Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Υποχώρηση κερδών κατά 54% στο 2005

Μείωση κατά 54% σημείωσαν τα καθαρά κέρη της ΔΕΗ το 2005 και διαμορφώθηκαν στα 135,7 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές πληροφορίες του euro2day.gr. Το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,8%, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 24,9%. Στα 0,50 ευρώ το μέρισμα. Πως σχολιάζουν HSBC, Marfin, Credit Suisse.

ΔΕΗ: Υποχώρηση κερδών κατά 54% στο 2005
Μείωση κατά 54% σημείωσαν τα καθαρά κέρη της ΔΕΗ το 2005 και διαμορφώθηκαν στα 135,7 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές πληροφορίες του euro2day.gr. Οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών προέβλεπαν υποχώρηση των κερδών της Επιχείρησης κατά περίπου 41%-48%.

Οι πωλήσεις της Επιχείρησης για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 4,8% και ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 739,2 εκατ. έναντι 755 εκατ. ευρώ το 2004. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 906,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,206 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση της τάξης 24,9%.

Η πρόταση της διοίκησης για το μέρισμα ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων, θα συνέλθει την 24η Μαΐου 2006.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η ανακοίνωση της Επιχείρησης τονίζει πως οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κατά 59% και 64% αντίστοιχα, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης για καύσιμα και αγορές ενέργειας κατά 307,9 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της μείωσης των καθαρών κερδών σε 135,7 εκατ. από 293,1 εκατ. ευρώ το 2004.

Παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 0,6%, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,8%, λόγω, αφενός της αναπροσαρμογής των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2,5% το Νοέμβριο 2004, της αναπροσαρμογής κατά 3,2% το Σεπτέμβριο 2005 και της διαφοροποίησης της σύνθεσης των πωλήσεων. Οι αναπροσαρμογές αυτές των τιμών δεν κάλυψαν, έστω μερικώς, την αρνητική επίδραση από την έντονη αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Όσον αφορά τη μείωση στα EBITDA η ανακοίνωση επισημαίνει πως αυτή οφείλεται πέρα από τις αιτίες που αναφέρθηκαν στην, για πρώτη φορά, πραγματοποιηθείσα δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που ανήλθε σε 12,6 εκατ. ευρώ και στην αύξηση των Λοιπών Λειτουργικών Εξόδων κατά 70,5 εκατ. ευρώ (με την εξαίρεση των δικαιωμάτων εκπομπής CO2), στην οποία συνετέλεσε, κυρίως, η αύξηση του κόστους του αναλωθέντος λιγνίτη.

Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 21,1 % σε σύγκριση με 29,5% το 2004. Τα μη λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε 141,7 εκατ. ευρώ έναντι 149,2 εκατ. ευρώ το 2004 (-5%).

Παρά την αύξηση του χρέους σε 3.833 εκατ. στο τέλος του 2005 από 3.692 εκατ. ευρώστο τέλος του 2004 και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, η ΔΕΗ πέτυχε, μέσω μιας αποτελεσματικής διαχείρισης του χρέους να μειώσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες κατά 6,7%, από 165,8 εκατ. σε 154,7 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια

”Η Εταιρία προχωρά σε όλες τις αναγκαίες τομές για τον εκσυγχρονισμό της μέσα από ένα πλήρως αναθεωρημένο business plan, που θα υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η έναρξη υλοποίησης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου από την τρέχουσα οικονομική χρήση, θα συμβάλει στη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Εταιρίας και θα εξασφαλίσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της στην εσωτερική αγορά και να συμβάλει στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της.

Ειδικότερα, οι επενδυτικές προτεραιότητες στρέφονται στην Ν.Α. Ευρώπη, μέσω της εξαγοράς μονάδων, απευθείας ή σε συνεργασία με διεθνείς οίκους, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων, στην αντικατάσταση παλαιών ηλεκτροπαραγωγών μονάδων και στη διασύνδεση νήσων των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα.

Οσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ ήδη ανατέθηκε σε όμιλο συμβούλων η πλήρης καταγραφή και συστηματική μελέτη για τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των άλλων, μελετάται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τον κατακερματισμό των διοικητικών και άλλων υπηρεσιών της Εταιρίας, με τη μετεγκατάστασή τους σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΔΕΗ και τη μείωση των δαπανών στέγασης.

----- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Η Credit Suisse σε έκθεσή της (29/03) διατηρεί την τιμή – στόχο των 20 ευρώ και τη σύσταση ”outperform”, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα της Επιχείρησης χαμηλότερα των προβλέψεων.

Παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρξουν μεταβολές στο ρυθμιστικό (regulatory) περιβάλλον το 2006 – 07, που θα προσδώσουν σημαντικό περιθώριο ανόδου.

Επίσης χαρακτηρίζει θετικά τα σχέδια της εταιρίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιούσιας.

Ιδιαίτερα ”αδύναμα” χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με ζημίες που έφτασαν στα 19 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η Επιχείρηση εμφανίζει ζημιές σε επίπεδο τριμήνου από την εισαγωγή της στο Χ.Α.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα κέρδη της ΔΕΗ επιβαρύνθηκαν σημαντικά από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, τα κόστη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η έλλειψη μηχανισμού για μεταφορά των εξόδων στον τελικό καταναλωτή, συμπληρώνει η HSBC.

”Αδύναμα” αποτελέσματα παρά τα χαμηλά κόστη από εκπομπές καυσαερίων εκτιμά η Marfin Analysis πως εμφάνισε η ΔΕΗ. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως ύστερα από τις πρώτες εντυπώσεις σκοπεύει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το 2006 ώστε να συμπεριλάβει τη χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, τα χαμηλότερα κόστη από εκπομπές καυσαερίων, τις υψηλότερες αποσβέσεις, τα σημαντικά υψηλότερα έξοδα για την αγορά ενέργειας και μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά στην Tellas.

Ολ’ αυτά οδηγούν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη κέρδη ανά μετοχή κατά 7%-10% αναφέρει η Marfin Analysis σε σχετική της έκθεση που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης όπου υπενθυμίζει ότι έχει θέσει τη σύσταση ”underperform” και την τιμή-στόχο των 16,40 ευρώ για τη μετοχή της Επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v