Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκηνικό πολέμου στην Αθήνα (upd)

Στις φλόγες περίπου 20 ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Σφοδρές συγκρούσεις ΜΑΤ-αντεξουσιαστών. Δεκάδες εστίες πυρκαγιάς και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οδοφράγματα και λεηλασίες σε καταστήματα.

Σκηνικό πολέμου στην Αθήνα (upd)
Στις φλόγες έχει παραδοθεί η Αθήνα, καθώς σφοδρότατες ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε ομάδες αντεξουσιαστών σημειώθηκαν χθες το βράδυ και μετά το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας για την επικείμενη ψήφιση του νέου Μνημονίου.

Οι συγκρούσεις ήταν γενικευμένες, ενώ υπήρχαν αναφορές για πλιάτσικο σε καταστήματα, ακόμα και προσπάθειες να γίνουν ληστείες σε ATM τραπεζών.

Λίγο μετά τις εννέα, συνολικά 18 κτήρια στο κέντρο της πόλης είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Ανάμεσα στα κτίρια αυτά και αρκετά ιστορικά κτίρια όπως οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Άστυ» και τα κεντρικά της Alpha Bank. Λίγο μετά τις 11:00, αν και η κίνηση στο κέντρο είναι περιορισμένη και οι οδομαχίες έχουν λιγοστέψει σημαντικά η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική.

Στους περισσότερους από τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας στήθηκαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, που απέτρεψαν τα οχήματα της πυροσβεστικής από το να πλησιάσουν, ενώ πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν και άλλα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ, 67 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων κατά τα χθεσινά επεισόδια. Παράλληλα προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας και εξετάζονται άλλα 75 άτομα. Δεκάδες άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία με ελαφρά τραύματα ή αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεχυμένος ο αριθμός των αστυνομικός που τραυματίστηκαν.

Επεισόδια ξέσπασαν ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και το Βόλο.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, προκλήθηκαν εμπρησμοί σε τουλάχιστον 45 κτίρια, ενώ σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα τυλίχθηκαν στις φλόγες τράπεζες στη Συγγρού καθώς και καταστήματα στην Ακαδημίας και στην Ερμού.

Eπίσης κάηκε το κτήριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Μοναστηράκι και το υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου στην Αθηνάς, ενώ μεγάλη φωτιά ξέσπασε επίσης σε τράπεζα στη Διονυσίου Αεροπαγείτου.

Νωρίτερα, μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο κτίριο της Alpha Bank, στην οδό Πανεπιστημίου 58. Μάλιστα στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκονταν τρία άτομα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν με την βοήθεια της πυροσβεστικής.

Στις φλόγες τυλίχθηκε και εγκαταλελειμμένο κτίριο στη γωνιά Σταδίου και Αμερικής, ενώ πυρκαγία ξέσπασε και στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας.

Το πρώην κατάστημα «Costa Boda» στην Σταδίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ο κινηματογράφος «Αττικόν» έγινε στάχτη. Πυρκαγιές ξέσπασαν και σε κτίριο της οδού Ιπποκράτους και Ακαδημίας, ενώ κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του ΔΟΛ, στη Χρ. Λαδά.

Φωτιά ξέσπασε στις 21:45 στην οδό Γεωργίου Σταύρου και Αιόλου σε γραφεία, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν και τα εκδοτήρια έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Παρανάλωμα του πυρός έγινε επίσης λίγο μετά τις 19:30 η καφετέρια Starbucks, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε ο κινηματογράφος "Άστυ" και η τράπεζα Eurobank στην πλατεία Κοραή.


Καταδικάζονται τα επεισόδια

Καταδικαστικές ήταν οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών απέναντι στα έκτροπα που σημειώνονται το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας και την έχουν καταστήσει πεδίο μάχης.

Παράλληλα, ο Γιώργος Καμίνης γνωστοποίησε μέσω του ΑΝΤ1 ότι η αστυνομία επενέβη και απέτρεψε απόπειρα κατάληψης του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά, ενώ ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε η πόλη να τεθεί άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα όσα εκτυλίσσονται στο κέντρο της Αθήνας «αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες σε μια Δημοκρατία εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι βανδαλισμοί, η βία και η καταστροφή δεν έχουν θέση σε μια Δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος κάλεσε για «για ψυχραιμία και καταλαγή». Όπως υπογράμμισε πριν ξεκινήσει την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, «σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις σα μια συγκροτημένη κοινωνία. Κι όταν έρθει η ώρα, ο λαός - που είναι και ο υπέρτατος κριτής - θα εκφραστεί».

