Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Καμία πρόθεση χειραγώγησης αγοράς ενέργειας

H ΔΕΗ στηρίζει την υπό διαμόρφωση απελευθερωμένη αγορά ενέργειας και δεν έχει καμία πρόθεση χειραγώγησής της, επισημαίνει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της, με αφορμή ανάλογα δημοσίευματα. Η ένταξη των μονάδων στο σύστημα καθορίζεται από τον ΔΕΣΜΗΕ, διευκρινίζει η Επιχείρηση.

ΔΕΗ: Καμία πρόθεση χειραγώγησης αγοράς ενέργειας
H ΔΕΗ στηρίζει την υπό διαμόρφωση απελευθερωμένη αγορά ενέργειας και δεν έχει καμία πρόθεση χειραγώγησής της, επισημαίνει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της, με αφορμή ανάλογα δημοσίευματα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η εταιρία στηρίζει την υπό διαμόρφωση απελευθερωμένη αγορά και χαιρετίζει την είσοδο νέων συμμετεχόντων σ’ αυτή, όπως η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΗΡΩΝ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το οικονομικό κόστος παροχής υπηρεσιών της στήριξης του Ελληνικού Συστήματος όπως οι Κώδικες Συναλλαγών και Διαχείρισης Ηλεκτρικής Ενέργειας επιβάλλουν, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι της πλήρους απελευθέρωσης.

Μέσα στα αναφερόμενα πλαίσια, η ΔΕΗ τηρεί απαρέγκλιτα τους ανωτέρω ισχύοντες Κώδικες, υποβάλλοντας καθημερινά οικονομικές προσφορές για την ένταξη των Μονάδων της στον αρμόδιο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ακολουθώντας πάντα την ίδια μεθοδολογία, τόσο πριν όσο και μετά την ένταξη της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΘΕΣ).

Όπως προβλέπεται από τους Κώδικες, η ένταξη των Μονάδων στο Σύστημα καθορίζεται από τον ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις υποβληθείσες προσφορές, το φορτίο του Συστήματος, τη διαθεσιμότητα των Μονάδων και τους τεχνικούς περιορισμούς τους καθώς και τη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών ανάλογα με τις εισροές και την ανάγκη διαμόρφωσης υδατικών αποθεμάτων.

Αναφορικά με τις Μονάδες του Νοτίου Συστήματος (Λαύριο – Αγ. Γεώργιος), παρόλο που υποβάλλονται οικονομικές προσφορές υψηλότερες και αυτών της ΕΝΘΕΣ (της τάξεως των 70 ευρώ/MWh) αυτές εντάσσονται κατά προτεραιότητα από τον ΔΕΣΜΗΕ λόγω αναγκών στήριξης του Νοτίου Συστήματος και λειτουργούν στα τεχνικά τους ελάχιστα, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει την διαμόρφωση της οριακής τιμής του Συστήματος.

Ο τρόπος αυτός λειτουργίας ο οποίος είναι οικονομικά επαχθής για τη ΔΕΗ, επιβάλλεται από τον ΔΕΣΜΗΕ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ένταξη Μονάδων από το Βορρά, ακόμη και με οικονομικότερες προσφορές, όταν τα φορτία δεν το επιτρέπουν, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Είναι επομένως άδικο να αποδίδεται στη ΔΕΗ πρόθεση χειραγώγησης της Αγοράς τη στιγμή που η ΔΕΗ ακόμη και με οικονομική ζημία της, εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της για τη στήριξη του Διασυνδεδεμένου Δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v