Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε την έρευνα η Κομισιόν - τι λέει ο ΟΤΕ

Η Κομισιόν κίνησε διαδικασία έρευνας αναφορικά με τη χρηματοοικονομική εισφορά του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ. Aπό την πλευρά του ο ΟΤΕ χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει εάν η κρατική ενίσχυση προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι δεν επηρεάζεται η εθελουσία. Σύντομα η υπογραφή της διυπουργικής απόφασης για τη χορήγηση συντάξεων.

Ξεκίνησε την έρευνα η Κομισιόν - τι λέει ο ΟΤΕ
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι κίνησε διαδικασία έρευνας αναφορικά με τη χρηματοοικονομική εισφορά του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα 360 εκατ. ευρώ που ”συνεισφέρει” το ελληνικό κράτος ίσως υπερβαίνουν τα αναγκαία ποσά που απαιτούνται ώστε να ανακουφιστεί ο Οργανισμός από τα πρόσθετα εργατικά κόστη όπως απορρέουν από το δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς των εργαζομένων του ΟΤΕ.

Παράλληλα, σε διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ για το θέμα της εθελουσίας αποχώρησης του προσωπικού προχώρησε η διοίκηση του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΤΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

* H απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. να εξετάσουν εάν η κρατική ενίσχυση προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού δεν επηρεάζει καθόλου την ομαλή πορεία της εθελουσίας αποχώρησης του προσωπικού του ΟΤΕ.

* Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και είχε γνωστοποιηθεί εγκαίρως και δημοσίως σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, επενδυτές και συνδικαλιστικούς φορείς.

* Μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης από την Ε.Ε., τη δαπάνη της εθελουσίας αποχώρησης θα καλύπτει ο ΟΤΕ, που έχει συμπεριλάβει το συνολικό κόστος της στο λογαριασμό αποτελεσμάτων του 2005, δίχως να συνυπολογίσει την κρατική ενίσχυση προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ.

* Ο ΟΤΕ έχει λάβει επίσημη διαβεβαίωση ότι η διυπουργική απόφαση που χρειάζεται για την υλοποίηση της εθελουσίας αποχώρησης θα υπογραφεί σύντομα, ώστε να αρχίσει άμεσα η χορήγηση συντάξεων από το ΤΑΠ-ΟΤΕ προς τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

---- Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας βάσει των κανόνων ανταγωνισμού της συνθήκης ΕΚ σχετικά με την προτεινόμενη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ελλάδας στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης του ΟΤΕ (Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας).

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το ποσό των 360 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που συνεισφέρει το ελληνικό κράτος μπορεί να υπερβαίνει το ποσό το οποίο είναι αναγκαίο για την ανακούφιση του ΟΤΕ από τις εικαζόμενες πρόσθετες δαπάνες που οφείλονται στο υψηλότερο εργατικό κόστος που συνεπάγεται το εξομοιούμενο με δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς των υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Η κίνηση έρευνας σε βάθος θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να σχολιάσουν τα μέτρα. Επίσης, δεν προδικάζει την τελική απόφαση της Επιτροπής.

Η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, ανέφερε: ”Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ των μέτρων που βοηθούν τους πρώην μονοπωλιακούς φορείς να προσαρμοσθούν σε ένα ελευθερωμένο περιβάλλον αγοράς, υπό τον όρο ότι τα μέτρα αυτά περιορίζονται σε αυτό που είναι αναγκαίο για τη δημιουργία μιας κατάστασης πραγματικής ισοτιμίας”.

Μετά από συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με ένα πρόγραμμα εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης, η Ελλάδα κατοχύρωσε τα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος στους υπαλλήλους του ΟΤΕ (δηλαδή άμεση καταβολή συντάξεων από το δημόσιο ταμείο συντάξεων ΤΑΠ-ΟΤΕ) και ρύθμισε τις υποχρεώσεις τόσο του ΟΤΕ όσο και του Ελληνικού Δημοσίου όσον αφορά την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών που θα αναλάβει το ταμείο εξαιτίας του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

Το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αφορά περίπου 5.500 υπαλλήλους (περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προσωπικού του ΟΤΕ) και οι δαπάνες του ανέρχονται περίπου σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ελλάδα συνεισφέρει στις δαπάνες αυτές μεταβιβάζοντας στο ταμείο συντάξεων το 4% των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ, συνολικής αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο κόστος θα φέρει ο ΟΤΕ.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η χρηματοδοτική της συμβολή δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, ιδίως λόγω του ότι η συνεισφορά της απαλλάσσει τον ΟΤΕ μόνον από έκτακτες επιβαρύνσεις οφειλόμενες στο ειδικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι υπάλληλοι του ΟΤΕ. Δεδομένου ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν μπορούν να απολυθούν λόγω της μονιμότητας της οποίας χαίρουν, ο ΟΤΕ κατήρτισε ένα πρόγραμμα εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης πολύ πιο δαπανηρό από τα αντίστοιχα προγράμματα απόλυσης του ιδιωτικού τομέα.

Η Επιτροπή τρέφει αμφιβολίες ως προς το εάν η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης περιορίζεται στην ανακούφιση του ΟΤΕ από επιπλέον δαπάνες που αναλαμβάνει σε σύγκριση με άλλους φορείς που προσφέρουν προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης στους υπαλλήλους τους.

Πέραν αυτού, ο ΟΤΕ μπορεί να έχει επωφεληθεί και από άλλα πλεονεκτήματα, όπως απαλλαγή από εισφορές ανεργίας ή συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, που εξουδετερώνουν τις εικαζόμενες επιπλέον επιβαρύνσεις. Ο ΟΤΕ μπορεί, επίσης, να αποκομίζει συμπληρωματικά οφέλη από την πρώην μονοπωλιακή του θέση, ιδίως όσον αφορά το δίκτυο σταθερών τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v