Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 727,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη 2005

Στα 727,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για τη χρήση του 2005, ήτοι ετήσια αύξηση 100%, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στο 28,6%. Η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή (αυξημένο κατά 71%) και τη διανομή κερδών, ύψους 40 εκατ. ευρώ στο προσωπικό. Δείτε την αναλυτική παρουσίαση.

Εθνική: Στα 727,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη 2005
Στα 727 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για τη χρήση του 2005, ενώ η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εθνικής για τη χρήση του 2005 θα διαμορφωθούν στα 720 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση κατά 153,9%. Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αύξηση κατά 100% σε σχέση με τα αναπροσαρμοσμένα για το εφάπαξ κόστος της εθελουσίας αποτελέσματα του 2004.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου 2005 της Εθνικής κατέγραψαν, σε τριμηνιαία βάση, πτώση 3,2%, διαμορφούμενα στα 195,4 εκατ. ευρώ, έναντι 201,9 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2005.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους, σε τριμηνιαία βάση, ενισχύθηκαν 5,6%, διαμορφούμενα στα 430,4 εκατ. ευρώ, από 407,6 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2005.



Δεδομένης της θετικής εικόνας της κερδοφορίας, η Διοίκηση της ΕΤΕ προτίθεται να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή, έναντι μερίσματος (αναπροσαρμοσμένου) 0,58 ευρώ ανά μετοχή γιά τη χρήση 2004. Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής το 2005, το προτεινόμενο μέρισμα αντιπροσωπεύει μερισματική απόδοση της τάξης του 2,8%.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο για τις προσπάθειες τους, χωρίς τις οποίες τα αποτελέσματα αυτά δεν θα ήταν εφικτά. Αναγνωρίζουμε την καθοριστική συμβολή τους και προτείνουμε τη διάθεση κερδών ύψους 40 εκατ. ευρώ στο προσωπικό του Ομίλου, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 50% σε σχέση με το 2004. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 5,5% των καθαρών κερδών του Ομίλου.

Η κερδοφορία αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Ομίλου, με αποτέλεσμα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων να διαμορφωθεί το 2005 στο ιστορικό υψηλό του 28,6%, 16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2004. Οι επιδόσεις αυτές του Ομίλου τον κατατάσσουν στην κορυφή μεταξύ των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών τραπεζών από πλευράς αποδοτικότητας.

Η θεαματική αύξηση της κερδοφορίας το 2005, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης που καταγράφεται σε όλες τις πηγές εσόδων και της συνεχιζόμενης αναδιοργάνωσης του Ομίλου που οδηγεί στην αποκλιμάκωση των λειτουργικών δαπανών.

Όλες οι πηγές εσόδων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν δυναμική ανάπτυξη με αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου να παρουσιάζουν ρυθμό ανόδου που προσεγγίζει το 17%, σημαντικά υψηλότερο του στοχοθετημένου ρυθμού στο τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο 2005–2007.

Κύρια πηγή ανάπτυξης των οργανικών εσόδων του Ομίλου είναι η σταθερή ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων. Συγκεκριμένα, το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου το 2005 προσέγγισε τα 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 19,6% σε σχέση με το 2004.

Η τάση βελτίωσης των επιτοκιακών αποτελεσμάτων επιβεβαιώνεται από τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2005, στο οποίο υπερέβησαν τα 430 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου του 2005.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη βελτίωση της διάρθρωσης του ενεργητικού του Ομίλου και τη δυναμική επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου του, ιδίως στη λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αντίθετα, οι συνθήκες ανταγωνισμού διαμορφώνουν σαφή τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης των περιθωρίων σε όλες τις μορφές χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής. Η βελτίωση αυτή της σύνθεσης του ενεργητικού του Ομίλου έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου το οποίο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, αυξημένο κατά 40 μ.β. σε 3,16%.

---- Δήλωση Τ. Αράπογλου

”Η πειθαρχημένη εστίαση όλων των προσπαθειών μας στην εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου είχαν ως αποτέλεσμα το 2005 να απελευθερωθεί αξία για τους μετόχους επιτυγχάνοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Η ισχυρή αύξηση των εσόδων, η βελτίωση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας και η αποδοτικότητα της χρήσης κεφαλαίων είναι οι βασικοί άξονες του τριετούς μας σχεδίου.

Πετύχαμε και στα τρία αφού καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Ομίλου κατά 20%, μειώσαμε το λόγο κόστους προς έσοδα κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες και αυξήσαμε την απόδοση στα ίδια κεφάλαια σε 28,6%.

Με τις επιδόσεις αυτές έχουμε διανύσει από τον πρώτο χρόνο το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής για την επίτευξη των στόχων του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου.

Η αγορά αναγνωρίζει τις προσπάθειες μας, μας δείχνει εμπιστοσύνη και μας τιμά με τη στήριξη της τιμής της μετοχής μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης μας στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ, επίπεδο που μας κατατάσσει πλέον πολύ υψηλότερα στην ιεραρχία των ευρωπαϊκών τραπεζών και επιτρέπει τη συνέχιση της ανεξάρτητης πορείας μας.

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η πολύ θετική πορεία μας στα αποτελέσματα συνοδεύεται παράλληλα από σημαντική βελτίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου, με αυξημένη ποιότητα εσωτερικού ελέγχου, πιστή τήρηση όλων των κανόνων που μας επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές, καθώς και πολύ υψηλών προδιαγραφών διαδικασίες και μεθόδους διαχείρισης κινδύνων. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ισχυρότατο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξουμε τη διατηρήσιμη ανάπτυξη του Ομίλου στο μέλλον.

