Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Όχι στην "παράλυση" των πόλεων από πορείες

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτό το προεδρικό διάταγμα για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει οτι απαγορεύεται η πλήρης κατάληψη του οδοστρώματος σε περίπτωση μικρών συγκεντρώσεων.

ΣτΕ: Όχι στην παράλυση των πόλεων από πορείες
Νόμιμο και συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά τις συναθροίσεις και προβλέπει οτι αυτές θα διεξάγονται με τρόπο που δεν θα διαταράσσεται η κυκλοφορία αλλά και η ζωή των πολιτών.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτό το προεδρικό διάταγμα για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει οτι απαγορεύεται η πλήρης κατάληψη του οδοστρώματος σε περίπτωση μικρών συγκεντρώσεων.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σε πόλεις που ο πληθυσμός ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους δεν επιτρέπεται η πλήρης κατάληψη του οδοστρώματος καθώς και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από μικρές συναθροίσεις.

Ως προς το ποιος είναι αρμόδιος να καθορίσει αν μια συνάθροιση είναι μικρή η μεγάλη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο προεδρικό διάταγμα την απόφαση αυτή λαμβάνει ο αστυνομικός διευθυντής ο οποίος θα κοινοποιεί άμεσα στην απόφαση του. Στοιχεία για την απόφαση του αστυνομικού διευθυντή, η οποία μπορεί να είναι έγγραφη ή προφορική, θα αποτελούν ο αριθμός των συμμετεχόντων στην συγκέντρωση, η σημασία του δρόμου για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, η τουριστική κίνηση της περιοχής, και η εν γένει κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται οτι "δεν επιδιώκεται η ρύθμιση ή ο περιορισμός της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθε, αλλά καθορίζονται οι αρμοδιότητες της οικείας αστυνομικής αρχής υπό τις εκτεθείσες αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε σε περίπτωση ιδιαιτέρως μικρής σε αριθμό δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που πραγματοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, να διασφαλίζεται η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθε και παράλληλα να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως οτι οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται απο πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v