Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Διελκυστίνδα” ΥΠΑΝ - ΔΕΗ για τα τιμολόγια (upd)

Αύξηση της τάξης του 7,5% σχεδιάζει να εισηγηθεί η ΔΕΗ στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αν και αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ δεν επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες. Η αύξηση κρίνεται αναγκαία για την Επιχείρηση, προκειμένου να ισοσταθμιστεί το κόστος καυσίμων και ρύπων, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο. ”Οι αυξήσεις είναι θέμα του υπουργείου”, λέει ο γ.γ. του ΥΠΑΝ Ν. Στεφάνου. Πώς σχολιάζουν Alpha Finance - HSBC.

”Διελκυστίνδα” ΥΠΑΝ - ΔΕΗ για τα τιμολόγια (upd)
της Χρύσας Λιάγγου

Αύξηση της τάξης του 7,5% σχεδιάζει να εισηγηθεί η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αν και αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ δεν επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες για εισήγηση αύξησης στο υπουργείο ανάπτυξης.

Παράλληλα η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν έχει προβεί σε καμία σχετική επίσημη εισήγηση προς τις αρμόδιες αρχές για αύξηση των τιμολογίων κατά 7,5% ή 8% ή 20%, μετά την αναπροσαρμογή των τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έγιναν το Σεπτέμβριο του 2005.

Ωστόσο η ανάγκη για αύξηση των τιμολογίων σε αυτά τα επίπεδα κρίνεται αδήριτη για την Επιχείρηση, προκειμένου να ισοσταθμιστεί το κόστος καυσίμων και ρύπων, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο.

Το κόστος αυτό επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους και όπως εκτιμάται, εάν δεν υπάρξει αντανάκλαση στα τιμολόγια, θα επηρεάσει αντιστοίχως αρνητικά την κερδοφορία του τρέχοντος έτους.

Το θέμα εξελίσσεται σε πραγματικό ”πονοκέφαλο” για τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, καθώς από τη μία θα πρέπει να συγκεράσουν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τον πληθωρισμό και από την άλλη στα δημόσια έσοδα.

Αρνητική κερδοφορία σημαίνει μηδενικό μέρισμα για το δημόσιο ως βασικό μέτοχο και αντίστοιχες απώλειες εσόδων.

Πιέσεις για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΡΑΕ ασκούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τους υποψήφιους επενδυτές στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίοι θα κληθούν μέσα στο καλοκαίρι να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την κατασκευή τριών ιδιωτικών μονάδων, συνολικής ισχύος 900 MW.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι το σημερινό ύψος των τιμολογίων της ΔΕΗ δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και θεωρούν απαραίτητη μία αύξηση της τάξης του 20%-25%, σταδιακή σε ορίζοντα δεκαετίας.

Η ΔΕΗ, πέραν της εισήγησης για αύξηση, επανεξετάζει στο πλαίσιο του νέου business plan συνολικά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση της ορθολογικοποίησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Εξπρές”, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Ν. Στεφάνου, σε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των τιμολογίων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2006, οπότε και κλείνει ένας χρόνος από την προηγούμενη αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ανέφερε, πάντως, πως οι αυξήσεις είναι θέμα του υπουργείου.

- Πώς σχολιάζουν Alpha Finance - HSBC

Σε ”κακή χρονική συγκυρία” διατυπώθηκε το αίτημα της ΔΕΗ αναφέρει η Alpha Finance, που επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμολογίων αποτελεί ένα πολιτικό θέμα, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση από την κοινή γνώμη λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.

”Τα τιμολόγια αναμένεται να αυξηθούν, καθώς είναι τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. και η κυβέρνηση επιθυμεί την προσέλκυση επενδύσεων στην προβληματική εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”, αναφέρει η Alpha Finance.

Συμπληρώνει δε, πως ”οι πιέσεις από τη ΔΕΗ σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων θα επανέλθουν στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2005, τα οποία και εκτιμούμε ότι θα είναι απογοητευτικά”.

Η HSBC, από την πλευρά της, επισημαίνει πως οι αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων της ΔΕΗ ανέκαθεν ήταν θέμα που σχετιζόταν άμεσα με την πολιτική, επισημαίνοντας ότι παράλληλα σχετίζεται με τις προθέσεις της κυβέρνησης για διακράτηση του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v