Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ

Από περίπου 25% το 2005 στο επίπεδο του 35% το 2008 αναμένεται να βελτιωθεί το περιθώριο EBITDA του ΟΤΕ με βάση το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει παράλληλα την επαναφορά της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας σε υγιή οικονομική βάση μέσω της συγκράτησης των εσόδων, της διατήρησης της πελατειακής βάσης, αλλά και της περαιτέρω μείωσης του κόστους. Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών. Η αναλυτική παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ
Βελτίωση του περιθωρίου EBITDA του ΟΤΕ από περίπου 25% το 2005 (εξαιρουμένου του κόστους του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης) στο επίπεδο του 35% το 2008 προβλέπει το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού, τα κυριότερα σημεία του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα στο Λονδίνο.

Κατά την παρουσίαση έγινε ανασκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2005 με βάση τα Αμερικανικά Λογιστικά Πρότυπα (US GAAP).

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ζημίες ύψους 294,1 εκατ. ευρώ για το 2005, έναντι κερδών 171,3 εκατ. ευρώ του 2004, λόγω του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου, ενώ σε επίπεδο δ’ τριμήνου εμφάνισε κάμψη 37% στα κέρδη τα οποία υποχώρησαν στα 37,1 εκατ. ευρώ από 58,9 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2004.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΟΤΕ θα ανακοίνωνε ζημίες ύψους 253,9 εκατ. ευρώ για τη συνολική χρήση.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ έχει ως στόχο την επαναφορά της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας σε υγιή οικονομική βάση μέσω:

* της συγκράτησης των εσόδων,

* της διατήρησης της πελατειακής βάσης και της ενίσχυσής της με προσφορά νέων υπηρεσιών,

* της επιτάχυνσης ενεργειών για την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Βάσει του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου, αν και τα έσοδα από τις δραστηριότητες της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας αναμένεται να εμφανίσουν μικρή μείωση μεταξύ 1,5% και 2,5% ανά έτος, το κόστος μισθοδοσίας και επιδομάτων αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μεταξύ 7% και 8% ανά έτος, λόγω του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης, και οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες μεταξύ 5% και 7% περίπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η βελτίωση του περιθωρίου EBITDA στο 35% το 2008.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ επιβεβαιώνει επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης για την Cosmote και τη Romtelecom, τις δύο ηγετικές επιχειρησιακές μονάδες του, και ανακοινώνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα προσδώσουν περαιτέρω χρηματοοικονομική αξία στον όμιλο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμης, δήλωσε σχετικά: ”Για πρώτη φορά, λειτουργούμε βάσει ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τις δραστηριότητες της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας που μας επιτρέπει να μετράμε τις επιδόσεις μας και να παρακολουθούμε την πρόοδό μας.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ παρουσιάζεται σε μια περίοδο που, λόγω των νέων τεχνολογιών, συντελείται μια επανάσταση σε ολόκληρη τη τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να παραμείνουμε μπροστά από τον ανταγωνισμό και να μειώσουμε περαιτέρω το λειτουργικό μας κόστος.

Το επιχειρησιακό μας σχέδιο θα διευκολύνει τη διατήρηση αυστηρής πειθαρχίας στους τομείς αυτούς τα επόμενα 3 χρόνια”.

----- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Χαμηλότερα των προβλέψεων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα κέρδη που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2005, λόγω αφενός των φορολογικών διαφορών και αφετέρου της επιβράδυνσης της πορείας που εμφάνισε η RomTelecom.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis αναφέρει πως τα χαμηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα των έκτακτων προβλέψεων ύψους 28 εκατ. ευρώ που επιβάρυναν τα αποτελέσµατα της σταθερής τηλεφωνίας και αφορούσαν φορολογικές διαφορές.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσµατα της RomTelecom επιβαρύνθηκαν µε αποζηµιώσεις απολυθέντων, συμπληρώνει η Marfin Analysis.

Ωστόσο, επισημαίνει πως οι προοπτικές που παρέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού είναι υψηλότερες των εκτιμήσεών της.

Ανάλογα των προβλέψεων σε επίπεδο εσόδων και οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο EBITDA κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των λειτουργικών επιδόσεων της RomTelecom στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και λόγω της αυξημένης φορολογίας, χαρακτηρίζει η Eurobank Securities τα αποτελέσματα 2005 του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της διοίκησης για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,2% την τριετία 2006-2008, εκτιμά πως είναι υψηλότερος από τις μέσες προβλέψεις της αγοράς.

”Αδύναμα” χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου του ΟΤΕ, τα οποία αποδίδει κυρίως στην ”αδυναμία” της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, ακόμη και εξαιρουμένης της φορολογικής επιβάρυνσης των 28 εκατ. ευρώ.

Η HSBC συμπληρώνει πως έχει θέσει τη σύσταση ”neutral” με δίκαιη τιμή στα 19,40 ευρώ, μεταξύ του εύρους των 17,5 – 21,3 ευρώ.

* Η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΟΤΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v