Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδηγίες από Cosmote για ασφάλεια δικτύων

Στην ημερίδα της ΑΔΑΕ, με θέμα ”Γενικές Αρχές Εθνικής Στρατηγικής για το Απόρρητο και την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών” συμμετείχε η Cosmote υποστηρίζοντας την προσπάθεια της Αρχής για τη δημιουργία διαρκούς forum, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για το Απόρρητο και την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών.

Οδηγίες από Cosmote για ασφάλεια δικτύων
Στην ημερίδα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με θέμα ”Γενικές Αρχές Εθνικής Στρατηγικής για το Απόρρητο και την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών” συμμετείχε η Cosmote υποστηρίζοντας την προσπάθεια της Αρχής για τη δημιουργία διαρκούς forum, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για το Απόρρητο και την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών.

Με αφορμή και τις πρόσφατες αναφορές των ΜΜΕ στην ασφάλεια των επικοινωνιών μέσω κινητού τηλεφώνου, ο εκπρόσωπος της Cosmote, κ. Γιώργος Κορίνθιος, στέλεχος της Υποδιεύθυνσης Νέων Τεχνολογιών της εταιρίας, αφού αναφέρθηκε στα πρότυπα και τις αυστηρές διαδικασίες με τις οποίες το δίκτυο της Cosmote διασφαλίζει την επικοινωνία, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση αναλυτικών οδηγιών για την αυτοπροστασία των χρηστών από πιθανούς κινδύνους, όπως οι ιοί των κινητών τηλεφώνων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν οι εξής βασικές και απλές οδηγίες προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας:

* Να απενεργοποιούν το Βluetooth όταν δεν το χρησιμοποιούν, να μην πραγματοποιούν ”συζεύξεις” με άγνωστες συσκευές και στην περίπτωση που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ασύρματο handsfree το bluetooth της συσκευής να είναι σε ”αόρατη/κρυφή” κατάσταση λειτουργίας.

* Να μην εγκαθιστούν εφαρμογές αμφίβολης πηγής (από Internet ή wap sites) και να μην αποθηκεύουν άγνωστα αρχεία που δέχονται μέσω Βluetooth ή λαμβάνουν μέσω μηνυμάτων MMS

* Να μην ανοίγουν και να μην αποθηκεύουν αρχεία, που λαμβάνουν στο κινητό τους μέσω e-mail από αποστολείς που δε γνωρίζουν.

* Να ελέγχουν συστηματικά τους λογαριασμούς τους για τυχόν χρεώσεις για μηνύματα SMS/MMS που δεν έχουν στείλει ή χρεώσεις για δεδομένα (GPRS/3G WAP, GPRS/3G Internet) που δεν έχουν ”κατεβάσει”.

* Να μην απενεργοποιούν το PIN και να μην αφήνουν τη συσκευή τους ”ξεκλείδωτη”.

* Να μην αφήνουν το κινητό τους εκτεθειμένο σε τρίτους.

Διευκρινίστηκε ότι τα ζητήματα που προκύπτουν με τους ιούς των κινητών τηλεφώνων αφορούν μόνο στις συσκευές κινητών τηλεφώνων ”ανοικτού” λειτουργικού συστήματος, για τις οποίες, όμως, όπως αναπτύχθηκε στην ημερίδα, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αυτοπροστασίας.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει νέες προοπτικές στην επικοινωνία, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται, καθώς η καλή και η κακή χρήση της εξαρτάται και από τους ίδιους τους χρήστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v