Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ζημίες 294,1 εκατ. ευρώ στο 2005 (update)

Ζημίες ύψους 294,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 171,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2005 (με βάση τα US GAAP), ενώ σε επίπεδο δ΄ τριμήνου τα κέρδη του Οργανισμού υποχώρησαν κατά 37%, διαμορφούμενα στα 37,1 εκατ. ευρώ, από 58,9 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2004. Αύξηση 13% στα έσοδα του 2006 αναμένει η διοίκηση. Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές.

ΟΤΕ: Ζημίες 294,1 εκατ. ευρώ στο 2005 (update)
Ζημίες ύψους 294,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 171,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2005 (με βάση τα US GAAP). Εξάλλου, κάμψη 37% κατέγραψαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο δ΄ τρίμηνο του 2005, διαμορφούμενα στα 37,1 εκατ. ευρώ από 58,9 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2004.

Οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο ζημίες 253,9 εκατ. ευρώ για τη συνολική χρήση λόγω του κόστους της εθελουσίας εξόδου του ενός τρίτου του εργατικού δυναμικού, που ανέρχεται σε 15.700 υπαλλήλους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μείωση στα κέρδη δ΄ τριμήνου οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ωφέλεια από αναβαλλόμενη φορολογία που ενεγράφη το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.

Σημειώνεται πως στο δ΄ τρίμηνο του 2005, ο ΟΤΕ ενέγραψε επιπλέον 1,6 εκατ. ευρώ για δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος για το 2005 να ανέρχεται σε 939,6 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έσοδα του ΟΤΕ ενισχύθηκαν στο σύνολο του 2005 κατά 5,5% και ανήλθαν στα 5,471 δισ. ευρώ, σε σχέση με 5,184 δισ. ευρώ του 2004.

Για το δ΄ τρίμηνο τα λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8,7% και ανήλθαν στα 1,398 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 1,287 δισ. ευρώ του τελευταίου τριμήνου του 2004.

----- Προοπτικές

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ τα ενοποιημένα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 13% ή κατά μέσο όρο 4,2% ανά έτος την περίοδο 2006-2008, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ως ποσοστό επί των λειτουργικών εσόδων αναμένεται να αυξηθούν από 36,5% το 2005 (εξαιρουμένου του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης) σε 40,5% το 2008.

Για το 2006, ο ΟΤΕ αναμένει μια μικρή μείωση των λειτουργικών εσόδων στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία, ενώ η κερδοφορία αναμένεται να βελτιώνεται σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της προοδευτικής εφαρμογής του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην Cosmote, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, αντανακλώντας την ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ως ποσοστό των λειτουργικών εσόδων αναμένεται να συγκρατηθούν λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης σε γρήγορα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες και του κόστους της επαναδραστηριοποίησης της Cosmote Romania.

Στη RomTelecom, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αντίθετες ρυθμιστικές αποφάσεις, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ως ποσοστό επί των λειτουργικών εσόδων θα σημειώσουν περαιτέρω βελτίωση, ενώ τα έσοδα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αντανακλώντας τον ανταγωνισμό στη ρουμανική αγορά και το συνεχιζόμενο έλεγχο του παγίου κόστους, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του ΟΤΕ σημειώνεται πως ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα με βάση τα US GAAP και πως η δημοσίευση των αποτελεσμάτων με βάση τα ΔΛΠ για το 2005 θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου 2005, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης δήλωσε: ”Επ’ ευκαιρία της παρουσίασης των κυριότερων σημείων του επιχειρησιακού μας σχεδίου για την επόμενη τριετία, παρατηρώ με ικανοποίηση ότι οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε το 2005 –πάνω στις οποίες στηρίζονται τα σχέδιά μας για το μέλλον– έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία, οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στη συγκράτηση των εσόδων, καθώς και στη μεγάλη προώθηση του ADSL, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα στις πάγιες δαπάνες μας, αρχίζει να διαφαίνεται η θετική επίπτωση από το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης, του οποίου τα αποτελέσματα θα γίνουν περισσότερο εμφανή πλησιάζοντας προς το τέλος του 2006.

Στην κινητή τηλεφωνία, οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργήσαμε, με τη μεταβίβαση στην Cosmote των διεθνών δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας, έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στη Ρουμανία, η ”πειθαρχημένη προσέγγιση της διοίκησης, βασισμένη στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας, δίνει στη RomTelecom τη δυνατότητα να διατηρήσει τα υψηλά περιθώρια παρά την πίεση που δέχεται στα έσοδα”.

Τέλος ο κ. Βουρλούμης πρόσθεσε: ”Είμαστε έτοιμοι για έναν ακόμη χρόνο σκληρής δουλειάς, με τη βεβαιότητα ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση”.

----- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Χαμηλότερα των προβλέψεων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα κέρδη που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2005, λόγω αφενός των φορολογικών διαφορών και αφετέρου της επιβράδυνσης της πορείας που εμφάνισε η RomTelecom.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis αναφέρει πως τα χαμηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα των έκτακτων προβλέψεων ύψους 28 εκατ. ευρώ που επιβάρυναν τα αποτελέσµατα της σταθερής τηλεφωνίας και αφορούσαν φορολογικές διαφορές.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσµατα της RomTelecom επιβαρύνθηκαν µε αποζηµιώσεις απολυθέντων, συμπληρώνει η Marfin Analysis.

Ωστόσο, επισημαίνει πως οι προοπτικές που παρέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού είναι υψηλότερες των εκτιμήσεών της.

Ανάλογα των προβλέψεων σε επίπεδο εσόδων και οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο EBITDA κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των λειτουργικών επιδόσεων της RomTelecom στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και λόγω της αυξημένης φορολογίας χαρακτηρίζει η Eurobank Securities τα αποτελέσματα 2005 του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της διοίκησης για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,2% την τριετία 2006-2008 εκτιμά πως είναι υψηλότερος από τις μέσες προβλέψεις της αγοράς.

”Αδύναμα” χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου του ΟΤΕ, τα οποία αποδίδει κυρίως στην ”αδυναμία” της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, ακόμη και εξαιρουμένης της φορολογικής επιβάρυνσης των 28 εκατ. ευρώ.

Η HSBC συμπληρώνει πως έχει θέσει τη σύσταση ”neutral” με δίκαιη τιμή στα 19,40 ευρώ, μεταξύ του εύρους των 17,5 – 21,3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v