Στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας

Προεκλογικού και αυστηρά κομματικού χαρακτήρα η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο. Η γερμανική αριστερά επαναβεβαιώνει την στήριξή της στο πρόσωπό του.

  • Real.gr
Στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας
Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη

Την στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα θα επαναβεβαιώσει απόψε το βράδυ το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), στο πλαίσιο του συνεδρίου του που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Ο κ. Τσίπρας θα είναι κεντρικός ομιλητής κατά την δεύτερη μέρα του συνεδρίου και αναμένεται και από την έδρα της γερμανικής κυβέρνησης να θέσει με σαφήνεια το δίλημμα «ή Αριστερά ή Μέρκελ», ενόψει των ευρωεκλογών.

Η σχέση του κ. Τσίπρα με την γερμανική Αριστερά μετράει αρκετά χρόνια, από την εποχή που και τα δύο κόμματα μετρούσαν πολύ χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά. Σήμερα η Linke είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη Γερμανία, με ποσοστό 8,6%, ενώ οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές της δίνουν ποσοστό κοντά στο 10%.

Η αυριανή επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς έχει αποκλειστικά προεκλογικό χαρακτήρα. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την ηγεσία του αδελφού γερμανικού κόμματος, αλλά, δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες δεν επιδίωξε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες της Γερμανίας, καθώς επιθυμούσε να δώσει στην παρουσία του καθαρά κομματική διάσταση.

H Linke έχει άλλωστε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξή του σε υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν, απέναντι στους Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους θεωρεί εκφραστές της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε μόλις πρόσφατα στην Αθήνα με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν, με τον οποίο η συζήτηση περιστράφηκε λιγότερο γύρω από τα εργασιακά και περισσότερο γύρω από τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη μέρα». Ο κ. Άσμουσεν, ο οποίος είχε προσκαλέσει και πέρυσι τον κ. Τσίπρα στην ΕΚΤ, μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί και ο «σύνδεσμος» του Βερολίνου με την Κουμουνδούρου.

Από το βήμα του χωρητικότητας 12.000 θεατών Velodrom, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται απόψε να εξαπολύσει νέα επίθεση στην πολιτική λιτότητας της καγκελαρίου και να επαναφέρει την πρότασή του για ελάφρυνση του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, στα πρότυπα της Διάσκεψης του Λονδίνου.

Οι θέσεις ωστόσο της Linke έχουν συχνά προκαλέσει την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η γερμανική Αριστερά έχει καταψηφίσει τα προγράμματα βοήθειας, με το σκεπτικό όμως ότι τα χρήματα που δίδονται δεν φτάνουν στον ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες και σε διεφθαρμένους επιχειρηματίες, ενώ χρειάστηκε να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια προκειμένου οι Γερμανοί να καταλήξουν επισήμως στη θέση υπέρ της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία. Η Αριστερά είναι μάλιστα το μοναδικό γερμανικό κόμμα, το οποίο, με συστηματικό και επίμονο τρόπο, επαναφέρει διαρκώς το θέμα στην ομοσπονδιακή Βουλή.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v