Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Properties: 29 - 31/3 η δημόσια προσφορά

Στο διάστημα από 29 έως 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ με διάθεση τίτλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συνδυασμένη προσφορά περιλαμβάνει 5.510.066 νέες κοινές μετοχές, καθώς και 1.100.000 υφιστάμενες.

Eurobank Properties: 29 - 31/3 η δημόσια προσφορά
Στο διάστημα από 29 έως 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ με διάθεση τίτλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την εισαγωγή της εταιρίας στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Το εύρος τιμής έχει διαμορφωθεί μεταξύ 14,5 και 16,8 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η συνδυασμένη προσφορά θα περιλαμβάνει 5.510.066 νέες κοινές μετοχές, καθώς και 1.100.000 υφιστάμενες που ανήκουν στη REIB European Limited, θυγατρική κατά 100% της Deutsche Bank.

Επίσης, η REIB σκοπεύει να προσφέρει βάσει συμφωνίας επιπρόσθετης κατανομής (Greenshoe option) μέχρι 680.000 επιπλέον μετοχές της.

Συντονιστής της δημόσιας προσφοράς θα είναι η EFG Eurobank Telesis, ενώ διαχειριστής του βιβλίου προσφορών της διεθνούς προσφοράς η Citigroup.

Στη διάρκεια σημερινής παρουσίασης, ο κ. Χαράλαμπος Κύρκος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, επiσήμανε ότι ”η Eurobank Properties ΑΕΑΑΠ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και διαχειρίζεται ενεργά ένα ποικίλης σύνθεσης χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Η εταιρία με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έρχεται να ισχυροποιήσει και να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη ενός νέου, πολλά υποσχόμενου επενδυτικού κλάδου, δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές για μία έμμεση τοποθέτηση στην εγχώρια αγορά ακινήτων”.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, διευθυντής επενδύσεων, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Αυτό περιλαμβάνει ακίνητα υψηλού προφίλ, με συνολική επιφάνεια προς μίσθωση 165.307 τ.μ. και αξία που υπερβαίνει τα 271 εκατ. ευρώ. Όλα τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, 16 από τα οποία είναι στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, ενώ τα υπόλοιπα 11 βρίσκονται σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και τα Ιωάννινα”.

Και πρόσθεσε: ”Διαθέτουμε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μικτής χρήσης, όπου τα γραφεία αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου, τα καταστήματα αποτελούν το 20% της συνολικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από βιομηχανικής φύσης ακίνητα, κυρίως κέντρα Logistics και διανομής.

Ένα σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το χαρτοφυλάκιό μας, είναι η μακροχρόνια διάρκεια και ωρίμανση των μισθώσεών μας, η οποία εξασφαλίζει μία σταθερή παραγωγή ταμειακών χρηματοροών για τους μετόχους. Η μέση σταθμισμένη υπολειπόμενη διάρκεια των μισθώσεών μας είναι περίπου 11 χρόνια”.

Τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη της εταιρίας για το 2005 είναι: Τα συνολικά έσοδα από μισθώματα των ακινήτων της Eurobank Properties ήταν 16,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση από το 2004 της τάξης του 5,4%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 15,8% εκατ. ευρώ και η εσωτερική αξία (ΝAV) διαμορφώθηκε σε 265,5 εκατ. ευρώ, από 80,3 εκατ. ευρώ το 2004, κυρίως λόγω της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης κατά το 2005.

Υπογραμμίστηκε ότι τα κέρδη προ φόρων του 2005 δεν είναι απόλυτα ενδεικτικά των μελλοντικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, καθώς η τελευταία λειτούργησε υπό το καθεστώς της συνήθους Α.Ε. για 9 μήνες το 2005 και μόνο για 3 μήνες υπό το ευνοϊκότερο καθεστώς της ΑΕΕΑΠ.

Συνεπώς τα μεγέθη της επηρεάστηκαν σημαντικά από χρηματοοικονομικά έξοδα που δεν υφίστανται πλέον και στοιχεία που σχετίζονται με ενέργειες για τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ.

Επίσης, το 2005 δεν περιλαμβάνει μισθώματα από επενδύσεις της εταιρίας που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος αυτού του έτους και οι οποίες θα ξεκινήσουν να αποδίδουν την 1η/4/2006.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της εταιρίας ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, μέλος του Δ.Σ. και της Επενδυτικής Επιτροπής της εταιρίας, ανέφερε ότι ”οι ΑΕΕΑΠ είναι ένα επενδυτικό εργαλείο που προσφέρει στον επενδυτή τα πλεονεκτήματα μίας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει και τη δυνατότητα ευχερέστερης ρευστοποίησης και επαγγελματικής διαχείρισης.

Οι ΑΕΕΑΠ διέπονται από ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατά κανόνα είναι σε θέση να διανέμουν μερίσματα σε υψηλό ποσοστό των καθαρών διανεμητέων κερδών και έχουν διασπορά των επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά είναι στη φάση που μπορεί, αλλά και χρειάζεται την ανάπτυξη αυτού του κλάδου και η Eurobank Properties με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v