Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιούφας για Παλαιοκρασσά: ”Ουδέν νεώτερον”

”Δεν είμαι υπουργός της ΔΕΗ, εποπτεύω τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει καταστατικά όργανα που τη διοικούν σύμφωνα με την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη” δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Επιχείρησης Γ. Παλαιοκρασσά. Τι δήλωσαν Γ. Αλογοσκούφης, Θ. Ρουσόπουλος, Δ. Μανιατάκης, Στ. Νέζης και Κ. Μητσοτάκης.

Σιούφας για Παλαιοκρασσά: ”Ουδέν νεώτερον”
της Χρύσας Λιάγγου

”Δεν είμαι υπουργός της ΔΕΗ, εποπτεύω τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει καταστατικά όργανα που τη διοικούν σύμφωνα με την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη” δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Επιχείρησης Γ. Παλαιοκρασσά.

”Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που ο κ. Παλαιοκρασσάς προώθησε στον εισαγγελέα σήμερα δεν προσκόμισε κανένα νεότερο στοιχείο”, είπε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι ”η διοίκηση της ΔΕΗ μου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι θα τοποθετηθεί και αυτή για αυτές τις υποθέσεις”.

”Αναφορικά με τους Γενικούς Διευθυντές δεν θέλω να αναμιχθώ και δεν αναμειγνύομαι, τους επέλεξαν όλους σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΔΕΗ”, είπε.

Για το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι απλώς έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. ”Θέλουμε” σημείωσε ο κ. Σιούφας ”η ΔΕΗ να έχει πρωταρχικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά”.

Τέλος, σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Παλαιοκρασσά για την παραμονή του κ. Νέζη στη ΔΕΗ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι με βάση τους κανονισμούς της Επιχείρησης ο κ. Νέζης δεν μπορούσε να αντικατασταθεί την επόμενη ημέρα της λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

”Έπρεπε να παραιτηθεί και αυτό πράξαμε” δήλωσε, προσθέτοντας πως ”όταν ο κ. Παλαιοκρασσάς κατέθεσε τους φακέλους φώναξα τον κ. Νέζη και ζήτησα την παραίτησή του”.

---Πως σχολιάζει ο Θ. Ρουσόπουλος

Το θέμα απασχόλησε την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος επισήμανε πως ”γενικότητες δεν εξυπηρετούν το στόχο της διαφάνειας”.

Παράλληλα, τόνισε ότι ”πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια παντού και για όλους”.

Επίσης, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως ο κ. Σιούφας είναι γνωστός για το ήθος, την εργατικότητά του και τη χρηστή διοίκηση.

--- Τι είπε το ΠΑΣΟΚ

”Ο κ. Καραμανλής είναι ενήμερος, συμμέτοχος και συνυπεύθυνος για όλα αυτά που συζητούνται σήμερα και αν θέλω να χρησιμοποιήσω την ορολογία του κ. Παλαιοκρασσά, και για το συμβιβασμό με τη διαπλοκή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

Ο κ. Αθανασάκης επέκρινε την ΝΔ ότι χρησιμοποίησε το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς ως εργαλείο κομματικής εμπάθειας και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ότι αρνήθηκε κάθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κοινή στάση και δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

--- Δηλώσεις - Στ. Νέζη - Δ. Μανιατάκη

Ερωτηθείς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στέργιος Νέζης απέφυγε να σχολιάσει επισημαίνοντας ότι δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη συνέντευξη του κ. Παλαιοκρασσά.

Όσον αφορά τους επτά φακέλους που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο κ. Παλαιοκρασσάς ο κ. Νέζης υπενθύμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έχει λάβει ”ομόφωνα απόφαση προεδρεύοντος του κ. Παλαιοκρασσά ότι η ΔΕΗ δεν έχει πάθει καμία απολύτως ζημιά”, από αυτές τις υποθέσεις.

