Νέα συνάντηση για την «Ελιά»

«Κλείνουν» τις τελευταίες εκκρεμότητες οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, των «58», της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» και της «Δυναμικής Ελλάδας».

  • Real.gr
Νέα συνάντηση για την «Ελιά»
Νέα συνάντηση, με στόχο να «κλείσουν» τις τελευταίες εκκρεμότητες έχουν σήμερα, στις πέντε το απόγευμα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, των «58», της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», της «Δυναμικής Ελλάδας» και των συνεργαζόμενων κινήσεων στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της «Ελιάς».

Ο χρόνος άλλωστε τελειώνει, και δεδομένου ότι δεν μένουν παρά δέκα μέρες για την Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Μάρτιν Σουλτς στις 8-9 Μαρτίου, ενώ μεσολαβεί και το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ίσως η σημερινή να είναι και η τελευταία τους ευκαιρία. Σε αυτή τη συνάντηση, άλλωστε, μέλλουν να μοιραστούν και αρμοδιότητες, ακριβώς λόγω των πολλών πραγμάτων που πρέπει να γίνουν σε σύντομο διάστημα.

Μεταξύ αυτών που πρέπει να αποφασιστούν είναι βεβαίως το όνομα και το σύμβολο του συνασπισμού δυνάμεων, με τις απόψεις εδώ να διίστανται και από εκεί που θεωρείτο περίπου ως δεδομένο το όνομα «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» που είχε χρησιμοποιήσει σε ομιλία του ο Γιάννης Βούλγαρης, να προτείνεται εντόνως τις τελευταίες ημέρες ως πιο «αναγνωρίσιμο» το όνομα «Ελιά» με το οποίο περιγράφεται επί μήνες ο χώρος, και το σύμβολο του οποίου είναι ...προφανές.

Υπέρμαχος αυτής της άποψης είναι από τους «58» ο Νίκος Μπίστης, ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνούσε σε αυτό υπό συνθήκες η Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου ότι πρώτος «λάνσαρε» την ιδέα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Ιούλιο του 2012 ακόμα.

Ανοιχτό ασφαλώς παραμένει ακόμα το ψηφοδέλτιο του σχήματος, όχι μόνο ως προς τη σύνθεσή του, καθώς αυτή δεν αναμένεται να αποφασιστεί πριν από τη Συνδιάσκεψη, αλλά και ως προς το «στήσιμό» του, με εκπροσώπους των «58» να ζητούν να μην αναφέρονται τα επιμέρους ονόμάτα και σύμβολα των συνεργαζόμενων φορέων, και το ΠΑΣΟΚ να αρνείται κατηγορηματικά, καθώς δεν διανοείται να μην φιγουράρει στο ψηφοδέλτιο ο «πράσινος ήλιος», κάτι που στη συνείδηση της βάσης του θα ισοδυναμούσε με διάλυση ή διάχυση στο νέο σχήμα του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει και έτερο αίτημα περί εκπροσώπου (σ.σ. που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επικεφαλής) της «Ελιάς», αποδεχόμενη μόνο την ύπαρξη μίας ομάδας επικοινωνίας, που θα εκπροσωπεί τον χώρο στα μίντια.

Την ίδια ώρα, φέρονται να ξεπερνιόνται οι σκόπελοι στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, πιθανώς δε και στον τρόπο έγκρισης κάθε υποψηφιότητας, αν και παραμένει η «απροθυμία» πολλών εκ των «58» να εκτεθούν στη βάσανο της ψήφου, στον βαθμό που θα πρέπει να «αναμετρηθούν» με προβεβλημένα στελέχη και τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, πάντως, η «Κίνηση των 58» έκανε ένα πρώτο βήμα, δημοσιεύοντας τις θέσεις της για την Ευρώπη, αντιτιθέμενη τόσο στη συντηρητική στρατηγική της λιτότητας, όσο και σε εκείνη του λαϊκισμού.

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την «αδιαλλαξία της λιτότητας» και τον «νεοφιλελεύθερο δογματισμό», «τους οπαδούς του αχαλίνωτου εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας», αλλά και τη «λαϊκιστική» Αριστερά που «δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θέλει ή δεν θέλει την Ευρώπη, ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση της τρόικας και την καθιέρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ζητούν ακόμα αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, δημιουργία κεντρικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου στη χρηματοδότηση επενδύσεων και την υποβοήθηση της ανάκαμψης στην περιφέρεια της ευρωζώνης κ.ο.κ.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v