ΕΛΠΕ:Διευκρινήσεις για κατοικίες σε Δήμο Κορδελιού

Λόγω εκτάκτου αλλαγής του προγράμματός του, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα μπορέσει να εγκαινιάσει τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον κ. Σιούφα.

ΕΛΠΕ:Διευκρινήσεις για κατοικίες σε Δήμο Κορδελιού
Τα ΕΛΠΕ με αφορμή την έκδοση δύο πρόσφατων αποφάσεων του Εφετείου Θεσσαλονίκης, οι οποίες κρίνουν ως παράνομη την ανέγερση κατοικιών στην 5η συνοικία του Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού και ακυρώνουν τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, διευκρινίζουν τα ακόλουθα:

• Τόσο το συγκρότημα των έξι τετραώροφων πολυκατοικιών, όσο και η μεμονωμένη κατοικία, ανεγείρονται σε περιοχές που εντάσσονται στις ζώνες επικινδυνότητας σοβαρών επιπτώσεων σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος, όπως προκύπτει από τα ισχύοντα ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης) και τις εγκεκριμένες Μελέτες Ασφαλείας.

Η εταιρία είναι ηθικά αλλά και νομικά υποχρεωμένη να αποτρέψει την έκθεση σε κίνδυνο ανυποψίαστων πολιτών.

• Οι αιτιάσεις και ενστάσεις της επιχείρησης έχουν ξεκινήσει από το 1986 προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον οικείο Δήμο, και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα η ένσταση της 2/8/2001 προς το Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού επικαλούνταν την εφαρμογή της νομοθεσίας SEVESO II, βάσει της οποίας έκρινε τελικώς και η Δικαιοσύνη.

• Όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά στον Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού που εξέδωσε τις άδειες οικοδόμησης, αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Δήμος συμμετείχε και στη σύνταξη του σχετικού ΣΑΤΑΜΕ, έχοντας πλήρη γνώση της νομοθεσίας και των δεδομένων των Μελετών Ασφαλείας, τα οποία είχε υποχρέωση να εφαρμόσει, όπως προκύπτει από τις Δικαστικές Αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά προχώρησε στην έκδοση των αδειών και έτσι δημιουργήθηκε ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα.

• Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε κάθε περίπτωση εφαρμόζει πλήρως την ισχύουσα νομοθεσία για θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις της εταιρίας υφίστανται στην περιοχή από τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ενώ η μέχρι σήμερα λειτουργία του Συγκροτήματος επιβεβαιώνει την τήρηση υψηλών προτύπων ασφαλείας.

Κατά συνέπεια, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν έχει καμία ευθύνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Αντίθετα καταβάλει από ετών συνεχείς προσπάθειες για την αποτροπή νέων ’’τετελεσμένων’’, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, λόγω εκτάκτου αλλαγής του προγράμματός του, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα μπορέσει να εγκαινιάσει τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006, αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοστάσιο σε προσεχή του επίσκεψη, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v