Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαλαβάνη: Μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους

Mιλώντας στον realfm 97.8, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «εκκρεμεί σε επόμενο νομοσχέδιο μια εκλογίκευση του συνόλου των προστίμων». Τι είπε για την κατάργηση της προσωποκράτησης.

Βαλαβάνη: Μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους

Με ενδεχόμενη παροχή μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει στην έντονη κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες από όσους αισθάνονται «κορόιδα» επειδή πλήρωναν κανονικότατα τους φόρους τους, έναντι όσων θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να πληρώσουν φόρο με δύο – και πλέον- χρόνια καθυστέρηση και μάλιστα «κουρεμένο» στο μισό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους σε όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα προηγούμενα χρόνια και θα παραμείνουν συνεπείς και στις φετινές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό, η ρύθμιση που δεν έχει λάβει την οριστική της μορφή, θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ή το φόρο εισοδήματος, και θα οδηγεί τους συνεπείς στην επόμενη φορολογική χρήση, να καταβάλλουν λιγότερο φόρο έναντι των υποχρεώσεών τους.

«Τι σκέψη υπάρχει είναι πολύ γενικό για τους συνεπείς φορολογούμενους: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής ότι είναι μια πρόταση που μου έκαναν μέσα από τον υπηρεσιακό μηχανισμό, υπηρεσιακοί παράγοντες», τόνισε η κ. Βαλαβάνη για να προσθέσει:

«Ήταν οι πρώτοι που μου είπαν ότι πρέπει να δώσουμε κάποιο μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, γιατί κάποιοι θα νιώσουν αδικημένοι».

«Υπάρχει, λοιπόν, μια σκέψη. Δεν έχει μορφοποιηθεί και δεν θέλω να τη δώσω πρόωρα, δεν θα είναι και σε αυτό το νομοσχέδιο έτσι κι αλλιώς. Γι' αυτούς που πλήρωσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους κατά τα οικονομικά έτη 2012 και 2013 που σημαίνει και αυτοί μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εκπληρώσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους για το 2014, και θα αποκαλούσα εγώ συνεπείς φορολογούμενους, δεν έχει νόημα να ζητάμε παραπάνω, ας είναι συνεπείς τα τελευταία 2 χρόνια και σε αυτά που ακόμα δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα, θα δώσουμε κάποιο μπόνους στο τέλος της χρονιάς, το οποίο το πιθανότερο είναι ότι θα αναφέρεται σε αυτά που έχουν να πληρώσουν για το 2014».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα - η οποία όπως είπε θα είναι η τελευταία- όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα θα φέρει έσοδα στα ταμεία.

«Με τις συνάφειες με τη ρύθμιση που δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτή, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και με τελική διατύπωση η οποία προέρχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα καταργηθεί το διαρκές αυτόφωρο, η σύλληψη, η προσωποκράτηση και η φυλάκιση για όσους έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ και για όσους είναι σε διαδικασία θα αρθούν όλες οι συνέπειες, οι οποίες έχουν υπάρξει μέχρι τώρα».

Η κ. Βαλαβάνη τόνισε επίσης πως από τις όλες έως τώρα ρυθμίσεις οφειλών έχουν εισπραχθεί μόνο 2 δισ. ευρώ σε σύνολο 76 δισ.

«Με τη ρύθμιση επιχειρούμε να λύσουμε ζητήματα τα οποία μπορούν να λυθούν άμεσα. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα εκλογίκευσης των προστίμων και των φόρων», σημείωσε για να συμπληρώσει:

«Εκκρεμεί σε επόμενο νομοσχέδιο η εκλογίκευση του συνόλου των προστίμων».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Η ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v