Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διευκρινήσεις για απόβλητα αμιαντοτσιμέντου

Έχουν δρομολογηθεί σειρά από βελτιωτικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση του συνόλου των εσωτερικών τμημάτων κατασκευασμένων από αμιαντοτσιμέντο διευκρινίζει η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα τύπου.

ΔΕΗ: Διευκρινήσεις για απόβλητα αμιαντοτσιμέντου
Έχουν δρομολογηθεί σειρά από βελτιωτικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση του συνόλου των εσωτερικών τμημάτων κατασκευασμένων από αμιαντοτσιμέντο διευκρινίζει η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα τύπου.

Ειδικότερα με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου, για τη διαχείριση αποβλήτων αμιαντοτσιμέντου σε χώρο των Ορυχείων της ΔΕΗ, στο νομό Κοζάνης, για καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού και των ενδιαφερομένων φορέων σας πληροφορούμε τα ακόλουθα :



1. Η ΔΕΗ Α.Ε. στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειάς της για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των λιγνιτικών Σταθμών Παραγωγής που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης προχωρεί στην υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος σημαντικών επενδύσεων.

Για την αύξηση του συνολικού βαθμού απόδοσης, και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από βελτιωτικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση του συνόλου των εσωτερικών τμημάτων των Πύργων Ψύξης, κατασκευασμένων από αμιαντοτσιμέντο, με νέο υλικό από UPVC σε δύο Μονάδες του Α.Η.Σ. Καρδιάς και σε τέσσερις Μονάδες του Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου.

Παρόμοια αναβάθμιση των Πύργων Ψύξης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έτος 2004 στον Α.Η.Σ. Αμυνταίου.

Όλα τα έργα αναβάθμισης των Πύργων Ψύξης, συνολικού κόστους 10,2εκ. ευρώ, είναι εγκεκριμένα και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ”Ανταγωνιστικότητα” (ΕΠΑΝ) του Γ΄ ΚΠΣ, ως Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος

2. Για την ορθολογική και περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των αποβλήτων αμιαντοτσιμέντου που προκύπτουν σταδιακά από τις εργασίες αυτές, η Επιχείρηση έγκαιρα από το 2002 προχώρησε στη μελέτη, το σχεδιασμό και την περιβαλλοντική αδειοδότηση συγκεκριμένου κατάλληλου Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων που βρίσκεται στις αποθέσεις εξαντλημένου λιγνιτωρυχείου στο Ν. Κοζάνης (Ορυχείο Καρδιάς).

Η επιλογή του χώρου έγινε με γνώμονα, μεταξύ άλλων, και την αρχή της εγγύτητας, που αποτελεί βασικό όρο του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Για τη λειτουργία του χώρου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων υπογεγραμμένη από τρία αρμόδια Υπουργεία.

Τονίζεται ότι το αμιαντοτσιμέντο είναι υλικό που περιέχει σταθερά εγκλωβισμένο αμίαντο σε πολύ μικρή περιεκτικότητα, με ευρύτατη επιτρεπόμενη χρήση (κτίρια κατοικιών, βιοτεχνιών-βιομηχανιών, σχολείων, κ.λ.π.) και η διάθεσή του σε απολύτως μονωμένες κυψέλες με αυστηρότατες προδιαγραφές ουδένα απολύτως κίνδυνο για το περιβάλλον εγκυμονεί.

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία τα θέματα περιβάλλοντος της περιοχής αυτής είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς ότι η διάθεση των αποβλήτων αυτών πραγματοποιείται με απολύτως ελεγχόμενο τρόπο και με υπερβολικά αυστηρές προδιαγραφές, τηρώντας σχολαστικότατα όλες τις απαιτήσεις της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές, καθώς και τους περιβαλλοντικούς όρους της ως άνω ΚΥΑ, επομένως χωρίς κανένα κίνδυνο, ούτε για το περιβάλλον, ούτε, κυρίως, για την υγεία των κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v