Για οργανωμένο σχέδιο έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δήλωσε πως 40 πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορούν να μπήκαν τυχαία ή να είναι «δουλειά του παρακράτους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι». Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια περί παραίτησής του, χαρακτηρίζοντάς τα σενάρια παραπολιτικής.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Τα όσα βλέπουμε στους δρόμους πλήττουν την Ελλάδα και πληγώνουν τους Έλληνες. Βλέπουμε σκηνές από ένα αύριο που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. Ζητώ από όλους σωφροσύνη, πατριωτισμό, ψυχραιμία και ενότητα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Για απόπειρα κατάληψης του δημαρχιακού μεγάρου της πλατείας Κοτζιά έκανε λόγω μέσω του ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η κατάληψη απετράπη μέσω της έγκαιρης επέμβασης της αστυνομίας, ενώ οι 23 επίδοξοι καταληψίες εγκλωβίστηκαν στο κτίριο του δημαρχείου και συνελήφθησαν. «Η αποψινή βραδιά να γίνει δίδαγμα για να καταλάβουν όλοι ότι ζούμε μια ιστορική συγκυρία. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει, απευθύνω έκκληση σε όλους να συστρατευθούν σε ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης. Αυτό που κάνουν στην Αθήνα πάνε να το κάνουν σε όλη τη χώρα. Η πόλη γίνεται μοχλός αποσταθεροποίησης για όλη τη χώρα», τόνισε ο κ. Καμίνης.

Να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζήτησε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «αντιδημοκράτες και ανθέλληνες» και όχι «αντιμνημονιακούς» όσους «στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα καίνε και καταστρέφουν για μία ακόμη φορά, την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και περιουσίες πολιτών», ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στο αρμόδιο υπουργείο.

«Την ώρα που τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωλυκοσυμμαχίας εκβιάζουν και απειλούν το λαό και ετοιμάζονται να ψηφίσουν το μνημόνιο της λαϊκής χρεοκοπίας, διάφοροι μηχανισμοί πυρπολούν κτήρια για να διαμορφωθεί το σκηνικό της καταστροφής που φέρνουν στο λαό […] χρησιμοποιούν το ψέμα, τον εκβιασμό, την καταστολή και την προβοκάτσια, με στόχο να υποτάξουν το λαό. Αυτά είναι τα όπλα τους. Είναι όμως ανήμποροι, αν μπροστά τους βρουν ένα λαό αποφασισμένο και οργανωμένο να τους αντιμετωπίσει, να παλέψει για το δίκιο του και να το κατακτήσει», σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Έκκληση για «ηρεμία, αυτοπειθαρχία και απομόνωση των εξτρεμιστικών στοιχείων από όπου κι αν προέρχονται αυτά» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κατηγόρησε για εμφανή αποτελεσματικότητα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος «δεν μπόρεσε να προστατεύσει από τον εμπρησμό την Αθήνα, γεγονότα αναμενόμενα και γνωστά εδώ και πολλές μέρες». Μάλιστα, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον Λουκά Παπαδήμο «στον αναμενόμενο ανασχηματισμό […] να ξεκινήσει από αυτό το ευαίσθητο υπουργείο».

Για δράση του παρακράτους και συνευθύνη της κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον οποίο «οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής χτυπούσαν ειρηνικούς διαδηλωτές κι άφηναν παρακρατικούς να καίνε την Αθήνα», διότι επιδίωξη είναι να μεταφερθεί στη διεθνή κοινή γνώμη η εικόνα της καταστροφής και όχι η εικόνα ενός λαού που αγωνίζεται για το δίκιο του. «Κανένα συγχωροχάρτι σε μία κυβέρνηση που αφήνει να καίγονται ιστορικά κτίρια από βανδάλους που μπορεί να ελέγξει. Τα σχέδια της προβοκάτσιας θα επιστραφούν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Η αγανάκτηση των πολιτών δεν έχει καμία σχέση με τις καταστροφές στην Αθήνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική του χάους. Είναι απαράδεκτο η αστυνομία να μη μπορεί να αντιμετωπίσει, και μάλιστα προληπτικά, αυτά που γίνονται στο κέντρο της πόλης. Η κυβέρνηση όφειλε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει όλα αυτά που συμβαίνουν και ελέγχεται για πάρα πολλά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

«Ως πότε το ελληνικό κράτος θα ανέχεται επιθέσεις κουκουλοφόρων που προσπαθούν να καπηλευτούν μια γνήσια λαϊκή αγανάκτηση;», διερωτήθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η οργή των χιλιάδων πολιτών δεν κάμπτεται ούτε από την αστυνομική βία και την καταστολή κατά ειρηνικών διαδηλωτών ούτε από την καταστροφική μανία μειοψηφιών που λειτουργούν σε βάρος της δημοκρατίας», σύμφωνα με τη συνεκπρόσωπο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v