Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Finansbank: Ευρύ δίκτυο - παρουσία σε 7 χώρες

Στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για ποσοστό της τουρκικής Finansbank, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Εθνική Τράπεζα. Θετική για την εξαγορά η HSBC, αναλόγως του τιμήματος - όπως επισημαίνει.

Finansbank: Ευρύ δίκτυο - παρουσία σε 7 χώρες
Στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για ποσοστό της τουρκικής Finansbank, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Εθνική Τράπεζα. Την Τετάρτη θα αποδειχτεί έαν η ελληνική τράπεζα θα έχει και ανταγωνιστές στη διεκδίκηση της Finansbank ή θα ξεκινήσει αμέσως τις τελικές συζητήσεις με τον βασικό μέτοχό της.

Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση που έγινε, το 100% των μετοχών της Finansbank κοστίζει κάτι λιγότερο από 5 δισ. ευρώ, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο ακριβώς ποσοστό θα ενδιαφερθεί η Εθνική.

H HSBC στο πρωινό report της με ημερομηνία 27 Μαρτίου αναφέρει πως η Finansbank διαθέτει ένα δίκτυο 200 καταστημάτων με παρουσία, εκτός από την Τουρκία, σε Ρωσία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ρουμανία και Ιρλανδία.

Στην Τουρκία διατηρεί μερίδιο της τάξης του 5% όσον αφορά στη χορήγηση δανείων, 2,8% στο συνολικό ενεργητικό και 3% στις καταθέσεις. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ βασικός μέτοχος με ποσοστό 59% είναι ο κ. Ozyegin, με το υπόλοιπο να βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά.

Η HSBC εμφανίζεται θετική για την απόκτηση ποσοστού της Finansbank από την Εθνική -ανάλογα με το τίμημα που θα καταβληθεί, όπως επισημαίνει- καθώς εκτιμά πως θα ενισχύσει με άμεσο τρόπο τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ παράλληλα η τράπεζα θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια ”ελκυστική” αγορά, η οποία διαθέτει χαμηλό ρυθμό διείσδυσης και υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την HSBC η μετοχή της Finansbank διαπραγματεύεται 8,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2007, έναντι 13,5 φορών της μετοχής της Εθνικής.

Διαπραγματεύεται 2,5 φορές τη λογιστική αξία της, ενώ προσφέρει απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 23,7% σε σχέση με 26% που προσφέρει η Εθνική.

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πλεόνασμα ύψους 1,14 δισ. ευρώ από δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, το οποίο και θα χρησιμοποιήσει σε εξαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v