις φιλοξενίας από τις οποίες οι έξι θα τοποθετηθούν σε βιομηχανικούς χώρους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του «πολλοί πιθανολογούν ότι οι χώροι φιλοξενίας είναι το πιο απλό πράγμα, σας πληροφορώ ότι είναι το πιο δύσκολο».

Την αρχή του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας την Τουρκία να διευθετήσει το πρόβλημα των διακινητών. Την ίδια στιγμή, απαντώντας για το εάν η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, ανέφερε πως «η Ευρώπη όχι μόνο μπορεί αλλά είναι η μόνη ένωση κρατών και λαών που μπορεί να φέρει σε πέρας μία τέτοια αποστολή. Η Ευρώπη γεννήθηκε για να μη ζήσει η ανθρωπότητα τον εφιάλτη ενός πολέμου σαν τον Β’ Παγκόσμιο».

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν με μηνύματα τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης , η Φεντερίκα Μογγερίνι( Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ) και ο Χρήστος Στυλιανίδης (Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v