Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 11.000 (-25%) το προσωπικό του ΟΤΕ το 2008

Την περαιτέρω μείωση των εργαζομένων σε 11.000 το 2008, ήτοι μείωση κατά 25%, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, στη διάρκεια τηλεσυνδιάσκεψης με αφορμή τα αποτελέσματα του 2005 και το νέο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο. Οι σκέψεις της διοίκησης για την Cosmote, την επιστροφή κεφαλαίου, τις διεθνείς επενδύσεις. Δείτε τα αναλυτικά αρχεία της παρουσίασης.

Στις 11.000 (-25%) το προσωπικό του ΟΤΕ το 2008
του Σταμάτη Ζαχαρού

Την περαιτέρω μείωση των εργαζομένων σε 11.000 το 2008 από 14.741 που ήταν στο τέλος του 2005, συμπεριλαμβανομένης της εθελουσίας, ήτοι μείωση κατά 25%, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης κατά τη διάρκεια τηλεσυνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την παρουσίαση του business plan στο Λονδίνο.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν κατόπιν του conference call, προκύπτει ως εξής: από τους 14.741 που είναι τώρα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θα αποχωρήσουν με το υφιστάμενο πρόγραμμα εθελουσίας περίπου 4.500 εργαζόμενοι, θα προσληφθούν 1.000 περίπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με όσους συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα αυτό ο αριθμός των εργαζομένων θα φθάσει στις 11.000.

Ο κ. Βουρλούμης όμως διευκρίνισε ότι ”θα υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι που δεν χρειάζεται ο Οργανισμός και το επόμενο σχέδιο εθελουσίας εξόδου θα θέλαμε να είναι στοχευμένο”, μιλώντας ουσιαστικά για περαιτέρω τροποποίηση του κανονισμού εργασίας.

Στόχος της μείωσης αυτής είναι να μειωθούν τα έξοδα μισθοδοσίας στο 26% του συνόλου από 32% που είναι σήμερα.

Ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ κ. Ιορδάνης Αϊβάζης ερωτηθείς για το τρέχον πρόγραμμα εθελουσίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει όποια και αν είναι η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Βουρλούμης ερωτηθείς για το εάν μπορεί ο Οργανισμός να συνεχίσει μην κάνοντας προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών από την αγορά είπε ότι ”ήδη προσλαμβάνουμε εξειδικευμένα στελέχη μέσω των θυγατρικών μας. Θα θέσουμε όμως άμεσα το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα, διότι προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξή του ο ΟΤΕ πρέπει να βρει τρόπο να προσλαμβάνει υπαλλήλους όπως όλες οι άλλες εταιρίες και όχι μέσω των θυγατρικών του”.

Το θέμα του εργασιακού νόμου αποτελεί, όπως φάνηκε, και ένα από τα προβλήματα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Cosmote από τη μητρική εταιρία.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ζημίες ύψους 294,1 εκατ. ευρώ για το 2005, έναντι κερδών 171,3 εκατ. ευρώ του 2004, λόγω του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου, ενώ σε επίπεδο δ’ τριμήνου εμφάνισε κάμψη 37% στα κέρδη τα οποία υποχώρησαν στα 37,1 εκατ. ευρώ από 58,9 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2004.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΟΤΕ θα ανακοίνωνε ζημίες ύψους 253,9 εκατ. ευρώ για τη συνολική χρήση.

Ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι έχει νόημα για τον ΟΤΕ να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmote, όμως θεωρεί ”επικίνδυνο” να γίνει αυτή τη στιγμή με τις ισχύουσες εργασιακές διατάξεις στον ΟΤΕ, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της θυγατρικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

Όπως ήταν φυσικό, η διοίκηση του ΟΤΕ ρωτήθηκε και για τη μερισματική πολιτική. Ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι λόγω της ελληνικής νομοθεσίας δεν έχει δικαίωμα να διανείμει μέρισμα η εταιρία φέτος, πλην όμως εξετάζουν διάφορους τρόπους για επιστροφή χρημάτων στους μετόχους, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ”έχουμε μετρητά”.

Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να αλλάξει μόνο για φέτος η ελληνική κυβέρνηση το νόμο, καθώς υπάρχει πίεση και από άλλες εταιρίες οι οποίες έχουν μετρητά για να δώσουν μέρισμα αλλά όχι τη δυνατότητα. ”Εάν συμβεί κάτι τέτοιο” δήλωσε ο κ. Βουρλούμης, ”τότε είμαστε έτοιμοι να διανείμουμε μέρισμα”.

