Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε η ΕΤΒΑ

Τη μη διανομή μερίσματος, ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα υψηλή καθαρή θέση, αποφάσισε η γ.σ της ΕΤΒΑ (20/6), μετά από πρόταση του διοικητή της, Ι. Γεωργάνα. Το 2001 η ΕΤΒΑ προχώρησε σε διαγραφές απαιτήσεων 15 δισ. δρχ., ενώ επιπλέον 5 δισ. θα διαγραφούν το 2002, ξεκαθαρίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το θέμα των πανωτοκίων.

Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε η ΕΤΒΑ
Τη μη διανομή μερίσματος ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα υψηλή καθαρή θέση πρότεινε στη γ.σ της ΕΤΒΑ (20 Ιουνίου) ο διοικητής της, Ιάκωβος Γεωργάνας.

Όπως έκανε γνωστό, η τράπεζα στο 2001 προχώρησε σε αναγκαστικές διαγραφές απαιτήσεων που ανέχονται σε 15 δισ. δρχ., ενώ άλλα 5 δισ. δρχ. διαγραφές θα γίνουν στη φετινή χρήση. Κατά αυτόν τον τρόπο, όμως, το θέμα των πανωτοκιών ξεκαθαρίζει πλήρως για την ΕΤΒΑ.

Ενας ακόμα λόγος που επηρέασε τη διαμόρφωση του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας, είναι η εξόφληση μεγάλων ποσών παλιών δανείων που είχαν χορηγηθεί στις ένοπλες δυνάμεις και τα οποία δεν αντικαθίστανται.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάνα, η μείωση των επιτοκίων, η προσδοκία των πελατών για ευνοϊκότερη επαναρύθμιση των οφειλών τους, αλλά και οι αρνητικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, είχαν επίπτωση στο σύνολο των εσόδων της τράπεζας, που έφτασαν στα 73,7 δισ. δρχ. από 110,3 δισ. δρχ. πέρσι.

Τα αποτελέσματα προ προβλέψεων μειώθηκαν σε 11,4 δισ. δρχ. από 36,2 δισ. δρχ. πέρσι. Όμως, ο σχηματισμός αυξημένων προβλέψεων για δάνεια για τους λόγους που προαναφέρθηκαν διαμόρφωσαν αρνητικό αποτέλεσμα για τη χρήση, ύψους 2,8 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάνα, η ένταξη της τράπεζας στον όμιλο Πειραιώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορεία για την ΕΤΒΑ στους τομείς της μακροπρόθεσμης Πίστης και investment banking, των βιομηχανικών περιοχών και της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων με την προώθηση των προϊόντων λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v