Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κόντρες στη Βουλή για την Εθνική Τράπεζα

Οι επιχειρηματικές κινήσεις που αναπτύσσονται από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Εθνική, αποφασίζουν και προωθούνται από τις διοικήσεις τους, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

Νέες κόντρες στη Βουλή για την Εθνική Τράπεζα
Οι επιχειρηματικές κινήσεις που αναπτύσσονται από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Εθνική, αποφασίζουν και προωθούνται από τις διοικήσεις τους, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για θέματα παιδείας.

Πρόσθεσε πως η ”γενική συνέλευση των μετόχων ελέγχει αυτές τις κινήσεις και όλα αυτά κρίνονται απ΄ το αποτέλεσμα”, τονίζοντας: ”Βεβαίως, όταν υπάρχουν πολιτικές παράμετροι, είναι προφανές ότι οι διοικήσεις ζητούν και την άποψη της κυβέρνησης. Η θέση μας εδώ είναι ξεκάθαρη. Η επέκταση, η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από ελληνικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή είναι προς όφελος της οικονομίας και της θέσης της χώρας. Η Ελλάδα έχει ξεφύγει απ΄ την περίοδο της εσωστρέφειας”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος της. Τότε, ως κυβέρνηση, προσπαθούσε να χειραγωγήσει το χρηματιστήριο. Τότε διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα, οδηγώντας στην καταστροφή χιλιάδες επενδυτές. Τώρα επιχειρεί να αντιπολιτεύεται συγκεκριμένες επιχειρήσεις, εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Δεν βγάζει πουθενά αυτή η τακτική. Είναι μικροπολιτική και μικροκομματική, είπε ο κ. Καραμανλής.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Παπανδρέου, είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρσμούς της στην υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας.

”Είχα την ελπίδα ότι η μεγάλη αγορά της Finansbank ήταν ενταγμένη κι αυτή σε κάποια στρατηγική, που δεν ήταν βεβαίως ομολογημένη. Τα πρόσφατα όμως γεγονότα απέδειξαν τη γύμνια σας, την έλλειψη στρατηγικής, το ότι η αγορά της Finansbank δεν είναι ενταγμένη σε κάποια πολιτική στρατηγική διμερών σχέσεων”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

”Υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια. Έγινε φανερό πως η κυβέρνηση από την αρχή δεν είχε καμία πρόθεση να συμμετάσχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στόχος της είναι να περάσει ο πλήρης έλεγχος της ΕΤΕ σε ξένα συμφέροντα και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή.

Αν η κυβέρνηση είναι πεισμένη για τη συμφωνία, γιατί αρνείται να μετάσχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

Πώς διασφαλίζει τα Ταμεία και τις διοικήσεις τους ότι δεν θα διαπράξουν το αδίκημα της απιστίας, αποδεχόμενα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μη συμμετέχοντας σε αυτήν;

Η απόφαση είναι ως να έχει ληφθεί όχι με βάση οικονομικούς όρους, αλλά με κάποιους πολιτικούς όρους. Ως να εξυπηρετεί κάποιον άλλο σκοπό. Σαφώς όχι εθνικό”, επεσήμανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v