Σχετικά με την υπόθεση του Λαυρίου, έργο στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Παλαιοκρασσάς ο κ. Νέζης τόνισε χαρακτηριστικά ”στη δίκη του Λαυρίου υπήρξε ομόφωνη αθωωτική απόφαση”.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι θα πράξει σε περίπτωση που θεωρεί ότι θίγεται από τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Παλαιοκρασσάς ο κ. Νέζης δήλωσε ”Θα λάβω όλα τα μέτρα για να προστατεύσω την τιμή μου και την υπόληψή μου”.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Μανιατάκης, στον οποίο αναφέρθηκε πολλάκις ο κ. Παλαιοκρασσάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν κατά τη θητεία του έχει δεχτεί πίεση από ιδιωτικά συμφέροντα απάντησε ”όχι”.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις σχετικές δηλώσεις του κ. Παλαιοκρασσά περί ανάμειξής του σε φαινόμενα διαπλοκής, ανέφερε: ”Ρωτήστε τον κ. Παλαιοκρασσά”.

-----Δηλώσεις Γ. Αλογοσκούφη

”Δεν με αφορά η συνέντευξη, δεν με ανέφερε προσωπικά, ό,τι έχει, αν έχει, ας το αποδείξει με στοιχεία”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη Παλαιοκρασσά.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ δεν είπε τίποτα παραπάνω από αυτά που αναφέρει στην επιστολή και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομίας, ως μέτοχος, ενδιαφέρεται για την πορεία της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ και την κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης, που έχουν μειωθεί.

----- Δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη

Στις εξελίξεις παρενέβη και ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είπε ότι είχε επικοινωνία με τον κ. Παλαιοκρασσά, μετά τη συνέντευξη που ο τελευταίος έδωσε στην ”Καθημερινή”.

”Ο κ. Παλαιοκρασσάς έχει δίκιο σε ορισμένα θέματα” είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως ”το τράβηξε περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν”.

---Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ

Ο Νομικός Σύμβουλος της Επιχείρησης Α. Οικονόμου, ερωτηθείς να σχολιάσει τα όσα κατέθεσε ο κ. Παλαιοκρασσάς για την Νομική Υπηρεσία ανέφερε τα εξής:

1. Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου την οποία ανέφερε ο κ. Παλαιοκρασσάς, ήταν γνωμοδότηση του προηγούμενου Νομικού Συμβούλου κ. Μ. Δελούκα και όχι του ιδίου. Αντιθέτως ο ίδιος είχα συμβουλέψει τον κ. Παλαιοκρασσά περί της δυνατότητάς του να απευθυνθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για την έστω με την μορφή της ανακοίνωσης συμβουλή που όπως είπε και ο ίδιος ακολούθησε.

2. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου (1.2.05) και μετά η Νομική Υπηρεσία της ΔΕΗ (που απαρτίζεται από 53 και όχι 100 δικηγόρους) παρακολουθεί και χειρίζεται η ίδια αυτές τις υποθέσεις, χωρίς όμως να αποκλείεται η συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους ως συνεργάτες.

---- Το πλήρες κείμενο της απάντησης Σιούφα σε Παλαιοκρασσά

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά τη σημερινή συνέντευξη του πρώην Προέδρου της ΔΕΗ κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Σας κάλεσα μετά τη σημερινή συνέντευξη του κ. Παλαιοκρασσά για να απαντήσω στα θέματα που αναφέρονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τα όσα αναφέρθηκαν σε εμένα με εκπλήσσουν, αλλά δε με αγγίζουν. Εποπτεύω τη ΔΕΗ, είμαι εποπτεύων υπουργός και δεν είμαι υπουργός της ΔΕΗ.

Η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει τα καταστατικά της όργανα. Από την πρώτη στιγμή της Νέας Διακυβέρνησης καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να ασκεί η ΔΕΗ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά, τόσο στη Χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Βγάλαμε τη Χώρα ασπροπρόσωπη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Σταθεροποιήσαμε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για το 2005. Και το ίδιο κάνουμε και για το 2006 και για τα επόμενα χρόνια.

