Αγνοείται αεροσκάφος της Airasia με 162 επιβάτες

Χάθηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος της Airasia στον εναέριο χώρο της Ινδονησίας. Στο αεροσκάφος επιβαίνουν 162 άνθρωποι. Οι επιχειρήσεις διάσωσης διακόπηκαν για τη νύχτα.

  • Real.gr
Αγνοείται αεροσκάφος της Airasia με 162 επιβάτες

Οι έρευνες που άρχισαν σήμερα για να βρεθεί το αεροπλάνο της εταιρείας AirAsia, το οποίο εξαφανίσθηκε ανάμεσα στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη με 162 επιβαίνοντες, διακόπηκαν για τη νύκτα και θα επαναληφθούν αύριο, Δευτέρα, το πρωί, ανακοίνωσε το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών.

"Διακόψαμε τις έρευνες επειδή άρχιζε να νυκτώνει. Επίσης οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές. Θα επαναλάβουμε τις έρευνες αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας) ή ακόμη και νωρίτερα αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Airbus A320-220 της μαλαισιανής εταιρείας χαμηλού κόστους AirAsia περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα




Πρόκειται για 149 πολίτες της Ινδονησίας, 3 Κορεάτες, έναν πολίτη από τη Σιγκαπούρη, έναν Βρετανό και έναν υπήκοο από τη Μαλαισία όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Ινδονησίας. Μεταξύ των επιβατών είναι 16 παιδιά και ένα βρέφος, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της πολιτικής αεροπορίας της Ινδονησίας Τζόκο Μουρτζατμότζο.



Οι επιχειρήσεις διάσωσης διεξάγονται από το κέντρο έρευνας και διάσωσης του νησιού Μπάνγκα, στη Θάλασσα της Ιάβας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.



Την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ επιβεβαίωσε η Air Asia η ιδιοκτήτρια εταιρεία AIRBUS 320-200. Όπως έγινε γνωστό από την έδρα της AirAsia στη Μαλαισία είναι ήδη σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία μετέχει και η υπηρεσία πολιτικής αεροπλοΐας της Σιγκαπούρης.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της πτήσης QZ8501 της Airasia και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερικ Σουλτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται με την οικογένειά του στη Χαβάη για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το 2014 θα μείνει μια μαύρη χρονιά στην ιστορία της αεροπορίας της Μαλαισίας με την απώλεια δύο αεροσκαφών των εθνικών αερογραμμών Malaysia Airlines.



Στις 8 Μαρτίου, η πτήση MH370 εξαφανίστηκε λίγο μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Η εξαφάνισή της παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα. Το αεροπλάνο φέρεται να συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, όταν πλέον τα καύσιμά του είχαν εξαντληθεί.

Στις 17 Ιουλίου, ένα άλλο Μπόινγκ της Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, εξερράγη εν πτήσει, κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, ανάμεσα τους 193 Ολλανδοί.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές για τις συνδέσεις ανάμεσα στα 17.000 νησιά της, παρουσιάζει --σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της-- μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας. 

Είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία του

Η αεροπορική εταιρία AirAsia δήλωσε σήμερα ότι "ο πιλότος είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών" που επικρατούσαν, σε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook. 

"Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών Αρχών εναέριας κυκλοφορίας", πρόσθεσε η AirAsia.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 32.000 ποδών όταν ο πιλότος ζήτησε να "αποκλίνει"από την πορεία πτήσης ώστε το αεροπλάνο να πετάξει σε ύψος 38.000 ποδών για να αποφύγει τα σύννεφα και τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία.

Το αεροσκάφος των αερογραμμών AirAsia εξαφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί στα μισά της διαδρομής μεταξύ της πόλης Σουραμπάγια της Ινδονησίας απ' όπου είχε αναχωρήσει και της Σιγκαπούρης που ήταν ο προορισμός του, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας στον ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών Τζόκο Μουρτζατμότζο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα το αεροπλάνο βρισκόταν μεταξύ του λιμανιού Ταντζούνγκ Παντάν της Ινδονησίας και της πόλης Ποντιανάκ, στο Δυτικό Καλιμαντάν στο νησί Μπόρνεο όταν χάθηκε κάθε επαφή με το κέντρο ελέγχου, διευκρίνισε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα στη Σεούλ το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον τρεις Νοτιοκορεάτες ήταν ανάμεσα στους 155 επιβάτες του αεροσκάφους. Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα, τη συνομήλικη σύζυγό του και το παιδάκι τους.

Στο A320-200 επέβαιναν 162 άνθρωποι: το επταμελές πλήρωμα και 155 επιβάτες, ανάμεσα τους 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Εντείνεται η αγωνία των συγγενών

Πανικόβλητοι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Σανγκί της Σιγκαπούρης, ενώ εκατοντάδες άλλοι έσπευσαν στο αεροδρόμιο στη Σουραμπάγια.

Μια 45χρονη γυναίκα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έξι μέλη της οικογένειας της ήταν στο αεροπλάνο. "Πήγαιναν στη Σιγκαπούρη για διακοπές. Πάντα πετούσαν με την AirAsia χωρίς κανένα πρόβλημα. Είμαι συγκλονισμένη από την είδηση της εξαφάνισης και πολύ ανήσυχη με την ιδέα ότι το αεροπλάνο μπορεί να συνετρίβη", όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το αίτημα των πιλότων να πετάξουν σε μεγαλύτερο ύψος για να αποφύγουν μεγάλα σύννεφα βροχής είναι μια φυσιολογική διαδικασία, εξηγεί ο ινδονήσιος εμπειρογνώμονας της αεροπορίας Ντούντι Σουντιμπόγιο. "Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σε αυτό. Αυτό που συνέβη μετά, παραμένει μυστήριο", πρόσθεσε.

Η AirAsia, σημαντικός πελάτης της Airbus, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία "χαμηλού κόστους" της νοτιοανατολικής Ασίας. Ιδρύθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια και έκτοτε καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v