Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Το plan X και το δάνειο από την Κίνα που απέτρεψε το Βερολίνο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με παρέμβαση του Βερολίνου ανετράπη άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την κινεζική κυβέρνηση.

  • Real.gr
Βαρουφάκης: Το plan X και το δάνειο από την Κίνα που απέτρεψε το Βερολίνο
«Η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, αποκάλυψε πως με παρέμβαση του Βερολίνου ανετράπη άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την κινεζική κυβέρνηση και προέβλεπε "άμεσες ξένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα μιας πιστωτική γραμμής για την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση έκδοσης ομολόγων για σταδιακή επανείσοδο στις αγορές".

"Αυτή η συμφωνία επήλθε, αλλά ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο", σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ήταν κάτι που ειπώθηκε από τον ίδιο τον Κινέζο πρωθυπουργό.



Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης προέβη στην αποκάλυψη πως υπήρχε σχέδιο Χ, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είπε ότι ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ομάδας των 5-6 ατόμων που -με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- ετοίμασε το "Plan X" για την ελληνική οικονομία, ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτό, όπως είπε, ήταν το πλάνο σχετικά με το «πώς θα αντιδρούσαμε σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκπαραθυρώσουν από το ευρώ, όπως απειλούσαν, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, όπως οι ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορούσε διπλό νόμισμα, αλλά ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών σε περίπτωση που έκλειναν οι τράπεζες.




ΠΗΓΗ: enikos

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v