Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο

Συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, που ήδη μετρά περισσότερους από διακόσιους νεκρούς, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί από το πρωί σήμερα περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά του με το Λίβανο. Στόχος της επιχείρησης του Ισραήλ είναι να λιμοκτονήσουν οι Λιβανέζοι, υποστηρίζει η Λιβανέζα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο
Συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, που ήδη μετρά περισσότερους από διακόσιους νεκρούς, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί από το πρωί σήμερα περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά του με το Λίβανο.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να συνεχιστούν οι επιθέσεις στο Λίβανο χωρίς ”χρονικό περιορισμό”, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμπερτ στην Ιερουσαλήμ για να αποφασίσει τη μορφή που θα λάβουν οι επόμενες φάσεις της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή σήμερα στη χριστιανική συνοικία Ασραφίεχ στο κέντρο της Βηρυτού, καταστρέφοντας ένα φορτηγό το οποίο ήταν σταθμευμένο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η ισραηλινή αεροπορία έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον φορτηγών ή χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων, αναφέρει το ΑΠΕ.

Στο μεταξύ, ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο έπληξαν τη Χάιφα προκαλώντας υλικές ζημιές και τον ελαφρό τραυματισμό αρκετών ανθρώπων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές. Μια από τις ρουκέτες έπεσε σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν εστιατόριο στην παραλία της Χάιφας.

Τα ξημερώματα, είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική και ναυτική επίθεση, τα ξημερώματα, εναντίον του χωριού Σρίφα στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η αστυνομία και πρόσθεσε πως πολλά σπίτια του χωριού καταστράφηκαν και είναι πιθανό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει ”τη μάχη κατά της Χεζμπολά” μέχρι την απελευθέρωση των δύο αιχμαλώτων στρατιωτών του και τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του εδάφους του, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ η οποία επισκέφθηκε τη χώρα του.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα κάλεσε τις αραβικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν στην άμεση επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει ”να φέρει το Λίβανο πενήντα χρόνια πίσω”. Στόχος της επιχείρησης του Ισραήλ είναι να λιμοκτονήσουν οι Λιβανέζοι, υποστηρίζει η Λιβανέζα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων.



Επιχειρήσεις επαναπατρισμού

Με έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής έφθασαν από τη Λάρνακα στην Αθήνα οι 190 Έλληνες που παρέλαβε χθες από το Λίβανο η φρεγάτα ”Ψαρά”. Οι Έλληνες υπήκοοι έφθασαν στο λιμάνι της Λάρνακας λίγο μετά τα μεσάνυκτα και τους υποδέχθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Ράλλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η ελληνική επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης αμάχων από το Λίβανο συνεχίζεται με το αρματαγωγό ”Ικαρία”, το οποίο πλέει προς το λιμάνι της Βηρυτού όπου αναμένεται να αφιχθεί το μεσημέρι, ενώ στην Κύπρο βρίσκονται η φρεγάτα ”Θεμιστοκλής” και το αρματαγωγό ”Ρόδος”, αναμένοντας οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενες ενέργειές τους .

Στο λιμάνι της Λάρνακας παρατηρείται έντονη κινητοποίηση, καθώς εκατοντάδες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταφθάνουν με σκάφη από το Λίβανο. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς σήμερα θα καταπλεύσουν στο Λίβανο είκοσι πλοία για να παραλάβουν υπηκόους ξένων χωρών.

Εκτός από το ”Ψαρά”, την αυγή κατέπλευσε στην Κύπρο και νορβηγικό σκάφος με πάνω από χίλια εκατόν άτομα, κυρίως Σουηδούς, Αμερικανούς και Φιλανδούς. Επίσης στη Λάρνακα αναμένονται ένα παναμαϊκό πλοίο μεταφέροντας 900 Αμερικανούς.

Στη Λεμεσό κατέπλευσε και το βρετανικό αντιτορπιλικό ”Γκλώστερ” με εκατόν ογδόντα Βρετανούς από το Λίβανο. Την αυγή απέπλευσε από τη Λάρνακα το σκάφος ”Ιεράπετρα” για τη Βηρυτό, όπου θα παραλάβει δύο χιλιάδες γάλλους υπηκόους. Αργότερα θα αποπλεύσει και το επιβατηγό πλοίο ”Αλκυόνη”.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Αμερικανών και άλλων ξένων υπηκόων από το Λίβανο, αναφέρει το ΑΠΕ.



Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

Απεσταλμένοι του ΟΗΕ θα προτείνουν την ανάπτυξη λιβανικών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο και τη διεύρυνση της διεθνούς δύναμης στην περιοχή σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη Νέα Υόρκη μετά τις συνομιλίες που θα έχουν οι απεσταλμένοι του διεθνούς οργανισμού με κορυφαίους ισραηλινούς και λιβανέζους αξιωματούχους. Ωστόσο, δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ, του Λιβάνου ή της Χεζμπολάχ για τα μέτρα που αποσκοπούν στην εκτόνωση της κρίσης.

Παράλληλα, αναφέρει το ΑΠΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε πως ετοιμάζεται να αναχωρήσει και πάλι για τη Μέση Ανατολή. ”Ήμουν εκεί αυτές τις τελευταίες ημέρες και μπορεί να συνεχίσω το ταξίδι μου μέσα στις επόμενες ώρες”, δήλωσε χθες ο Σολάνα στις Βρυξέλλες.

”Καταστροφική” χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο, όπου 500.000 άνθρωποι έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ένεκα των ισραηλινών βομβαρδισμών, ο αντιπρόσωπος της UNICEF στη Βηρυτό, Ρομπέρτο Λαουρέντι. ”Η κατάσταση είναι ταυτόχρονα ανησυχητική και καταστροφική. Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες, η κα Μπακογιάννη, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε την κυβερνητική Επιτροπή για την κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την πολιτική που ασκεί η χώρα μας, δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Την έντονη ανησυχία του για ”τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και στο Λίβανο, που δημιουργούν τις συνθήκες για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής” εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Tο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η στάση της κυβέρνησης ”είναι στάση ανοχής, άρα υποβοήθησης της Ισραηλινής επιθετικότητας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v