Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Διάλεξη εις μνήμη του καθηγητή Ξ. Ζολώτα

Διάλεξη εις μνήμη του καθηγητή Ξενοφώντος Ζολώτα με θέμα ”Monetary Policy and Systemic Risk Prevention–Challenges ahead for Central Banks” (Νομισματική Πολιτική και πρόληψη του συστημικού κινδύνου–μελλοντικές προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες) έδωσε ο κ. Alexandre Lamfalussy στις 29/9 στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ.

ΤτΕ: Διάλεξη εις μνήμη του καθηγητή Ξ. Ζολώτα
Διάλεξη εις μνήμη του καθηγητή Ξενοφώντος Ζολώτα με θέμα ”Monetary Policy and Systemic Risk Prevention–Challenges ahead for Central Banks” (Νομισματική Πολιτική και πρόληψη του συστημικού κινδύνου–μελλοντικές προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες) έδωσε ο κ. Alexandre Lamfalussy στις 29/09 στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις συναφείς προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες.

Η παρούσα συγκυρία είναι, όπως τόνισε, κρίσιμη. Αν και η πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι πιθανό ότι θα ασκήσει σοβαρή επίδραση στον πληθωρισμό, οι συνέπειές της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι λιγότερο σαφείς, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και η ταχεία εισαγωγή καινοτομιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο περιβάλλον αυτό, η διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητας και η προώθηση της εφαρμογής ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο καθηγητής κ. Lamfalussy είναι επιφανής οικονομολόγος και εξέχουσα μορφή στον χώρο των κεντρικών τραπεζών. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών για το ρυθμιστικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών αγορών κινητών αξιών.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, πρόεδροι και ανώτατα στελέχη τραπεζών καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v