Στο Στρασβούργο ο Αντώνης Σαμαράς

Για την παράδοση της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

  • Real.gr
Στο Στρασβούργο ο Αντώνης Σαμαράς
Για την παράδοση - παραλαβή των περγαμηνών της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ βρίσκονται στο Στρασβούργο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας, Α. Σαμαράς και Μ. Ρέντζι.

Στο Στρασβούργο συνεδριάζει από χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη νέα του σύνθεση όπως αυτή προέκυψε από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Α. Σαμαράς ενώπιον των νέων ευρωβουλευτών θα απαριθμήσει τα νομοθετικά επιτεύγματα της ελληνικής προεδρίας, θα αναφερθεί στο εξαιρετικά χαμηλό κόστος της διεξαγωγής της, που θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα για όσους έπονται και θα θέσει όλη αυτή τη ρητορική σε σχέση με την κατάσταση της χώρας και της οικονομίας. Δύο από αυτά τα επιτεύγματα - τα οποία θα απασχολούν την ευρωζώνη για χρόνια - είναι ο μηχανισμός εξυγίανσης και εκκαθάρισης τραπεζών και ο μηχανισμός ενιαίας τραπεζικής εποπτείας, αλλά και η οδηγία για την θαλάσσια ασφάλεια που για πρώτη φορά αναγκάζει το Συμβούλιο να θεωρεί τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, κοινοτικά και να πράττει ανάλογα.

Ο Α. Σαμαράς θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έχοντας να αντιμετωπίσει μια παλέτα διαθέσεων, από αυτούς που μιλάνε για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ως αυτούς που δεν επιθυμούν την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.

Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει debate με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τους ευρωβουλευτές, με τους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς να παίρνουν το λόγο τελευταίοι.

Λίγες ώρες αργότερα την ίδια ακριβώς ομιλία, αυτή τη φορά όμως ως εξαγγελία θα πραγματοποιήσει ο Ματέο Ρέντζι, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ιταλικής προεδρίας και οι πάντες αναμένουν να δουν τι ακριβώς θα πει για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τι στιγμή που ο ίδιος ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη διέψευσε πως το θέμα ετέθη έτσι, από την ιταλική πλευρά κατά την τελευταία σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Εκλογή προέδρων επιτροπών

Μετά την πανηγυρική επανεκλογή του Μ. Σούλτς στην προεδρία του ΕΚ (για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού επανεκλέγεται απερχόμενος πρόεδρος) και τις εκλογές για τους 14 αντιπροέδρους του σώματος, ξεκινάνε σήμερα οι εκλογές για τα προεδρία των μόνιμων επιτροπών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων. Αν η εκλογή του Ρομπέρτο Γκολτιέρι επιβεβαιωθεί τότε η επιτροπή αυτή θα αποτελέσει το μοχλό στα σχέδια Ρέντζι για αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική στην Ένωση.

Κατά τα λοιπά αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει εκπρόσωπος της ΝΔ στις 14 αντιπροεδρίες και για μια ακόμα φορά κανένας Έλληνας πρόεδρος επιτροπής.

Οι 14 Αντιπρόεδροι που εξελέγησαν είναι οι εξής:

- Ο Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) - 452 ψήφοι (Α' γύρος)

- H Mairead McGuinness (ΕΛΚ, Ιρλανδία) - 441 ψήφοι (Α' γύρος)

- O Rainer Wieland (ΕΛΚ, Γερμανία) - 437 ψήφοι (Α' γύρος)

- O Ramón Luis Valcárcel Siso (ΕΛΚ, Ισπανία) - 406 ψήφοι (Α' γύρος)

- H Ildikó Gáll-Pelcz (ΕΛΚ, Ουγγαρία) - 400 ψήφοι (Α' γύρος)

- H Adina Ioana Valean (ΕΛΚ, Ρουμανία) - 394 ψήφοι (Α' γύρος)

- H Silvye Guillaume (Σοσιαλιστές, Γαλλία) - 406 ψήφοι (Β' γύρος)

- H Corina Cretu (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) - 406 ψήφοι (Β' γύρος)

- O David Sassoli (Σοσιαλιστές, Ιταλία) - 394 ψήφοι (Β' γύρος)

- Ο Olli Rehn (Φιλελεύθεροι, Φινλανδία) - 377 ψήφοι (Γ' γύρος)

- Ο Alexander Graf Lambsdorff (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) - 365 ψήφοι (Γ' γύρος)

- Η Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία) - 319 ψήφοι (Γ' γύρος)

- Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ελλάδα) - 302 ψήφοι (Γ' γύρος)

- Ο Ryszard Czarnecki (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία) - 284 ψήφοι (Γ' γύρος)


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v