Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Joint venture UBB - Εθνικής Ασφαλιστικής με AIG

Η United Bulgarian Bank AD και η Εθνική Ασφαλιστική, αμφότερες θυγατρικές του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με δύο θυγατρικές του American International Group, Inc. (AIG), υπογράφοντας συμφωνία κοινοπραξίας (joint venture).

Joint venture UBB - Εθνικής Ασφαλιστικής με AIG
Η United Bulgarian Bank AD και η Εθνική Ασφαλιστική, αμφότερες θυγατρικές του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με δύο θυγατρικές του American International Group, Inc. (AIG), υπογράφοντας συμφωνία κοινοπραξίας (joint venture).

Η συμφωνία αυτή αφορά στην ίδρυση μίας εταιρίας Ασφαλειών Ζωής και μίας Γενικών Ασφαλειών στην Βουλγαρική αγορά, αξιοποιώντας την ισχυρή θέση της U.B.B.

H Εθνική Ασφαλιστική και η U.B.B. θα κατέχουν, η κάθε μία, ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου των δύο νέων εταιριών, ενώ το υπόλοιπο 40% και τη Διοίκηση των εταιριών θα κατέχουν η American Life Insurance Company (ALICO) και η AIG Central Europe & CIS Insurance Holdings Corporation.

Η U.B.B. διατηρεί ηγετική θέση στη Βουλγαρική αγορά, εστιάζοντας στη λιανική τραπεζική με 16% μερίδιο αγοράς. Η τράπεζα αποτελεί θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής και έχει ήδη επιτύχει εντυπωσιακή διείσδυση στην τοπική αγορά, καθιερώνοντας την επωνυ-μία της στο ευρύ κοινό. Το εκτεταμένο δίκτυό της περιλαμβάνει 130 υποκαταστήματα, μέσω των οποίων θα προωθηθούν τα προϊόντα bancassurance των νέων εταιριών.

Από την ίδρυσή της το 1891 και μέχρι σήμερα, η Εθνική Ασφαλιστική είναι ο ηγέτης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, με μερίδιο 15%, διαθέτοντας ένα μεγάλο εύρος προϊό-ντων σε όλους τους κλάδους της ασφάλισης. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρία έχει προσδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του bancassurance, προωθώντας τα προϊόντα της μέσω του δικτύου υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Επιπλέον, η εταιρία διαθέτει δύο θυγατρικές στην Κύπρο, ενώ έχει πρόσφατα ενδυναμώσει την παρουσία της στη Ρουμανία όπου, πέραν της θυγατρικής της εταιρίας Garanta SA, προχώρησε στην εξαγορά της Alpha Insurance Romania.

Το American International Group, Inc. (AIG), παγκόσμιος ηγέτης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είναι ο κορυφαίος διεθνής ασφαλιστικός οργανισμός με δραστηριότητες σε περισσότερες από 130 χώρες και διοικητικές περιφέρειες. Οι εταιρίες του AIG προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εμπορικούς, θεσμικούς και ιδιώτες πελάτες, μέσω του πλέον εκτεταμένου δικτύου ασφάλισης ζημιών και ζωής στον κόσμο.

Επιπρόσθετα, το AIG κατέχει ηγετική θέση στην παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου ανά τον κόσμο. Η μετοχή του AIG διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στο ArcaEx, καθώς επίσης και στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, των Παρισίων, της Ελβετίας και του Τόκιο.

Οι υπάρχουσες ασφαλιστικές εταιρίες του AIG στη Βουλγαρία –η AIG Life Bulgaria AD και η AIG Bulgaria Insurance & Reinsurance Company EAD- έχουν μακρόχρονη παρουσία στην ασφαλιστική αγορά της Βουλγαρίας και θα συνεχίσουν να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊό-ντα και υπηρεσίες σε υπάρχοντες και μελλοντικούς πελάτες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Business Monitor International, για την πενταετία 2004-9 ο δείκτης ανάπτυξης της βουλγαρικής ασφαλιστικής αγοράς θα προσεγγίσει το 15% για τους Γενικούς Κλάδους και το 27% για τον Κλάδο Ζωής, ποσοστά που υπερέχουν σημαντικά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μέσων όρων. Οι δύο εται-ρίες που θα ιδρυθούν αναμένεται να αξιοποιήσουν την ως άνω δυναμική, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων λιανικής, καινοτόμων υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων.

Η επιτυχής και μακρόχρονη επιχειρηματική εμπειρία, η εξέχουσα φήμη των μετόχων και ο υψηλός βαθμός γνώσης της τοπικής αγοράς, σε συνδυασμό με τη δυναμική προοπτική της βουλγαρικής αγοράς εγγυώνται την επιτυχία του νέου επιχειρηματικού σχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v