Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Στο 12% η ενίσχυση των ΕΠΑΕ από ΟΠΑΠ

Από 8% σε 12% αυξάνονται τα ποσοστά που δίνει ο ΟΠΑΠ σε ΠΑΕ και ΕΠΑΕ από το ΠΡΟΠΟ και το ΠΡΟΠΟ-ΓΚΟΛ. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός πολιτισμού κατά την παρουσίαση του αθλητικού νομοσχεδίου. Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις επαγγελματικών σωματείων. Δείτε το πλήρες κείμενο του ν/σ.

Βενιζέλος: Στο 12% η ενίσχυση των ΕΠΑΕ από ΟΠΑΠ


Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αυτό, αυξάνονται τα ποσοστά που δίνει ο ΟΠΑΠ από το ΠΡΟΠΟ και το ΠΡΟΠΟ-ΓΚΟΛ στις ΕΠΑΕ και την ΠΑΕ, από 8% σε 12%, αύξηση που αγγίζει το 50%, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση για τη λειτουργία δύο νέων παιχνιδιών, του ΠΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (κατά τα πρότυπα του ΠΡΟΠΟ) και σταδιακά αντίστοιχων προγνωστικών για ομαδικά αθλήματα.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, αλλάζει η η φύση και η λειτουργία της εγγυητικής επιστολής των ομάδων. Η εγγυητική επιστολή θα καλύπτει ποσοστό 10% του ετήσιου προϋπολογισμού, αλλά δεν θα αφορά την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων, απέναντι στους αντισυμβαλλόμενους της εταιρείας, αλλά την τήρηση των νομίμων υποχρεώσεων, έναντι της Πολιτείας.

Εφόσον λοιπόν, παραβιάζονται οι υποχρεώσεις αυτές, ως πρόσθετη οικονομική κύρωση, θα καταπίπτει αυτή η εγγυητική επιστολή, με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. ”Πρόκειται, για έναν μηχανισμό, πολύ σημαντικής αυτόματης διοικητικής ποινής, εάν μια ανώνυμη αθλητική εταιρεία, δεν σέβεται τις νόμιμες υποχρεώσεις της. Και μπορεί με απόφαση της, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, να επιβάλλει την κατάπτωση μέρους της εγγυητικής επιστολής, εάν το παράπτωμα είναι μικρότερο”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός πολιτισμού, απαντώντας στο κατά πόσον αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει ποσό 6 δισ. δρχ. ετησίως στην ΕΠΑΕ, απήντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο και το χαρακτήρισε ”πρόταση της ΕΠΑΕ προς τον ΟΠΑΠ”. Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε τη σχέση ΕΠΑΕ- ΟΠΑΠ, σαν μία σχέση δύο επιπέδων: Στο ένα επίπεδο, είπε, βρίσκεται η νόμιμη υποχρέωση που έχει ο ΟΠΑΠ να αποδίδει ποσοστό των εσόδων του στις ΠΑΕ και στην ΕΠΑΕ. Στο άλλο επίπεδο βρίσκονται οι εμπορικές συμφωνίες που μπορεί να συνάπτει ο ΟΠΑΠ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που ακολούθησε την παρουσίαση, ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το θέμα των χρεών ορισμένων ΠΑΕ και για την προθεσμία που έθεσε η ΦΙΦΑ για την εξόφληση, πήρα αποστάσεις λέγοντας ότι ”τα χρέη των ομάδων απέναντι σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, ή άλλους παράγοντες που τελούν υπό την ειδική προστασία της ΦΙΦΑ, είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τις ομάδες ως επιχειρήσεις και αυτούς που ασκούν τη διοίκησή τους και θέλουν να επωφελούνται από τα επιχειρηματικά αποτελέσματα άμεσα ή έμμεσα αυτής της δράσης. Όταν επικαλούμαστε τη ΦΙΦΑ ως εγγυητή και θεματοφύλακα της αυτονομίας του ποδοσφαιρικού χώρου”, συνέχισε, ”δεν μπορούμε αυτή την αυτονομία να την ξεχνάμε όταν θέλουμε το κράτος να πληρώσει αντί για μας”.

Ο υπουργός, προκειμένου για κρατικές ενισχύσεις προς σωματεία, περιόρισε τη δράση αυτή στην κατεύθυνση των ερασιτεχνικών- μη κερδοσκοπικών σωματείων, που έχουν επωμιστεί το βάρος της εκκαθάρισης. ”Δεν ενισχύουμε επιχειρηματίες, αλλά ομάδες”, είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί μέσω του ”ερασιτεχνικού παραθύρου” ο ΠΑΟΚ, για να προσθέσει ”όποιος επιχειρηματίας δεν μπορεί, φεύγει”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v