Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιατρικό: Νέο Συστήμα Ρομποτικής Χειρουργικής

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υφυπουργό, κ. Θανάση Γιαννόπουλο τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci που λειτουργεί στην Ελλάδα στο Ιατρικό Αθηνών.

Ιατρικό: Νέο Συστήμα Ρομποτικής Χειρουργικής
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υφυπουργό, κ. Θανάση Γιαννόπουλο τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci που λειτουργεί στην Ελλάδα στο Ιατρικό Αθηνών.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας την έναρξη λειτουργίας του νέου ρομποτικού συστήματος έκανε λόγο για ξεχωριστή χαρά από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ευχόμενος το νέο μηχάνημα να είναι χρήσιμο και να ανταποκριθεί στην αποστολή του, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες ασθενείς.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να εδραιωθεί η Ελλάδα ως ερευνητικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της Υγείας, μέσα από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Ο Υφυπουργός, κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα την είσοδο της ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα, ευχόμενος λαμπρές επιτυχίες στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Πρόσθεσε, ότι το υπουργείο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των ιδιωτικών φορέων Υγείας στην εισαγωγή καινοτομιών, εξαίροντας τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της επένδυσης για το Ιατρικό Αθηνών και στη στρατηγική επιλογή του Ομίλου για συνεχείς επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και περίθαλψη υψηλών προδιαγραφών στους Έλληνες ασθενείς.



O Δρ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Αθηνών και Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής στο Ohio State University, παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς το σύστημα και τα οφέλη του έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Τα εγκαίνια επισφράγισαν τον πρώτο μήνα επιτυχημένης εφαρμογής του Συστήματος σε μια σειρά από επεμβάσεις: χολοκυστεκτομή, μετεγχειρητική κοιλιοκήλη με πλέγμα, λύση συμφύσεων, κολεκτομή, αποκατάσταση διαφραγματοκήλης, κύστη ωοθήκης, ριζική προστατεκτομή κ.α..

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διάρκεια της αναισθησίας ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, η διαδικασία της επέμβασης ήταν αναίμακτη και χωρίς τραύμα, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος και η δυσφορία ελαχιστοποιήθηκαν. Επίσης, η νοσηλεία των ασθενών διήρκησε μόλις μία ημέρα στις περισσότερες από αυτές, έναντι πολλών ημερών νοσηλείας που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Αθηνών, είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου έναντι των συμβατικών μεθόδων: την απόλυτη ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς λόγω της μεγάλης ευελιξίας που προσφέρουν τα χειρουργικά εργαλεία του συστήματος και την τρισδιάστατη οπτική εικόνα καθώς και την ελάχιστα δυνατή παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς μέσα από τομές λίγων χιλιοστών και την απόλυτη ακρίβεια στην τεχνική.

Το σύστημα da Vinci εγκαταστάθηκε στο Ιατρικό Αθηνών στα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους Έλληνες ασθενείς κατά τη διάρκεια της επέμβασης και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων και να προσφέρει στους ιατρούς ένα εφόδιο ικανό να μετατρέψει τις κλασικές ενδοσκοπικές εγχειρήσεις αλλά και τις δύσκολες περιπτώσεις ’ανοιχτών’ επεμβάσεων σε επεμβάσεις ”ρουτίνας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v