Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο η αρτοποιητική νομοθεσία

Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθεί εάν η ελληνική νομοθεσία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών.

Στο μικροσκόπιο η αρτοποιητική νομοθεσία

Σε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία ICAP για την εκπόνηση μελέτης στον κλάδο αρτοποιίας προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, με απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Η μελέτη πραγματοποιείται -όπως αναφέρεται στην απόφαση- στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας «για τον κλάδο της αρτοποιίας από ανεξάρτητο ερευνητή».
 
Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθεί εάν η ελληνική νομοθεσία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών.

Το κόστος του έργου είναι 15.000 ευρώ και θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή της νομοθεσίας για τη ζύγιση του ψωμιού, σε ό,τι αφορά στο προζυγισμένο προϊόν, είναι ένα θέμα που συζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, μετά από σχετικό αίτημα των αρτοποιών, προκειμένου να μην θεωρείται ότι παραβαίνουν τον νόμο, σε κάποιες περιπτώσεις μικρών αποκλίσεων στα γραμμάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και σήμερα, είναι το προζυγισμένο ψωμί να ζυγίζεται μόνο αν το ζητήσει ο πελάτης.

Πάντως ο κλάδος, πέρα από το θέμα της ζύγισης, έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον θέμα που είναι η αύξηση των τιμών στα σιτηρά.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η άνοδος της τιμής του σιταριού υποστηρίζεται από τις κρύες καιρικές συνθήκες που πλήττουν τις χειμερινές καλλιέργειες καθώς Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να κινηθούν μακριά από τη συγκομιδή ρεκόρ που περίμεναν το 2015 αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και αναλυτές που υποστηρίζουν ότι αν και παγκοσμίως θα υπάρξει κάποια μείωση στις ποσότητες σιταριού αυτή ωστόσο δεν θα είναι ικανή να μας απομακρύνει από άνετα επίπεδα προσφοράς.

Πηγές της αγοράς αναφερόμενες στην τιμή του ψωμιού τόνισαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης επιπλέον κόστους και θεωρούν ενδεχόμενες κάποιες μικρές ανατιμήσεις στο προϊόν στο άμεσο μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v