Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοχλός: Με ζημίες το 2005 σε όμιλο και μητρική

Κάμψη 14% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και ζημίες ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 6,9 εκατ. ευρώ του 2004, ανακοίνωσε ο όμιλος Μοχλός για το 2005. Μείωση 12,42% στις πωλήσεις και ζημίες 21,3 εκατ. ευρώ για τη μητρική. Στα 120 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

Μοχλός: Με ζημίες το 2005 σε όμιλο και μητρική
Μείωση του κύκλου εργασιών και ζημίες ανακοίνωσε η εταιρία Μοχλός για το 2005 σε επίπεδο ομίλου, αλλά και σε επίπεδο μητρικής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μοχλός υποχώρησε στα 329,1 εκατ. ευρώ, έναντι 382,6 εκατ. ευρώ το 2004, καταγράφοντας κάμψη της τάξης του 14%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημία ύψους 22,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,9 εκατ. ευρώ το 2004.

Σε εταιρική βάση, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 327,9 εκατ. ευρώ, έναντι 374,4 εκατ. ευρώ το 2004, μειωμένος κατά 12,42%. Οι ζημίες της χρήσης ανήλθαν σε 21,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 8,5 εκατ. ευρώ το 2004.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται σχετικά με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της εταιρίας πως συνεχίστηκαν με επιτυχία οι εργασίες κατασκευής και ολοκλήρωσης των έργων που έχουν αναληφθεί, παρά το γεγονός ότι υφίστανται ακόμα σημαντικά οφειλόμενα ποσά από την εκτέλεση Ολυμπιακών και λοιπών έργων που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και τα οποία, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, δεν μπορούν να εμφανισθούν στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας, επειδή δεν κατέστησαν ακόμη συμβατικές οι σχετικές εργασίες, λόγω μη διάθεσης των σχετικών πιστώσεων από τον κύριο των έργων.

Το έτος 2005 υπήρξε για τον κατασκευαστικό τομέα έτος μεταολυμπιακής κάμψης και ύφεσης. Η κάμψη αυτή συνοδεύτηκε από συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και από σχετικές καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.

Παρά το δυσμενές αυτό κλίμα η εταιρεία μας επεδίωξε να έχει σημαντική παρουσία, τόσο με τη συμμετοχή της στα δημόσια έργα, όσο και με την επέκτασή της στα Βαλκάνια.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως σημαντική υπήρξε επίσης η δραστηριότητα της εταιρείας Μοχλός στη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται από το έτος 1997, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Eurorom Construtii 97 SRL, και σε συνέχεια της εκεί μακρόχρονης και επιτυχούς επενδυτικής δραστηριότητάς της στις κατασκευές ιδιωτικών έργων επιχειρείται παράλληλα η δυναμική επέκτασή της και στον τομέα των δημοσίων έργων.

Πρόσφατο τέτοιο δείγμα είναι η ανάληψη της αναβάθμισης του Οδικού Τμήματος Iacobeni-Sadova στη Βόρεια Ρουμανία, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του έργου αυτού έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν εκτελεσθεί εργασίες αξίας 3 εκατ. ευρώ περίπου. Σύντομα αναμένεται η υπογραφή και νέας σύμβασης για την αναβάθμιση του οδικού άξονα του τμήματος CALAFAT - DROBETA TURM - SEVERIN, προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής αναδόχου για το έργο επέκτασης του λιμανιού της Κωστάντζας (Costantza Port), προϋπολ. προσφοράς 18 εκατ. ευρώ, όπου η εταιρεία έχει αναδειχθεί πρώτος μειοδότης.

Το ύψος του ανεκτέλεστου υπολοίπου των αναληφθέντων έργων της εταιρίας στο τέλος του 2005 ανερχόταν σε 120 εκατ. ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v