Τον... τοίχο του Βερολίνου θα αντιμετωπίσει ο Βαρουφάκης

Βαρύ κλίμα και έλλειμμα εμπιστοσύνης θα αντιμετωπίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο σημερινό ραντεβού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Οι Γερμανοί φρόντισαν, είτε με επίσημες δηλώσεις, είτε με διαρροές «non paper», να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.

  • Real.gr
Τον... τοίχο του Βερολίνου θα αντιμετωπίσει ο Βαρουφάκης
Βερολίνο, της Φαίης Καραβίτη

Βαρύ κλίμα και έλλειμμα εμπιστοσύνης θα αντιμετωπίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο σημερινό ραντεβού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Οι Γερμανοί φρόντισαν, είτε με επίσημες δηλώσεις, είτε με διαρροές «non paper», να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην κρισιμότερη συνάντηση της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Ίσως για αυτόν τον λόγο και ο ίδιος, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτό που επιδιώκει από την συνάντηση είναι να αποκατασταθεί καλή επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του και ένα «modus vivendi», που θα διευκολύνει την μελλοντική συνεργασία.

Κατά τα άλλα, «το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ’ αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Είχε προηγηθεί μπαράζ δηλώσεων στην Γερμανία και αλλού. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε την υποδοχή που ήλπιζε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες, ενώ και στο Παρίσι εισέπραξε γαλλική αβρότητα αλλά όχι έναν ένθερμο σύμμαχο έναντι του Βερολίνου.

Στην Γερμανία τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα: ο κ. Βαρουφάκης διαπίστωσε απροθυμία του Μάριο Ντράγκι να παρεκκλίνει από τα όρια της ΕΚΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ στο Βερολίνο ακούστηκαν τέσσερα «όχι»: Όχι στην πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης, όχι σε στήριξη αν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, όχι σε κούρεμα χρέους και όχι σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.

Επιπλέον, η ίδια η Καγκελάριος υποστήριξε ότι ούτε η ίδια αλλά ούτε οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι περιμένει να δει το συνολικό σχέδιο προτάσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση πριν εκφράσει την άποψή της. Επανέλαβε πάντως ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η χαριστική βολή στις ελληνικές διεκδικήσεις δόθηκε όμως ουσιαστικά από την διαρροή εγγράφου το οποίο η γερμανική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει ενόψει συνάντησης Ευρωπαίων αξιωματούχων σήμερα και στο οποίο περιγράφονται όλες οι «απαιτήσεις» του Βερολίνου από την Ελλάδα: συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ακύρωση των εξαγγελιών που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, παραμονή της τρόικας, αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ κλπ. Κατ΄ουσίαν, πρόκειται για μια σύνοψη του τελευταίου προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα ήδη από το 2014.

Το πόσο αυστηρός θα εμφανιστεί ο κ. Σόιμπλε στον νέο ομόλογό του, εξαρτάται κυρίως από την διάθεση που θα διαπιστώσει για υποχωρήσεις από την άλλη πλευρά.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με συνέντευξη που έχει δώσει σήμερα στην Handelsblatt, το λέει ξεκάθαρα: όταν ο Τσίπρας υποχωρήσει, τότε και οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για την Ελλάδα. Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα πιο πέρα, προειδοποιώντας την Ελλάδα με διακοπή της χρηματοδότησης και χρεοκοπία, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v