Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ημερίδα ”Οι Βιβλιοθήκες των Τραπεζών”

Οι Βιβλιοθήκες των Τραπεζών: Ελλάδος, Εθνικής, Αγροτικής και Alpha διοργάνωσαν, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2006 στο κεντρικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ημερίδα με τον ως άνω τίτλο.

ΕΤΕ: Ημερίδα ”Οι Βιβλιοθήκες των Τραπεζών”
Οι Βιβλιοθήκες των Τραπεζών: Ελλάδος, Εθνικής, Αγροτικής και Alpha διοργάνωσαν, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2006 στο κεντρικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ημερίδα με τον ως άνω τίτλο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ημερίδα περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες.

Στην πρώτη, δόθηκε έμφαση στην ίδρυση και τον τρόπο λειτουργίας των βιβλιοθηκών των Τραπεζών: Ελλάδος, Εθνικής, Αγροτικής, Alpha, Εμπορικής και Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, της βιβλιοθήκης του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας και του Αρχείου της Αγροτικής Τράπεζας.

Επίσης, έγιναν αναφορές στις συλλογές, τις τρέχουσες εξελίξεις, την πρόοδο των εν λόγω βιβλιοθηκών καθώς και στους μελλοντικούς στόχους τους.

Στη δεύτερη ενότητα αναζητήθηκαν οι προϋποθέσεις συνεργασίας με άλλους φορείς. Εκπρόσωποι από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Σχολή Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μέσα από την ανάλυση του έργου των φορέων τους, διατύπωσαν προτάσεις συνεργασίας με τις τραπεζικές βιβλιοθήκες.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε τη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Στην τρίτη ενότητα το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και έγινε κοινώς αποδεκτό το αίτημα περαιτέρω συνεργασίας.

Ανέκυψε, παράλληλα, η ανάγκη δημιουργίας συλλογικού καταλόγου των τραπεζικών βιβλιοθηκών καθώς και η συνεργασία με τη νεοσύστατη και προς το παρόν άτυπη ομάδα των ειδικών βιβλιοθηκών, πρώτα κατά τη διαδικασία της καταγραφής τους.

Τέθηκε το θέμα της λειτουργίας υπηρεσιών εικονικής εξυπηρέτησης χρηστών και προτάθηκε η επανάληψη της οργάνωσης αντίστοιχου ετησίως ή ανά διετία συνεδρίου.

Γεγονός είναι πάντως ότι διατυπώθηκε η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση από κοινού δραστηριοτήτων μεταξύ τραπεζικών και ειδικών βιβλιοθηκών.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι περισσότερες από τις ομιλίες θα είναι σύντομα προσβάσιμες στις ιστοσελίδες των συμμετεχουσών Τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v