Από το ψυχρό κλίμα - στις αγκαλιές και τα φιλιά

Όλο το παρασκήνιο της αλλαγής του κλίματος στις Βρυξέλλες.

  • Real.gr
Από το ψυχρό κλίμα - στις αγκαλιές και τα φιλιά
Μέσα σε λίγες ώρες το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που υπήρχε μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών άλλαξε με τις δύο πλευρές να τονίζουν πως βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να αγκαλιάζει και να φιλά τον Αλέξη Τσίπρα. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να γεφυροποιηθούν οι διαφορές.

Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στις Βρυξέλλες για την ελληνική κυβέρνηση ήταν γνωστό στο Μαξίμου πριν ο Αλέξης Τσίπρας φτάσει στην Βελγική πρωτεύουσα. Άλλωστε οι τρεις απεσταλμένοι της κυβέρνησης (Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) τον είχαν ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για όλες τις εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ ο πρωθυπουργός ήταν ήδη στις Βρυξέλλες, μετέφερε την ενόχληση του Ζ.Κ. Γιούνκερ στους Έλληνες ανταποκριτές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ραντεβού μεταξύ των δύο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αντιπρόταση της κυβέρνησης ήταν ανεπαρκής, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την επίσημη απάντηση της Κομισιόν για την αντιπρόταση που είχε καταθέσει η ελληνική αντιπροσωπεία.

Αμέσως, ξεκινά ένας «πόλεμος νεύρων» μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ βρέθηκε για μερικές ώρες στον «αέρα». Η Αθήνα διαμήνυσε πως «μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ» και το Βερολίνο να λέει πως βεβαίως θα υπάρξει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αν όμως το ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το κλίμα ήταν εκρηκτικό στην ελληνική αντιπροσωπεία γινόντουσαν συνεχώς συσκέψεις ενώ παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γινόντουσαν και στην πλευρά των δανειστών. Η διαφορά που χώριζε από την συμφωνία τις δύο πλευρές ήταν 440 εκ ευρώ. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές γνώριζαν πως αν δεν γίνονταν η τριμερής συνάντηση τότε η συμφωνία θα απομακρύνονταν κάτι που δεν επιθυμούσε καμία πλευρά.

Αμέσως μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν διευκρινήσεις από κυβερνητικές πηγές για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία τα οποία η ελληνική πλευρά αύξησε προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 440 εκ. ευρώ.

«Προς χάριν της σαφήνειας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, «η αρχική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν για πλεόνασμα 0,5% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,5% για το 2016. Η θέση των θεσμων όπως την κατανοούμε είναι για πλεόνασμα 1% για το σύνολο του έτους 2015 και 2% για το 2016».

«Στην πιο πρόσφατη πρόταση μας που υπεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έχουμε προτείνει ένα πλεόνασμα 0,75% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,75% για το 2016. Με την πρόταση αυτή, η κυβέρνησή μας προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων μας», ανέφεραν οι ίδιες πηγές χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα οι πάγοι μεταξύ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν φαίνεται πως «έλιωσαν» καθώς ο Ζ. Κ. Γιούνκερ που μέχρι χθες δεν σήκωνε στον Αλέξη Τσίπρα το τηλέφωνο και δεν επιθυμούσε να συναντηθεί μαζί του, τον υποδέχθηκε με θέρμη αλλά και κλείστηκε ραντεβού για σήμερα.

«Ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζ. Κ. Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v