Ερωτηθείς για το θέμα της περαιτέρω επέκτασης του Οργανισμού με εξαγορές ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι είναι λίγες οι εταιρίες που απέμειναν στην περιοχή προς εξαγορά, ενώ εταιρίες στην Αφρική και την Ασία που είναι προς πώληση ”δεν μας ενδιαφέρουν”.

Εξετάζουμε τις ευκαιρίες, είμαστε όμως προσεκτικοί, καθώς ο Οργανισμός ταλαιπωρήθηκε αρκετά προκειμένου να κάνει αναδιάρθρωση των επενδύσεών του. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται κυρίως στην αγορά της Σερβίας, όπου με κάθε τρόπο μας ενδιαφέρει να είμαστε παρόντες”, δήλωσε ο κ. Βουρλούμης επιβεβαιώνοντας τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote κ. Μαρτιγόπουλου στο conference call της Παρασκευής.

Ο κ. Βουρλούμης μάλιστα έδωσε 4 προοπτικές για το τι θα συμβεί στη Σερβία. Είπε χαρακτηριστικά: ”Κατέχουμε το 20% της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών και ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε τη θυγατρική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, τη Serbia Telecom, δεν νομίζουμε όμως ότι θα μας την πουλήσουν και αν το κάνουν θα το κάνουν μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Μία δεύτερη περίπτωση θα ήταν να αυξήσουμε το ποσοστό μας στη μητρική, ούτε όμως κάτι τέτοιο φαίνεται εύκολο.

Μία άλλη προοπτική θα ήταν η εξαγορά της δεύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας της χώρας Mobtel, και αυτή η πώληση όμως θεωρώ ότι θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Η τέταρτη περίπτωση θα ήταν να αποκτήσουμε νέα άδεια κινητής τηλεφωνίας. Σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε το 20% που κατέχουμε στη Serbia Telecom για να χρηματοδοτηθεί η επένδυση. Προς το παρόν όμως είμαστε ευχαριστημένοι με την επίδοση της Serbia Telecom και για τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσουμε να είμαστε μέτοχοί της”.

Μιλώντας για τη Ρουμανία και την επερχόμενη εισαγωγή της εταιρίας RomTelecom στο ρουμανικό χρηματιστήριο είπε ότι αν δεν υπάρξει σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες, η εισαγωγή μπορεί να είναι αντιπαραγωγική για την εταιρία.

Ερωτηθείς επίσης για το εάν υπάρχει πλάνο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ ο κ. Βουρλούμης απάντησε μονολεκτικά ”όχι” και στη συνέχεια σχολίασε ότι ”δεν έχουμε τέτοιο πλάνο, τα σενάρια τα γράφουν οι εφημερίδες και εάν έχει τέτοιο πλάνο η κυβέρνηση, δεν μας το έχει πει”.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά ο κ. Αϊβάζης δήλωσε ότι μετακινείται από τη σταθερή τηλεφωνία προς το DSL, στόχος του ΟΤΕ είναι να υπάρχουν 1,1 εκατ. πελάτες το 2008, ενώ ο κ. Βουρλούμης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει κύμα συγχωνεύσεων στην αγορά, γεγονός που ευνοεί τον ΟΤΕ, αφού θα διαπραγματεύεται με μεγαλύτερους και πιο σοβαρούς παίκτες.

Σχετικά με τις επενδύσεις του Ομίλου του ΟΤΕ το 2006 θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. ευρώ λόγω της ανάπτυξης της CosmoRom αλλά και της ανάπτυξης του δικτύου DSL στην Ελλάδα, το 2007 θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ και το 2008 σε 850 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι παραιτήθηκαν από την ιδέα να πωλήσουν τα περισσότερα κτίρια και πλέον σχεδιάζουν την εκμετάλλευσή τους με τη δημιουργία joint ventures.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των παγίων και της ενδεχόμενης αύξησής τους ο κ. Αϊβάζης δήλωσε ότι έχουμε το δικαίωμα από τη ρυθμιστική αρχή να προχωρήσουμε σε αυξήσεις, δεν γνωρίζουμε όμως πόσο γρήγορα θα μας αφήσουν να τις κάνουμε και ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v