Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Πιθανή η αποχώρηση από Αλβανία

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την Αλβανία εξετάζουν τα ΕΛΠΕ. Από την άλλη, αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για εκμετάλλευση κοιτάσματος στη Λιβύη, ενώ ο όμιλος στρέφει το ενδιαφέρον του και στην Αίγυπτο.

ΕΛΠΕ: Πιθανή η αποχώρηση από Αλβανία
της Χρύσας Λιάγγου

Αισιόδοξες προοπτικές για τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δημιουργούν οι προκαταρκτικές έρευνες που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος στη Λιβύη.

Αντιθέτως, σκεπτικισμός επικρατεί στον όμιλο για την ίδια δραστηριότητα στην Αλβανία, για την οποία εξετάζεται μέχρι και πιθανή αποχώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λιβύη οι μέχρι τώρα έρευνες δημιουργούν αισιόδοξες προβλέψεις για εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ αναμένεται να προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ενδιαφέρον αναμένεται να εκφράσει ο όμιλος και για την Αίγυπτο, συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν τη νέα χρονιά για παραχωρήσεις περιοχών με πλούσια κοιτάσματα.

Ωστόσο, στην Αλβανία, αν και τα αποτελέσματα της γεώτρησης έδειξαν ότι υπάρχει πετρέλαιο, η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που το καθιστά ανεκμετάλλευτο.

Ο όμιλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αποχωρήσει ολοσχερώς από την περιοχή στην οποία συμμετέχει με 50%-50% με την αυστριακή OMV.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εγχώρια δραστηριότητα, τα ΕΛΠΕ διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τα κοιτάσματα σε Κατάκολο και Επανομή, αναμένουν ωστόσο τις αποφάσεις του Δημοσίου για τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v