Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Προς ανάπτυξη σε νέες αγορές

Την περαιτέρω ανάπτυξη της Cosmote και των θυγατρικών της, τόσο στις υφιστάμενες όσο και σε νέες αγορές, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευ. Μαρτιγόπουλος, κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεσυνδιάσκεψης με αναλυτές. Στο 10% η αύξηση της κερδοφορίας και στο 20% η άνοδος των εσόδων για το 2006.

Cosmote: Προς ανάπτυξη σε νέες αγορές
του Σταμάτη Ζαχαρού

Την πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη της Cosmote και των θυγατρικών της, τόσο στις υφιστάμενες όσο και σε νέες αγορές, εξέφρασε η διοίκηση της εταιρίας κατά τη διάρκεια τηλεσυνδιάσκεψης με αναλυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευ. Μαρτιγόπουλος, δήλωσε ότι η εταιρία εξετάζει διαρκώς νέες ευκαιρίες για επενδύσεις προκειμένου να συνεχίσει την ισχυρή ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρτιγόπουλος δήλωσε: ”Έχουμε φοβερή όρεξη για επενδύσεις”.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2005, παρατήρησε ότι η Cosmote έχει παρουσία στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, ενώ σημείωσε ότι αναμένουν αύξηση τόσο συνδρομητών όσο και της χρήσης στις μεγάλες αγορές της Βαλκανικής, δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Επίσης δήλωσε ότι στόχος της εταιρίας είναι να διατηρήσει την ισχυρή μερισματική πολιτική, ενώ σε ό,τι αφορά την αγορά της Σερβίας, όπου η διοίκηση της Cosmote έχει εκφράσει και παλαιότερα την πρόθεσή της για ισχυρή παρουσία, ο κ. Μαρτιγόπουλος δήλωσε: ”Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε έντονα για την αγορά της Σερβίας και διαπραγματευόμαστε με την τοπική κυβέρνηση για την ανταλλαγή του 20% που κατέχει ο ΟΤΕ στη Serbia Telecom”.

”Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις όποτε και αν αυτές συμβούν” συνέχισε ο κ. Μαρτιγόπουλος.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπουν την ανάπτυξη της εταιρίας εκτός της σερβικής αγοράς, δήλωσε ότι ”δεν είναι απαραίτητο να επεκταθούμε μόνο στη βαλκανική αγορά, όπου ήδη έχουμε ισχυρή παρουσία, αλλά διατηρώντας ισχυρό cash flow θα μπορέσουμε να εξετάσουμε ευκαιρίες και σε άλλες αγορές”.

Αναφερόμενος στο πώς αναμένεται να κινηθούν τα αποτελέσματα της εταιρίας το 2006, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Η. Φωτιάδης ανέφερε ότι αναμένουν αύξηση εσόδων 20%, αύξηση καθαρών κερδών 10%, ενώ το περιθώριο κέρδους προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων θα κυμανθεί περίπου στο 40%.

Ο κ. Φωτιάδης δικαιολόγησε τη μείωση του περιθωρίου κέρδους EBITDA, λέγοντας ότι ουσιαστικά το 2006 θα είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας της CosmoRom και ως εκ τούτου οι ζημίες της θα είναι μεγαλύτερες από πέρυσι.

Παρά ταύτα, αναμένουν ισχυρά έσοδα από τη χώρα αυτή, ενώ ερωτηθείς για το πότε αναμένεται break even, ο κ. Φωτιάδης απάντησε ότι στόχος είναι σε όλες τις χώρες να επιτυγχάνονται οι στόχοι το γρηγορότερο δυνατόν και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου, όπως χαρακτηριστικά είπε, πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει εσωτερικά ένα έτος νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, ο κ. Φωτιάδης δήλωσε ότι τόσο το 2006 όσο και το 2007 η ελληνική αγορά θα εξαρτά κυρίως την ανάπτυξή της από τις υπηρεσίες ομιλίας, ενώ ο κ. Μαρτιγόπουλος δήλωσε ότι θα εφαρμόσουν πολιτική περιορισμού του κόστους, που ούτως ή άλλως μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι το δίκτυο της εταιρίας είναι ήδη εξαιρετικά ώριμο.

Επιπλέον, ερωτηθείς ο κ. Φωτιάδης για το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης των τελών διασύνδεσης από την ΕΕΤΤ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τα αποτελέσματα της Cosmote σημαντικά, καθώς η συμμετοχή των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων που προέρχονται από τα τέλη διασύνδεσης είναι μικρή στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Σχετικά με τις επενδύσεις δήλωσε ότι θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ για το 2066 και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των επενδύσεων, ακόμη και την ανάπτυξη του δικτύου 3ης γενιάς.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, δήλωσε ότι πλέον η χώρα έχει μία σταθερή πορεία, αναμένουν όμως σημαντική αύξηση της χρήσης, όπως και στη FYROM.

Τέλος, στόχος για την αγορά της Ρουμανίας είναι να ενδυναμώσουν το δίκτυο διανομής και να παίρνουν τις περισσότερες νέες συνδέσεις, όπως ακριβώς έκαναν και φέτος στη Βουλγαρία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε είσοδος τρίτου δικτύου διανομής στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v