Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Ρεκόρ αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έφθασαν σήμερα τα απολήψιμα αποθέματα νερού σε όλους τους ταμιευτήρες (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος και Εύηνος) που διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της πρωτεύουσας.

ΕΥΔΑΠ: Ρεκόρ αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες
Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έφθασαν σήμερα τα απολήψιμα αποθέματα νερού σε όλους τους ταμιευτήρες (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος και Εύηνος) που διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σχεδόν όλοι οι ταμιευτήρες έχουν φτάσει σε στάθμη υπερχείλισης και ενώ ακόμα το υδρολογικό έτος βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εισροές νερού από τις βροχές και το λιώσιμο των χιονιών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Κατόπιν τούτου, θεωρείται πλέον ή βέβαιον ότι το σημερινό ρεκόρ θα καταρριφθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου 2006 το σύνολο των απολήψιμων αποθεμάτων νερού ανέρχεται σε 1.426.310.000 κυβικά μέτρα και στους τέσσερις ταμιευτήρες, έναντι 1.268.920.000 κ.μ. όπου είχαν φτάσει στις 15 Μαρτίου 2004, 1.268.460.000 κ.μ. στις 31 Μαΐου 2003 και 1.219.810.000 κ.μ. στις 24 Απριλίου 1985.

Αναλυτικά, η εικόνα των ταμιευτήρων παρουσιάζεται ως ακολούθως:

Μαραθώνας: Απολήψιμα αποθέματα 27.312.000 κ.μ. Ο ταμιευτήρας ακόμα δεν έχει υπερχειλίσει (λείπουν μόλις περίπου 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού), αλλά αυτό είναι καθαρά τεχνικής και διαχειριστικής φύσεως υπόθεση.

Υλίκη: Απολήψιμα αποθέματα 561.703.000 κ.μ. Η λίμνη έχει υπερχειλίσει από τις αρχές Μαρτίου και οι επιπλέον ποσότητες νερού διοχετεύονται στην Παραλίμνη, η οποία –ως γνωστόν– είχε στεγνώσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μόρνος: Απολήψιμα αποθέματα 723.274.000 κ.μ. Ο ταμιευτήρας υπερχείλισε την προηγούμενη εβδομάδα και οι επιπλέον ποσότητες διοχετεύονται στα κατάντι σημεία.

Εύηνος: Απολήψιμα αποθέματα 114.021.000 κ.μ. Ο ταμιευτήρας υπερχείλισε από τις αρχές Μαρτίου και διεκόπη η παροχή του νερού (μέσω της σήραγγας) προς τον ταμιευτήρα του Μόρνου. Οι επιπλέον ποσότητες νερού διοχετεύονται στον ποταμό Εύηνο, κατάντι του φράγματος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις παρέχουν στην ΕΥΔΑΠ τη δυνατότητα να υλοποιήσει πρόγραμμα διοχέτευσης των πρόσθετων ποσοτήτων νερού σε γειτονικά των ταμιευτήρων ποτάμια και ρέματα, με στόχο αφενός τον εμπλουτισμό των υπογείων υδροφορέων και αφετέρου τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των κατάντι περιοχών των φραγμάτων.

Σημειώνεται πως ήδη οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ διερευνούν τις τεχνικές λεπτομέρειες και βρίσκονται σε επαφή και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, για την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού καλεί τους πολίτες να είναι συνετοί στη χρήση του νερού και να μην το σπαταλούν άσκοπα.

Παράλληλα, τους διαβεβαιώνει ότι θα συνεχισθούν οι συντονισμένες προσπάθειες και δράσεις, ώστε να διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η επάρκεια των αποθεμάτων νερού για την ομαλή υδροδότηση της πρωτεύουσας, να διατηρείται άριστη η ποιότητα του πόσιμου νερού και να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v