Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LAMDA Development: Εκρηξη κερδών στον όμιλο

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων της LAMDA Development διαμορφώθηκαν σε 88.034 χιλιάδες ευρώ έναντι 8.023 χιλιάδων ευρώ το 2004, σημειώνοντας αύξηση 997%. Μείωση 2,54% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της LAMDA Development. Κέρδη μετά φόρων 5.478 χιλιάδες ευρώ για την μητρική εταιρίας.

LAMDA Development: Εκρηξη κερδών στον όμιλο
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων της LAMDA Development διαμορφώθηκαν σε 88.034 χιλιάδες ευρώ έναντι 8.023 χιλιάδων ευρώ το 2004, σημειώνοντας αύξηση 997%.

Eιδικότερα η χρονιά που μας πέρασε ήταν χρονιά ορόσημο για τον Όμιλο LAMDA Development καθώς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τεχνικής και εμπορικής πλευράς οι δύο μεγάλες επενδύσεις στην LAMDA Olympia Village και στην ΠΥΛΑΙΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισηγμένης.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια του έτους ο Όμιλος έκανε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της επικέντρωσης στον τομέα των ακινήτων καθώς και στην ολοκλήρωση των πωλήσεων των μικρότερων αναπτύξεων.

Μικρή μείωση σε ποσοστό 2,54% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της LAMDA Development, ο οποίος ανήλθε σε 72.703 χιλιάδες ευρώ έναντι 74.600 χιλιάδων ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2004.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων της εταιρείας LAMDA Shipyards καθώς και στη μη ενοποίηση μετά την πώλησή της κατά το Β’ εξάμηνο της εταιρείας Swissport LAMDA Hellas.

Τα ενοποιημένα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης της περιόδου διαμορφώθηκαν σε -1.687 χιλιάδες ευρώ έναντι 12.723 χιλιάδων ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυρίως λόγω της αναγνώρισης σημαντικά αυξημένων μισθωμάτων στη LAMDA Technol Flisvos Marina και τη σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους στη LAMDA Shipyards S.A., ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 88.034 χιλιάδες έναντι 8.023 χιλιάδων ευρώ το 2004.

Ο βασικός λόγος για την εμφανιζόμενη μεγάλη αύξηση κερδών του ομίλου είναι η καταγραφή των υπεραξιών που προέκυψαν από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Λ.Π. 40) μετά την έναρξη λειτουργίας των δύο εμπορικών κέντρων ”The Mall Athens” και ”Mediterranean Cosmos”.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων που αναλογούν στους μετόχους της εταιρίας, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 263,4 εκατ. ευρώ έναντι 178,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47%.

Η μητρική εταιρεία LAMDA Development παρουσίασε κέρδη μετά φόρων ύψους 5.478 χιλιάδων ευρώ λόγω κυρίως της επικερδούς πώλησης ποσοστών συμμετοχής της σε θυγατρικές–συνδεδεμένες εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα πωλήθηκε ακίνητο για χρήση αποθήκης στο Κρυονέρι Αττικής, η συμμετοχή της στην Swissport Lamda Hellas, στην ΖΗΝΩΝ, καθώς και ποσοστό συμμετοχής στην EFG Eurobank Properties.

Επίσης πωλήθηκε το σύνολο της συμμετοχής στην ΓΗ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (κατοικίες στο Ξυλόκαστρο), συμμετοχή που ανήκε στη LAMDA Estate Development

Ειδικότερα σε ότι αφορά στη συνολική επένδυση της εταιρείας LAMDA Olympia Village (εμπορικό κέντρο ”The Mall Athens”, κτίριο γραφείων και οικιστική ανάπτυξη) πρέπει να τονιστεί ότι, τα ίδια κεφάλαια που αφορούν τη συγκεκριμένη ανάπτυξη είχαν ήδη μειωθεί κατά 46 εκατ. ευρώ περίπου στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2003 & 2004 λόγω της πρώτης εφαρμογής των Δ.Π.Χ.Α.

Επίσης, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του συνολικού έργου, για διάφορους λόγους, το επηρέασαν αρνητικά σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και αποτελεί επιτυχία ότι από τα τέλη του 2005 οι μέτοχοι της LAMDA Development φαίνεται να ανακτούν σταδιακά το αρχικό επενδεδυμένο κεφάλαιο.

Η ανωτέρω εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της υπεραξίας που προέκυψε από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας την 31-12-2005 στην εύλογη αξία σύμφωνα με την αποτίμηση διεθνώς αναγνωρισμένων ανεξάρτητων εκτιμητών.

Η υπεραξία αυτή έχει προέλθει από την διεθνή τάση βελτίωσης των συντελεστών κεφαλαιοποίησης (yields) στον τομέα των ακινήτων σε συνδυασμό με την επιτυχή εμπορική εκμετάλλευση του κέντρου. Σαν αποτέλεσμα η εταιρεία εμφάνισε το 2005 κέρδη μετά φόρων 61.564 χιλιάδες ευρώ.

Η εταιρεία ΠΥΛΑΙΑ παρουσίασε κέρδη μετά φόρων ύψους 29.368 χιλιάδων λόγω της αποτίμησης του εμπορικού κέντρου MEDITERRANEAN COSMOS στην Πυλαία Θεσσαλονίκης από ανεξάρτητους εκτιμητές, που έγινε για πρώτη φορά. H υπεραξία οφείλεται στους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η εταιρεία LAMDA TechnOL Flisvos Marina παρουσίασε ζημίες 7,1 εκατ. ευρώ λόγω της αναστολής των εργασιών μετά από απόφαση του ΣτΕ, καθώς και των εκκρεμοτήτων που υφίστανται με την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ), όσον αφορά στον καθορισμό του ύψους του μισθώματος το οποίο θα προσδιοριστεί με την διαδικασία της διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επισημαίνεται δε ότι, για λόγους συντηρητικής απεικόνισης της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας, έχει καταγραφεί το σύνολο του μισθώματος που ζητεί η ΕΤΑ αφού δεν υπάρχει ακόμα σχετική απόφαση της διαιτησίας.

Η εταιρεία LAMDA Shipyards S.A. παρουσίασε ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ λόγω της σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών. Η εταιρία καταβάλει έντονη προσπάθεια για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η εταιρεία δεν δύναται να διανείμει μέρισμα λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να επικεντρωθεί στους τομείς δραστηριότητας, που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη, διαχείριση και επένδυση ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η στρατηγική της εταιρείας για το έτος 2006 επικεντρώνεται στους παρακάτω τομείς:

1. Στην περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων και των συνθηκών λειτουργίας των τριών μεγάλων επενδύσεων του ομίλου LAMDA Olympia Village A.E., ΠΥΛΑΙΑ Α.Ε., LAMDA TechnOL Flisvos Marina A.E.

2. Την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων στις λοιπές επενδύσεις του ομίλου.

3. Περαιτέρω ενεργοποίηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κεντροανατολική Ευρώπη όπου η εταιρεία έχει ήδη επικεντρώσει σημαντικό μέρος των προσπαθειών της, ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων σ’ αυτές τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v