Μ.Σουλτς: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη»

«Αρκετά πια με τις θυσίες, τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για νέους». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • Real.gr
Μ.Σουλτς: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη»
«Αρκετά πια με τις θυσίες, τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για νέους». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε ομιλία του σε κοινή διάσκεψη των προέδρων του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Ειδικά για την τελευταία, ο ίδιος εξέφρασε τα θετικά συναισθήματα με τα οποία έφυγε η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία από την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση.

«Έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη», είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε κάτι». Ο πρόεδρος του ΕΚ, που όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την προεδρία της Κομισιόν, υποστήριξε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πεπεισμένο ότι θα βοηθήσει για το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν μαστίζεται μόνο από οικονομική κρίση, αλλά και από προκαταλήψεις», είπε, σημειώνοντας ότι στην Γερμανία οι πολίτες μιλούν αρνητικά για τους Έλληνες και αντίστροφα, ενώ πολλοί λαοί μιλούν αρνητικά ο ένας για τον άλλο, δεκαετίες μετά από τότε που πίστεψαν στην ΕΕ ότι έχουν ξεπεραστεί οι αρτηριοσκληρώσεις. Οι τελευταίες όμως -διαπίστωσε- είναι πολύ εύκολο να υποθαλφθούν από κάποιον σε περίοδο κρίσης.

Ο ίδιος άλλωστε αναρωτήθηκε αν όλοι όσοι ψηφίζουν ακραία κόμματα, ακόμα και ναζιστικά είναι ναζί ή πικρά απογοητευμένοι άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν την απογοήτευσή τους και στρέφονται σε εξτρεμισμό ακόμα και επειδή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει πλέον ρεαλιστικά δυνατότητα ανάκαμψης», είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πρωτογενές πλεόνασμα και την μικρή ανάκαμψη που παρουσιάζει η χώρα τους τελευταίους έξι μήνες. Αναφέρθηκε ακόμα σε καταχώρηση στους Financial Times, όπου η Ελλάδα αξιολογείται με Α+, μετά τη μείωση των επιτοκίων και άλλων δεικτών.

Δεδομένης της δυνατότητας να εκταμιευθούν κονδύλια για την εκπαίδευση νέων και τη διεύρυνση της τεχνολογικής βάσης στην Ευρώπη, ο κ. Σουλτς, υποστήριξε ότι «πρέπει να επενδύσουμε».

Αναφερόμενος στην τρόικα, υποστήριξε ότι καθήκον της είναι η εξυγίανση της χώρας. Για να γίνει αυτό «πρέπει να ενισχυθούν οι θετικές τάσεις και όχι να αναστέλλονται», είπε, σημειώνοντας ότι συνάδελφοί του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχολούνται με την τρόικα και την πολιτική που χαράζει.

Ο ίδιος εξέφρασε έκπληξη για μη πολιτικούς θεσμούς που μπορούν να λένε ατιμωρητί κάτι και την άλλη μέρα να διαψεύδονται χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Αναφέρθηκε ειδικά στο παράδειγμα του ΔΝΤ που ενώ έλεγε ότι η Ελλάδα δεν έχει πλεόνασμα αλλά έλλειμμα και επέμενε όσο η κυβέρνηση διαβεβαίωνε για το αντίθετο, τώρα που αποδεικνύεται το πλεόνασμα στην Ελλάδα, λέει «συγγνώμη, λάθος».

«Μα δεν γίνεται έτσι», είπε, «πρέπει σε τέτοιες καταστάσεις, να στριφογυρίζει τρεις φορές στο μυαλό καθενός μια λέξη πριν την εκστομίσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v