Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ιδρύματος Κόκκαλη

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εορταστική εκδήλωση για τη 10η επέτειο του Ιδρύματος Κόκκαλη και του Προγράμματος Κόκκαλη στο Πανεπιστήμιο Harvard, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Θόδωρος Κασσίμης, πρώην υπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις, καθηγητές του Πανεπιστημίου Harvard και πάνω από 150 απόφοιτοι του Προγράμματος Κόκκαλη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ιδρύματος Κόκκαλη
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εορταστική εκδήλωση για τη 10η επέτειο του Ιδρύματος Κόκκαλη και του Προγράμματος Κόκκαλη στο Πανεπιστήμιο Harvard, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Θόδωρος Κασσίμης, πρώην υπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις, καθηγητές του Πανεπιστημίου Harvard και πάνω από 150 απόφοιτοι του Προγράμματος Κόκκαλη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Πρόγραμμα Κόκκαλη ιδρύθηκε από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη το 1997 στη σχολή John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard, με αποστολή την ενίσχυση, μέσω της εκπαίδευσης, των θεσμών της Δημοκρατίας και της χρηστής διακυβέρνησης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Ίδρυμα Κόκκαλη στην Αθήνα για να ”χτίσει γέφυρες” ανάμεσα στο Πανεπιστημίου Harvard και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και για να συνεισφέρει άμεσα στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, Αντιπροέδρου της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το Ίδρυμα και το Πρόγραμμα Κόκκαλη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ευχαρίστησε τον κ. Κόκκαλη για την προσφορά του, δίνοντας εν συνεχεία το λόγο στον Πρύτανη του Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ. David T. Ellwood.

Ο Δρ. Ellwood, παρουσιάζοντας την αποστολή και τα επιτεύγματα του Kennedy School, υπογράμμισε τη μεγάλη συνεισφορά του Προγράμματος Κόκκαλη στην επέκταση των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. ”Το Πρόγραμμα Κόκκαλη είναι μοναδικό, καθώς όταν ιδρύθηκε δεν υπήρχαν άλλα περιφερειακά προγράμματα αυτού του τύπου.

Μέσα σε 10 μόλις χρόνια, το Πρόγραμμα Κόκκαλη συνετέλεσε στην αξιοσημείωτη εκπροσώπηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Kennedy School, αυξάνοντας τον αριθμό των φοιτητών από την περιοχή αυτή από 0,4% που ήταν το 1996, στο 4% το 2007 επί του συνόλου,” δήλωσε ο Πρύτανης.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε, εκτός κειμένου, ο κ. Κόκκαλης, για το όραμα και τις αξίες που του εμφύσησε η οικογένειά του και οι οποίες τον οδήγησαν στην ίδρυση του Ιδρύματος και του Προγράμματος Κόκκαλη. ”Πιστεύω ακράδαντα ότι η εκπαίδευση μπορεί να φέρει Ειρήνη και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.” Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι αισθάνεται πως η αποστολή του Ιδρύματος και του Προγράμματος εκπληρώνεται με επιτυχία, καθώς σήμερα η Νοτιοανατολική Ευρώπη διαθέτει ένα δυναμικό δίκτυο υποτρόφων Κόκκαλη - αποφοίτων του Harvard, οι οποίοι συμβάλουν ενεργά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Κόκκαλης έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες του που δούλεψαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Vuk Jeremic, Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας. ”Το Σεπτέμβριο του 2001 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Kennedy School ως υπότροφος του Προγράμματος Κόκκαλη. Και θέλω να ξέρετε ότι αυτά τα 2 χρόνια άλλαξαν ουσιαστικά τη ζωή μου. Χάρις στο Πρόγραμμα Κόκκαλη έμαθα κάτι σημαντικό: να παλεύω σκληρά για να αφήσω ένα δυνατό αποτύπωμα σε αυτόν τον κόσμο – ένα αποτύπωμα που αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή μου στην υπηρεσία του κοινού καλού. Έμαθα για την ηγεσία και την προσωπική αφοσίωση για το καλό των κοινωνιών.

Χάρις στο Πρόγραμμα Κόκκαλη, έμαθα να σκέφτομαι πώς μπορώ να συνεισφέρω σε ένα καλύτερο μέλλον για τα Βαλκάνια, πώς να χτίζω και σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά να ξαναχτίζω γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας. Καθήκον μας είναι να φτιάξουμε μια κοινωνία που βασίζεται σε κοινές αξίες για ένα κοινό δημοκρατικό μέλλον. Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι το μέλλον δεν είναι ένα δώρο που απολαμβάνουμε, αλλά ένα επίτευγμα που πρέπει να εκπληρώσουμε,” δήλωσε ο κ Jeremic και έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας θερμά τον κ. Κόκκαλη για το έργο του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του διεθνώς αναγνωρισμένου δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, Δρ. Fareed Zakaria, διευθυντή του περιοδικού Newsweek.

Ο Δρ. Zakaria εστίασε στην επιρροή της οικονομικής ανάπτυξης στις κοινωνίες του μέλλοντος. Τα πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση είναι τα δυσκολότερα να επιλυθούν, σε αντίθεση με τα οικονομικά. ”Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο υπερβολικός εθνικισμός και οι αρνητικές συνέπειές του σε χώρες που αναπτύσσονται ταχύτατα, αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα. Αυτό δημιουργεί το μεγάλο παράδοξο της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή ενώ όλα παγκοσμιοποιούνται γύρω μας, εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι σε ταυτότητες και ιδεολογήματα από το παρελθόν,” τόνισε ο Δρ. Zakaria.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από κινηματογραφική αναδρομή στα επιτεύγματα του Προγράμματος και του Ιδρύματος Κόκκαλη τα τελευταία 10 χρόνια. Παράλληλα διοργανώθηκε συνέδριο του Πανεπιστημίου Harvard με θέμα ”Inspiring Leadership and Momentum” στις εγκαταστάσεις του Athens Information Technology, με τη συμμετοχή πάνω από 150 απόφοιτων και ομιλητές τον Πρύτανη Δρ. Ellwood και καθηγητές του Πανεπιστημίου Harvard.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση αποφοίτων, καθηγητών, και ανωτάτων στελεχών του πανεπιστημίου Harvard, εκτός των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v