Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 161% στα κέρδη - μέρισμα 0,43 ευρώ

Μέρισμα 0,43 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 65% σε σχέση με πέρυσι θα δώσουν τα ΕΛΠΕ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 334 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 161%. Αύξηση 142% στα καθαρά κέρδη προέβλεπαν οι αναλυτές.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 161% στα κέρδη - μέρισμα 0,43 ευρώ
της Χρύσας Λιάγγου

Συνολικό μέρισμα 0,43 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 65% σε σχέση με πέρυσι θα δώσουν τα ΕΛΠΕ. Πρόθεση της εταιρίας είναι να προτείνει τελικό μέρισμα ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή το οποίο μαζί με το προμέρισμα των 0,15 ευρώ ανά μετοχή που διένειμε ο όμιλος τον Δεκέμβριο ανεβάζει το μέρισμα σε 0,43 ευρώ.

Το συνολικό μέρισμα συνίσταται από τακτικό μέρισμα ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή και έκτακτο μέρισμα ύψους 0,18 ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 334 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 161%. Τα EBITDA ανήλθαν στα 671 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 80%.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκαν τα κέρδη των ΕΛΠΕ καθώς με βάση τις συγκλίνουσες προβλέψεις τα καθαρά κέρδη αναμενόταν να παρουσιάσουν αύξηση 142%.

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 36% διαμορφούμενος στα 6,653 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή να καταγράφουν αύξηση 161% καθώς ανήλθαν στα 1,09 ευρώ.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 486 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 545%, ενώ η απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων ανήλθε στο 13,8%, έναντι 5,5% το 2004.

Έκτακτη επιχορήγηση θα δοθεί στο προσωπικό του ομίλου από τα κέρδη της χρήσης του 2005. Αυτό ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, στόχος της εταιρίας είναι να καθιερώσει ένα νέο πλαίσιο για ελαστικότερη αντιμετώπιση των δαπανών που θα επιτρέπει σε περιπτώσεις υψηλής κερδοφορίας να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερα εισόδηματα αλλά και σε περιπτώσεις χαμηλής κερδοφορίας να ελέγχεται το κόστος, έτσι ώστε να μην ανακόπτεται η αναπτυξιακή της πορεία. Το ύψος της επιχορήγησης δεν προσδιορίστηκε.

Tα κύρια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της αγοράς που επηρέασαν τα αποτελέσματα του χρόνου ήταν:

- Διατήρηση του θετικού για την διύλιση περιβάλλοντος με:

- Συνεχιζόμενες υψηλές τιμές αργού πετρελαίου και προϊόντων, αλλά με έντονες διακυμάνσεις.

- Υψηλά, επίσης με έντονη διακύμανση, περιθώρια διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια στη Μεσόγειο (Med Cracking refining margins).

- Ελαφρά μείωση της εγχώριας ζήτησης προϊόντων πετρελαίου, πλην βενζινών και καυσίμων αεροπορίας.

- Σχετικά σταθερή εξέλιξη της ισοτιμίας €/$

Τα λειτουργικά κέρδη της δραστηριότητας εμπορίας ανήλθαν σε 46 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% από το 2004. Βασικός λόγος για την βελτίωση είναι οι επιδόσεις των θυγατρικών εμπορίας του εξωτερικού, όπου σημειώνεται αύξηση τόσο σε επίπεδο ποσοτήτων πωλήσεων αλλά και κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, οι όγκοι πωλήσεων ανήλθαν σε 749 χιλιάδες μετρικούς τόνους (+4 %) και το κέρδος ΕΒΙΤDA σε 22 εκατομμύρια ευρώ (+54 %).

Στον τομέα των πετροχημικών, το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004 και οι συνολικές πωλήσεις του 2005 ανήλθαν σε 383 χιλιάδες τόνους, -3% από το 2004.

Σε επίπεδο κερδοφορίας τα αποτελέσματα της χρήσης σε επίπεδο EBITDA ανήλθαν σε 27 εκατομμύρια ευρώ (-19% από το 2004), κυρίως λόγω των χαμηλών διεθνών περιθωρίων του PVC.

Τα αποτελέσματα της ΕΚΟ στην Ελληνική αγορά παρουσιάζονται μειωμένα τόσο σε επίπεδο λειτουργικών αλλά και καθαρών κερδών με τις ποσότητες πωλήσεων στα 4,0 εκατομμύρια τόνους (- 2% σε σχέση με πέρυσι) με παράλληλη μείωση περιθωρίων κέρδους.

Σε ότι αφορά την ΕΚΟ η οποία αν και διατήρησε τους ίδιους όγκους πωλήσεων για το 2005, εμφανίζει μειωμένη κερδοφορία έναντι του 2004, τόσο ο κ. Χριστοδούλου όσο και ο κ. Π. Καβουλάκος θεώρησαν υπεύθυνη και επέκριναν, την πολιτική συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους που ακολούθησε η εταιρία. Παράλληλα σημείωσαν ότι αυτή η μείωση δεν πέρασε στην κατανάλωση.

Η στρατηγική του ομίλου για την ΕΚΟ προβλέπει την ίδρυση 75 νέων πρατηρίων μέχρι το 2010 τα οποία θα συσταθούν από θυγατρική της ΕΚΟ με την επωνυμία Καλυψώ.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 390 MW της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, η οποία και ξεκίνησε εμπορική λειτουργία στο τέλος του 2005.

Άρχισε επίσης στο τέλος του 2005 η διασυνοριακή εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (εισαγωγές από Βόρειες διασυνδέσεις και εξαγωγές στην Ιταλία). Στη Λιβύη προχώρησαν οι ερευνητικές εργασίες της Κοινοπραξίας WOODSIDE, REPSOL και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και προσδιορίστηκε το πρόγραμμα γεωτρήσεων του 2006.

Επιπλέον υποβλήθηκε προσφορά για δύο περιοχές στην Αίγυπτο στο γύρο παραχωρήσεων που διεξάγει η ΕGPC (κρατική εταιρεία πετρελαίων της Αιγύπτου).

Οι στόχοι της Διοίκησης παραμένουν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εταιριών του Ομίλου και της αποδοτικότητα των επενδυμένων κεφαλαίων. Στα πλαίσια αυτά ενδεικτικές αλλά σημαντικές πρωτοβουλίες και επιτυχίες αποτελούν τα:

• Μείωση δείκτου ατυχημάτων (LWIF) από 4,75 το 2004 σε 3,48 το 2005 και ασφαλέστερη λειτουργία των μονάδων.

• Έλεγχος και μείωση του λειτουργικού κόστους σε σχέση με το 2004.

• Στελέχωση θυγατρικών εξωτερικού με έμπειρο δυναμικό με γνώση των τοπικών αγορών.

Θέσπιση συστήματος μεταβλητών αμοιβών για ανώτερα στελέχη συνδεδεμένο με τους επιχειρηματικούς στόχους.

Ο συνολικός δανεισμός στο τέλος του χρόνου ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 12 εκατομμύρια ευρώ από το τρίτο τρίμηνο. Η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές επηρεάζονται από την επιπλέον δέσμευση κεφαλαίου κινήσεως σε αποθέματα ασφαλείας πετρελαιοειδών λόγω των σημαντικά αυξημένων τιμών.

Παρά το γεγονός αυτό, ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (25% έναντι 17% στις 31/12/2004), κάτι που επιτρέπει την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v