Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Συμμετοχών: Επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ

Σε επένδυση, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ προχώρησε η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην εταιρία Forth Photonics, η οποία αποτελεί την επιχειρηματική συνέχεια της ερευνητικής εργασίας της ομάδας του ΙΤΕ υπό την καθοδήγηση του Ερευνητή και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνου Μπάλα.

Εθνική Συμμετοχών: Επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ
Επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στη νεοσύστατη εταιρία Forth Photonics, spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ανακοίνωσε η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών, εταιρία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Η επένδυση γίνεται από το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών σε εταιρίες τεχνολογίας NBG Technology L.P.

Η Forth Photonics αποτελεί την επιχειρηματική συνέχεια της ερευνητικής εργασίας της ομάδας του ΙΤΕ υπό την καθοδήγηση του Ερευνητή και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνου Μπάλα. Βάση της νέας εταιρίας είναι ένα σύνολο από καινοτόμες απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνολογίες (imaging diagnostics) στο χώρο του Spectral Imaging και των Biophotonics.

Η τεχνολογία της Forth Photonics βρίσκει τη σημαντικότερη εφαρμογή της στη μη - επεμβατική διάγνωση και θεραπεία νεοπλασιών του τραχήλου της μήτρας. Ειδικότερα έχει αναπτυχθεί ένα απεικονιστικό σύστημα το οποίο επιτρέπει την μη - επεμβατική ανίχνευση και χαρτογράφηση του καρκίνου της μήτρας. Το κολποσκόπιο της Forth Photonics, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών, έχει ήδη δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τις διαγνωστικές του δυνατότητες και έχει επιβεβαιωθεί ότι αυτές υπερέχουν ουσιαστικά των καθιερωμένων μεθόδων όπως το Τέστ-Παπ.

Εκτός του κολποσκοπίου, η Forth Photonics έχει αναπτύξει και διαθέτει με επιτυχία στην αγορά μια καινοτόμο κάμερα η οποία εξειδικεύεται στην επιστημονική ανάλυση έργων τέχνης, την Musis-2007. Η Musis-2007 υπερέχει σαφώς σε σχέση με τα διεθνή ανταγωνιστικά προϊόντα και αντικαθιστά ένα σημαντικό αριθμό καθιερωμένων διαγνωστικών τεχνολογιών. Την έχουν προμηθευθεί ήδη αρκετά μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον των δύο παραπάνω, μια σειρά άλλων εφαρμογών της τεχνολογίας της Forth Photonics βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Σχετικά με την επένδυση στη Forth Photonics, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγητής Ελευθέριος Οικονόμου δήλωσε: ”Η επένδυση αυτή είναι το αποτέλεσμα αφενός μεν μακρόχρονων προσπαθειών σε επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας και αφετέρου της ύπαρξης εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.

Η επένδυση αυτή, όπως και αρκετές άλλες, δείχνει έμπρακτα ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η ”οικονομία της γνώσης” που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα και στην δημιουργία καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων. Χρειάζεται βέβαια να προσαρμοσθεί το γενικότερο περιβάλλον στις απαιτήσεις των καιρών.”

Ως προς το ενδιαφέρον και το ρόλο της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ο Διευθύνων Σύμβουλός της κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: ”Ο κλάδος των ιατρικών συσκευών, και ειδικά των μη-επεμβατικών συσκευών διάγνωσης, έχει εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρίες venture capital. Ο Καθηγητής Μπάλας και η ομάδα της Forth Photonics ηγούνται διεθνώς της ερευνητικής δραστηριότητας στο χώρο τους, αποτελώντας απτή απόδειξη της δυνατότητας ανάπτυξης τεχνολογίας αιχμής στην Ελλάδα. Δικό μας μέλημα είναι να χτίσουμε τον επιχειρηματικό οργανισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική εμπορική αξιοποίηση αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας”.

Η Forth Photonics θα προχωρήσει άμεσα στη στελέχωσή της με άτομα εκτεταμένης διεθνούς εμπειρίας στο χώρο των διαγνωστικών συσκευών. Η διοίκηση, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις της εταιρίας θα εδρεύουν στο Λονδίνο ενώ η δραστηριότητα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων θα βρίσκεται στο Ηράκλειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v