Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κλειδί” το φθηνότερο φυσικό αέριο για τα ΕΛΠΕ

Φθηνότερο φυσικό αέριο για τα ΕΛΠΕ είναι το ζητούμενο προκειμένου η πρώτη μεγάλη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ και να ενταχθεί στο σύστημα. Σε σημερινή σύσκεψη τα ΕΛΠΕ ζήτησαν, και η ΔΕΠΑ φαίνεται να αποδέχτηκε, εξάμηνη παράταση της προσωρινής σύμβασης, η οποία λήγει σήμερα.

”Κλειδί” το φθηνότερο φυσικό αέριο για τα ΕΛΠΕ
της Χρύσας Λιάγγου

Φθηνότερο φυσικό αέριο χρειάζεται η μονάδα των ΕΛΠΕ για να μπορέσει να πουλήσει ρεύμα στο σύστημα.

Στη διαπίστωση αυτή φέρονται να κατέληξαν πριν από λίγο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που πραγματοποίησαν σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Νίκου Στεφάνου.

Στη σύσκεψη υιοθετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των ΕΛΠΕ για προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που προμηθεύεται σήμερα, μέσω προσωρινής σύμβασης.

Τα ΕΛΠΕ ζήτησαν εξάμηνη παράταση της προσωρινής σύμβασης, δεδομένου ότι λόγω απουσίας πλαισίου τιμολόγησης του φυσικού αερίου μεταφοράς δεν μπορούν να διαπραγματευτούν σύμβαση σε μακροχρόνια βάση και η τιμή να διαμορφωθεί στα επίπεδα ανταγωνιστικής προσφοράς που έχει υποβάλει ήδη η ΔΕΠΑ στα ΕΛΠΕ, προκειμένου να ανταγωνιστεί την Προμηθέας Gas.

Ουσιαστικά δηλαδή τα ΕΛΠΕ ζητούν η προσωρινή σύμβαση που λήγει σήμερα να παραταθεί για έξι μήνες, αλλά σε τιμή φυσικού αερίου που περιλαμβάνεται στην προσφορά που έχει κάνει η ΔΕΠΑ στα ΕΛΠΕ για διετή ή τετραετή σύμβαση.

Η πρόταση φέρεται να έγινε αποδεκτή και από τη ΔΕΠΑ, ενώ στη σύσκεψη ζητήθηκε επίσης, χωρίς να ληφθεί ακόμη απόφαση, πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για υποχρεωτική δημοσιοποίηση των στοιχείων τιμολόγησης των μονάδων της ΔΕΗ σε ημερήσια βάση προς το υπουργείο και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Οι αποφάσεις της σύσκεψης εκτιμάται ότι θα δώσουν τα περιθώρια στην πρώτη μεγάλη ιδιωτική μονάδα να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ και να ενταχθεί στο σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v