Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Καπράλος: Σε τροχιά κερδοφορίας ο Ομιλος ΕΧΑΕ

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, που ελέγχουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Χρηματιστήριο Παραγώγων, θα συνεχίσουν να μειώνουν το λειτουργικό κόστος, ενώ αναζητούν φορολογικά αποτελεσματικό τρόπο να επιστρέψουν μέρος της ρευστότητας τους στους μετόχους, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σπ. Καπράλος, σε συνέντευξη στο Reuters.

Σπ. Καπράλος: Σε τροχιά κερδοφορίας ο Ομιλος ΕΧΑΕ
Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, που ελέγχουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Χρηματιστήριο Παραγώγων, θα συνεχίσουν να μειώνουν το λειτουργικό κόστος, ενώ αναζητούν φορολογικά αποτελεσματικό τρόπο να επιστρέψουν μέρος της ρευστότητας τους στους μετόχους, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σπ. Καπράλος, σε συνέντευξη στο Reuters.

”Στόχος μας είναι να μην καθόμαστε πάνω σε cash που δεν μας χρειάζονται”, δήλωσε ο κ. Καπράλος. ”Αναζητούμε τον πιο αποτελεσματικό φορολογικά τρόπο για να επιστρέψουμε την ρευστότητα στους μετόχους μας”, πρόσθεσε.

Τα ΕΧΑΕ, που ιδιωτικοποιήθηκαν πλήρως το 2003, έχουν ως βασική πηγή εσόδων τις προμήθειες επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της εκκαθάρισής τους.

Με υψηλή ρευστότητα 170 εκατ. ευρώ περίπου, η αναδιάρθρωση του ισολογισμού του ομίλου θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή έκτακτου μερίσματος εκτός του προγραμματισμένου μερίσματος για φέτος, εκτίμηση που έχει οδηγήσει την μετοχή του ομίλου σε άνοδο 33% από τις αρχές του έτους.

Η ΕΧΑΕ χρειάζεται περίπου 50 εκατ. ευρώ για να πληροί τους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και μετρητά για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις, αφήνοντας σημαντικό ποσό για τους μετόχους μετά από πιθανή μόχλευση του ισολογισμού. Ο κ. Καπράλος δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

”Ο όμιλος βρίσκεται σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων”, δήλωσε. ”Για λόγους φορολογικής αποτελεσματικότητας έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες συγχώνευσης των εταιριών εκκαθάρισης συναλλαγών και των παραγώγων με την μητρική εταιρία”.

Ο κ. Καπράλος είπε ότι έχει αποκτήσει δύο ψευδώνυμα, δανεισμένα από ήρωες του Walt Disney -Scrooge και Gastone- αναφερόμενα από την μία πλευρά στις προσπάθειές του να μειώσει τα κόστη και από την άλλη στην ανάκαμψη του χρηματιστηρίου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

”Αναμένουμε μείωση περίπου 16% στα λειτουργικά κόστη του ομίλου το 2005. Στοχεύουμε και φέτος σε περαιτέρω μείωση 5 έως 6%”, σημείωσε. ”Η μεταφορά μας στο νέο κτίριο θα οδηγήσει σε συνέργειες και περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας”.

Τα ΕΧΑΕ σχεδιάζουν να μεταφέρουν όλες τις δραστηριότητές τους υπό μια στέγη αντί 5 διαφορετικών κτιρίων σήμερα. Η μεταστέγαση αναμένεται μέχρι το 2007.

---Αισιόδοξος για όγκους συναλλαγών

Ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι το θετικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στην Σοφοκλέους -μία ώριμη αγορά με χαρακτηριστικά αναδυόμενης ανάπτυξης.

”Πέρυσι, οι καθαρές εισροές θεσμικών επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθαν στα 5,3 δισ. ευρώ. Η τάση συνεχίζεται το 2006, είχαμε καθαρές εισροές 522 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο”, δήλωσε ο κ. Καπράλος.

Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό 46% της διασποράς των ελληνικών μετοχών ανήκει σήμερα σε ξένα χαρτοφυλάκια, έναντι 36% ένα χρόνο νωρίτερα. Ενώ είναι ακόμη υψηλότερο όσον αφορά τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο είναι επίσης σημαντικό ότι η συμμετοχή των ξένων θεσμικών έχει διευρυνθεί και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης επίσης, όπου το free-float που κατέχουν ξένα χαρτοφυλάκια αυξήθηκε στο 31% από 21%.

Με τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,6 δις ευρώ για φέτος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει έσοδα για την μείωση του δημόσιου χρέους, η ελεύθερη διασπορά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

”Η αγορά μας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παλιά, το 1999, ήταν κυρίως προσανατολισμένη προς εγχώριους μικροεπενδυτές. Νομίζω ότι η τάση είναι διατηρήσιμη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v