Το προτεινόμενο μέρισμα του 1,00 ευρώ ανά μετοχή αντιπροσωπεύει αύξηση 71% (σε σύγκριση με το προσαρμοσμένο 0,58 ευρώ της προηγούμενης χρήσης) έναντι αύξησης των λειτουργικών προ φόρων κερδών κατά 67%.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο για τις προσπάθειες τους, χωρίς τις οποίες τα αποτελέσματα αυτά δεν θα ήταν εφικτά. Αναγνωρίζουμε την καθοριστική συμβολή τους και προτείνουμε τη διάθεση κερδών ύψους 40 εκατ. ευρώ στο προσωπικό του Ομίλου, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 50% σε σχέση με το 2004. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 5,5% των καθαρών κερδών του Ομίλου.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και κατά το 2006 με στόχο να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τους μετόχους μας και τα επόμενα χρόνια.

---Συνοπτική παρουσίαση μεγεθών

Αύξηση κατά 9,6% παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, παρά την αρνητική επίπτωση που είχαν στις προμήθειες τραπεζικής διαμεσολάβησης οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιουνίου.

Σε 30,6 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των χορηγήσεων του Ομίλου στο τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση 18,4% έναντι του 2004. Οι χορηγήσεις της λιανικής τραπεζικής αποτελούν την αιχμή της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Σημαντική βελτίωση κατά 13% εμφανίζουν το 2005 τα αποτελέσματα από ασφαλιστικές εργασίες, υπερβαίνοντας τα 100 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών εργασιών του Ομίλου, με επίκεντρο την Εθνική Ασφαλιστική και της εντονότερης προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων στη μεγάλη πελατειακή βάση της Εθνικής Τράπεζας μέσω του εκτεταμένου δικτύου των καταστημάτων της.

Θεαματική άνοδος κατά 31% καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια, με τα υπόλοιπα στο τέλος του 2005 να υπερβαίνουν τα 11,8 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 38,6% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου.

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις των στεγαστικών δανείων το 2005, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με το 2004.

Στρατηγικό στόχο για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί η ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων και ιδιαίτερα στα κεφάλαια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το 2005 υπήρξε έτος ορόσημο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε μέσα στο χρόνο την αναδιάρθρωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της, από Διαχείρισης Διαθεσίμων σε Ομολογιακά, Μικτά και Μετοχικά.

Κεφάλαια ιδιωτών άνω των 3 δισ. ευρώ επανεπενδύθηκαν σε αμοιβαία υψηλής προστιθέμενης αξίας, γεγονός που οδήγησε στην εντυπωσιακή ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στις συγκεκριμένες κατηγορίες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα στο τέλος Δεκεμβρίου 2005 το μερίδιο του Ομίλου να ανέρχεται σε 21,4%.

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατέχει ηγετική θέση στην τραπεζική αγορά της Ν.Α. Ευρώπης. Στο πλαίσιο της οργανικής ανάπτυξης προγραμματίζει για το 2006 την ίδρυση 105 νέων καταστημάτων. Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής του Ομίλου στην περιοχή σημείωσαν θεαματική άνοδο κατά 90% σε ετήσια βάση.

----Διάθεση κερδών στο προσωπικό: αύξηση 50% - 12% των καθαρών αμοιβών

Σε αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του προσωπικού της Τράπεζας στην επίτευξη των παραπάνω επιδόσεων και με σεβασμό στην αρχή της επιβράβευσης της αποδοτικότητας, η Διοίκηση της ΕΤΕ προτίθεται να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διάθεση κερδών ύψους 32 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 50% έναντι του τελικώς διατεθέντος ποσού των 21,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2004 και αντιστοιχεί στο 12,3% των συνολικών ετήσιων καθαρών αμοιβών του προσωπικού της Τράπεζας (έναντι 8,1% του 2004).

Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της πρότασης αυτής από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η Διοίκηση προτίθεται να διαθέσει το 70% του ποσού αυτού στο προσωπικό του Δικτύου και των προϊοντικών μονάδων της Τράπεζας κατά προτεραιότητα. Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί στις διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες της Τράπεζας. Το ποσό που θα διατεθεί ανά υπάλληλο δεν θα υπολείπεται μισού καθαρού μηνιαίου μισθού.

Επιπλέον ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο προσωπικό τους, ανεβάζοντας τη συνολική διανομή κερδών στο προσωπικό του Ομίλου σε 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,5% των καθαρών κερδών του Ομίλου.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προτίθεται να ενεργοποιήσει το Πρόγραμμα Διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης επί μετοχών της ΕΤΕ στο προσωπικό της Τράπεζας και των θυγατρικών της σύμφωνα με τη σχετική έγκριση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του προηγούμενου έτους.

Με βάση το Πρόγραμμα, η Διοίκηση προτίθεται να διαθέσει μέχρι 2 εκατομμύρια μετοχές στα στελέχη και το προσωπικό του Ομίλου με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια. Στόχος του Προγράμματος είναι η μακροπρόθεσμη σύνδεση των αποδοχών των στελεχών με την πορεία του Ομίλου και την απόδοση αξίας στους μετόχους μας.

Για το σκοπό αυτό η ενάσκηση των δικαιωμάτων κατά το μέγιστο μέρος τους προσδιορίζεται σε μελλοντικές χρήσεις, από το 2007 και εφεξής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v