Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 500 εκ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη 2005

Στα 500 εκατ. ευρώ θα κυμανθούν τα κέρδη της Alpha Bank για το 2005 ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας στη διάρκεια παρουσίασης του business plan της περιόδου 2006-2008. Tι ”βλέπουν” στην Alpha Bank για την περίπτωση της Εμπορικής, τη Σοφοκλέους, την επέκταση στα Βαλκάνια και τη συμμετοχή των ξένων.

Alpha: Στα 500 εκ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη 2005
του Γιώργου Μαντέλα

Στα 500 εκατ. ευρώ θα κυμανθούν τα κέρδη της Alpha Bank για το σύνολο της χρήσης του 2005, εκτιμά η διοίκηση της Τράπεζας, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους για την παρουσίαση του business plan της περιόδου 2006-2008.

Η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή στην περίοδο 2006-2008 θα κινηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 20%, ενώ στο ίδιο διάστημα τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 14%.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του τριετούς business plan της Τράπεζας, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 15% στην τριετία.

Από την Alpha Bank, επισημάνθηκε παράλληλα, πως θα εξετάσει την περίπτωση της Εμπορικής, προσεχτικά, αλλά και αφού ξεκαθαρίσουν τα πραγματικά δεδομένα γύρω από την προς πώληση Τράπεζα.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος, Δ. Μαντζούνης, παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αλληλοκάλυψη ανάμεσα στην Alpha και την Εμπορική σε ό,τι αφορά στο δίκτυο των καταστημάτων.

Εξάλλου, σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του Χρηματιστηρίου, η διοίκηση της Alpha επεσήμανε ότι δεν βλέπει τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να αντιστραφεί το σημερινό κλίμα στην αγορά, εκτός και αν συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, όπως σημείωσε ο κ. Α. Θεοδωρίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες αποτελεί θετικό γεγονός γιατί ξένοι θεσμικοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ανάπτυξή τους μέσω της ελληνικής αγοράς.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανακατατάξεων, στην ελληνική τραπεζική αγορά, ο κ. Μαντζούνης εκτίμησε ότι το τοπίο δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεγάλες τράπεζες.

”Όταν οι μεγάλοι έχουν μερίδιο γύρω στο 15%, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάτι να κάνω”, τόνισε. Άφησε όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών σε επίπεδο μικρών τραπεζών.

Για το ωράριο είπε ότι ”χρειάζεται νέα ρύθμιση γιατί το σημερινό είναι πολύ δεσμευτικό και καθόλου ευέλικτο, οπότε καλό θα ήταν να εξεταστεί εκ νέου το θέμα, γιατί όπως είπε είναι δεσμευτικό και καθόλου ευέλικτο”, ενώ εκτίμησε ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Alpha και την ανάπτυξή της ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αριθμός προσωπικού ανά κατάστημα θα υποχωρήσει από τα 18 στα 12 άτομα, κυρίως λόγω μη ανανέωσης του αποχωρούντος προσωπικού.

Αναφορικά με τα spreads ο κ. Γ. Αρώνης είπε ότι σε επίπεδο στεγαστικών δανείων υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ αντιθέτως στα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο, το οποίο όμως, δικαιολογείται από την έλλειψη ”λευκού Τηρεσία”.

--- Βαλκάνια και Alpha Bank

Tη λειτουργία ενός δικτύου καταστημάτων, το οποίο έως το 2010 θα αριθμεί 1.210 μονάδες μέσω των οποίων θα αντλούνται κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Alpha Bank.

Το βάρος θα δοθεί στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Ρουμανία και Βουλγαρία, όπου θα επιδιωχθεί πολύ μεγάλη αύξηση, ενώ σταθερά θα κινηθεί η Σερβία και λελογισμένα οι υπόλοιπες βαλκανικές αγορές.

Ήδη το 2005 τα καταστήματα στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 20 και στη Βουλγαρία κατά 15.

Ο τελικός στόχος είναι το 2010 να φτάσουν στα 476 σε όλα τα Βαλκάνια, ενδιάμεσος στόχος το 2008 να είναι 370.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλάρετο, η βασική επιδίωξη της Alpha θα είναι η οργανική ανάπτυξη, ενώ εξαγορές θα εξεταστούν κατά περίπτωση.

Στη διοίκηση της Τράπεζας, εκτιμούν ότι μέχρι το 2010 το 25% των κερδών τους θα προέρχεται από το εξωτερικό δίκτυο, ενώ ήδη από το 2008 το ποσοστό αυτό θα έχει διαμορφωθεί στο 20%.

Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν εξασφαλίζοντας η Alpha ένα μερίδιο από τις κατά τόπους αγορές της τάξης του 10% περίπου.

Οι επισφάλειες στις αγορές αυτές είναι πολύ καλύτερες από ότι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να είναι μικρότερα από ότι αναμένονταν.

Η Alpha Bank ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επεκταθεί στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και στην Τουρκία θα κινηθεί αυτόνομα.

”Μόνοι δεν θα πηγαίναμε”, είπε ο κ. Μαντζούνης, ο οποίος τέλος, έκανε γνωστό σήμερα ότι το ποσοστό των ξένων θεσμικών στην Alpha κυμαίνεται στο 33%, έναντι 15% του 2003.

”Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος κρύβεται πίσω από κάθε ποσοστιαία μονάδα”, κατέληξε ο επικεφαλής της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το 2004, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank είχαν διαμορφωθεί στα 411,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 44,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v