Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intracom: Μείωση 85,8% στα κέρδη του ομίλου

Με κάμψη της τάξης του 13,07% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και με μείωση 85,8% στα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας έκλεισε το 2005 για τον όμιλο της Intracom. Μείωση 47,65% στα έσοδα και υποχώρηση 63,84% στα κέρδη για τη μητρική. Πώς σχολιάζουν HSBC, Marfin, Π&Κ, Alpha Finance.

Intracom: Μείωση 85,8% στα κέρδη του ομίλου
Πτωτικά κινήθηκαν τα μεγέθη της Intracom για το 2005, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής.

Συγκεκριμένα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Intracom παρουσιάζει κάμψη 13,07%, καθώς κατήλθε στα 535,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 615,9 εκατ. ευρώ το 2004.

Τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου υποχώρησαν κατά 85,8%, διαμορφούμενα στα 3,23 εκατ. ευρώ, από 22,69 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά τη μητρική, τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση 47,65%, στα 253,14 εκατ. ευρώ, έναντι 483,6 εκατ. ευρώ το 2004, με τα κέρδη μετά φόρων να υποχωρούν κατά 63,84%, στα 7,88 εκατ. ευρώ, έναντι 21,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Η Διοίκηση της Intracom, με γνώμονα την περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής πορείας αυτής και των κονδυλίων του ισολογισμού της, αποφάσισε στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση να εισηγηθεί τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2005.



- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

”Απογοητευτικά” αποτελέσματα ανακοίνωσε για μια ακόμη φορά η Intracom, χαμηλότερα των εκτιμήσεων, τα οποία και είχαν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω μετά τα ”αδύναμα” αποτελέσματα εννεαμήνου, αναφέρει η HSBC.

Επίσης, η HSBC αναφέρει πως η Intracom δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2005, ενώ προσθέτει πως προέβλεπε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,06 ευρώ.

H Marfin Analysis σημειώνει πως ο τομέας των εξαρτηµάτων τηλεπικοινωνίας κατέγραψε τη µεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο πωλήσεων (κάμψη 25% στα 288,6 εκατ. ευρώ), ακολουθούµενος από αυτόν της άµυνας (-5%). Σε αντίθεση, τα έσοδα από τον τοµέα της τεχνολογίας παρουσίασαν βελτίωση (+15% στα 115 εκατ. ευρώ), ενώ τα κατασκευαστικά έσοδα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα (58,9 εκατ. ευρώ).

H Marfin Analysis επισημαίνει ότι κατά την άποψή της το τιµολογιακό περιβάλλον ήταν πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα στον τοµέα των συστηµάτων τηλεπικοινωνίας, επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία του οµίλου.

Από την πλευρά της, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρεται στις πιέσεις που δέχτηκε ο κλάδος των εξοπλισμών τηλεπικοινωνιών, αλλά και στα περιθώρια κέρδους. Επίσης, σημειώνει πως πιθανότατα θα προχωρήσει σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της, ενώ προσθέτει πως διατηρεί τη σύσταση ”underweight” για τη μετοχή της Intracom.

Εξάλλου, ”under review” έχει θέσει η Alpha Finance τη μετοχή της Intracom, ώστε να αξιολογήσει –όπως αναφέρει– τη νέα στρατηγική και το business plan του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v