Είναι αυτονόητο ότι ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δε μπορούσε να αντικατασταθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ούτε και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Οι αποφάσεις μας διαμορφώνονταν και διαμορφώνονται με βάση την αντίληψη και τις αρχές της Νέας Διακυβέρνησης. Σε χρόνο που θα εξυπηρετούσε κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της εταιρίας και από πρόσωπο που θα συμφωνείτο, τόσο με το συναρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, όσο και με τον κ. Παλαιοκρασσά.

Μετά την υποβολή από τον κ. Παλαιοκρασσά των επτά φακέλων στην Ελληνική Δικαιοσύνη, κάλεσα τον κ. Νέζη, ο οποίος και υπέβαλε την παραίτησή του.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των γενικών διευθυντών είναι, όπως όλοι γνωρίζετε, εσωτερικό θέμα της εταιρίας. Ενημέρωσα έγκαιρα, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τον κ. Παλαιοκρασσά πως, ούτε ήθελα, ούτε μπορούσα να αναμειχθώ.

Αποφασίστηκαν οι επιλογές αυτές από δέκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, εκ των οποίων τα πέντε, είτε προτάθηκαν από τον ίδιο, είτε συμφώνησε ο κ. Παλαιοκρασσάς.

Επαναλαμβάνω ότι η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και συνεπώς η επιλογή και αυτών των προσώπων είναι αποκλειστικό δικαίωμά της, διότι άλλως δε θα ήταν εταιρία, η οποία λειτουργεί με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, εταιρία στην οποία έχουν επενδύσει και μέτοχοι από την Ελλάδα, αλλά και κεφάλαια από το εξωτερικό για να είναι η πρώτη, η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρία στην Πατρίδα μας.

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της ΔΕΗ, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πάγια θέση: να αντιμετωπίζονται στη βάση των εισηγήσεων που υποβάλλονται στο Υπουργείο από τα αρμόδια καταστατικά όργανα και της ΔΕΗ αλλά και των άλλων εταιριών όταν έχουν υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και απέκλεισα από την πρώτη στιγμή οποιονδήποτε άλλον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της υπόθεσης.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις τις οποίες ο κ. Παλαιοκρασσάς έστειλε στη Δικαιοσύνη, από την ενημέρωση την οποία έχω, δεν προσκομίστηκε σήμερα κανένα νεότερο στοιχείο. Οι υποθέσεις αυτές διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και θα περιμένουμε τις αποφάσεις της. Επίσης, η διοίκηση της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μανιατάκης μου έκανε γνωστό, πριν από λίγο, ότι θα δώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ απαντήσεις σε αυτές τις υποθέσεις.

Η επιχείρηση, η ΔΕΗ, έχει όλες τις προοπτικές και δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά της, τόσο στη Χώρα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, για το καλό και των μετόχων και του Ελληνικού Δημοσίου και των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και, προπάντων, της ίδιας της Ελληνικής Οικονομίας.

Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό το οποίο είπε ο κ. Παλαιοκρασσάς για το ύψος των τιμολογίων της ΔΕΗ, που δεν ήταν αυτό το οποίο η εταιρία ζήτησε. Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ υποβάλλει πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η ΡΑΕ εισηγείται στον υπουργό Ανάπτυξης. Αυτό έγινε και με τις τελευταίες αυξήσεις του Σεπτεμβρίου.

Δέχτηκα την εισήγηση της ΡΑΕ, διότι καθήκον της Κυβέρνησης είναι να λαμβάνει υπόψη και το συμφέρον των μετόχων, αλλά προπάντων να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με αυτόν το γνώμονα κινηθήκαμε. Και πιστεύω ότι η αντιμετώπιση, η οποία έγινε ήταν η καλύτερη δυνατή.

Τέλος, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι για όλα αυτά τα θέματα και για τον τέως Πρόεδρο της ΔΕΗ, τον κ. Παλαιοκρασσά, αναφέρθηκα εκτεταμένα στην Εθνική Αντιπροσωπεία μόλις την περασμένη Τετάρτη, με την ίδια καθαρότητα, με την ίδια υπευθυνότητα, με την ίδια ευθύνη και απέναντι στον Ελληνικό λαό και προπάντων απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Κώστα Καραμανλή. Ευχαριστώ πάρα πολύ.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v