Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info-Quest: Kέρδη έναντι ζημιών στο 9μηνο 2005

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Info-Quest για το εννεάμηνο 2005 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) ανήλθαν σε 9,7 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 2,7 εκ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Info-Quest:  Kέρδη έναντι ζημιών στο 9μηνο 2005
Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Info-Quest για το εννεάμηνο 2005 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) ανήλθαν σε 9,7 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 2,7 εκ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,2 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 6,1 εκ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2004.

Οι πωλήσεις της Info-Quest ανήλθαν σε 371,1 εκ. ευρώ έναντι 335,8 εκ. ευρώτην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένες κατά 10,5%.

Το EBITDA ανήλθε σε 27,9 εκ. ευρώ έναντι 8,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η μεγάλη αυτή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, οφείλεται κυρίως στις ισχυρές επιδόσεις της Q-Telecom, επιχειρηματικής μονάδας της μητρικής Info-Quest στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στην ανάκαμψη της θυγατρικής ACS courier.

Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας ανήλθαν σε 296,8 εκ. ευρώ έναντι 267,2 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2004, το EBITDA υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 25,7 εκ. ευρώ έναντι 11,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,7 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 55 χιλ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 10,2 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 439 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Η εταιρία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, αποσχίει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (Q-Telecom) εισφέροντας τον στην 100% θυγατρική Q-Telecommunications A.E.Τ., η οποία από 1/9/2005 αναλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της Q-Telecom.

Σύμφωνα με σχετικό προσύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Info-Quest και των διεθνών επενδυτικών εταιριών APAX και TPG (που ελέγχουν μετοχικά την TIM Hellas), οι μετοχές της Q-Telecommunications θα πωληθούν έναντι συνολικού τιμήματος 325 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη ανάληψη από τους αγοραστές ομολογιακού δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Η πώληση θα ολοκληρωθεί μόλις η ανωτέρω συμφωνία μεταξύ Info-Quest με APAX και TPG, εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές. Η απόσχιση του κλάδου τηλεπικοινωνιών θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2166/93 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου 2005, οπότε και θα έχουν ληφθεί όλες οι κατά το νόμο απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 5 Δεκεμβρίου 2005 η οποία και θα κληθεί μεταξύ άλλων να εγκρίνει το Σχέδιο Σύμβασης Απόσχισης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Μέχρι και την ολοκλήρωση της απόσχισης, η Info-Quest ΑΕΒΕ θα παρακολουθεί με πλήρη διάκριση όλες τις συναλλαγές οι οποίες αφορούν τον υπό απόσχιση κλάδο, ώστε κατά την ολοκλήρωση της απόσχισης να είναι σε θέση - όπως ο νόμος προβλέπει - να μεταφέρει στην Q-Telecommunications A.E.Τ., συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα τα οποία θα αφορούν τον αποσχισθέντα κλάδο για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2005 (ημερομηνία έναρξης απόσχισης) έως και την ημέρα ολοκλήρωσης της απόσχισης.

Τα αποτελέσματα του κλάδου τηλεπικοινωνιών για το διάστημα από 1/1/2005 μέχρι 31/8/2005 παραμένουν στην Info-Quest ΑΕΒΕ. Ο ανωτέρω λογιστικός χειρισμός, εφόσον η απόσχιση ολοκληρωθεί εντός του 2005, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταβολή των οικονομικών μεγεθών της μητρικής εταιρίας (Info-Quest ΑΕΒΕ) που θα περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της (1/1/2005?31/12/2005) κατά τα ποσά που αφορούν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στο διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2005 (ημερομηνία έναρξης απόσχισης) έως και την ημέρα ολοκλήρωσης της απόσχισης.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου δεν πρόκειται να επηρεαστούν, δεδομένου ότι όλα τα οικονομικά μεγέθη (μέχρι την ολοκλήρωση πώλησης της Q-Telecommunications A.E.Τ.), αναφέρονται σε εταιρία κατά 100% θυγατρική της Info-Quest ΑΕΒΕ.

Αναλυτικά κατά κλάδο δραστηριότητας τα αποτελέσματα του εννεάμηνου 2005 της εταιρίας έχουν ως εξής:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Οι πωλήσεις της πληροφορικής ανήλθαν σε 183 εκ. ευρώ έναντι 190,2 εκ. ευρώ την περυσινή περίοδο, μειωμένες κατά 3,8% και το EBITDA ανήλθε σε 4,3 εκ. ευρώ έναντι 5,5 εκ. ευρώ Η μείωση οφείλεται τόσο στην πτώση της ζήτησης στην αγορά πληροφορικής, όσο και στη στόχευση της εταιρίας σε μεγαλύτερα περιθώρια μικτού κέρδους, παρά στο μερίδιο αγοράς. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 2,3 εκ. ευρώ έναντι 1,6 εκ. ευρώ το εννεάμηνο 2004.

Η Info-Quest ακολουθεί με συνέπεια το στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης των πωλήσεων σε περιοχές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, καλύπτοντας απευθείας μεγάλους πελάτες (Δημόσιο, Τράπεζες, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί κ.α.), γεγονός που έχει καταγραφεί στα οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας (αύξηση πωλήσεων άνω του 25% ετησίως στον τομέα Λύσεων και Επιχειρηματικών Εφαρμογών).

Η εταιρία στοχεύει σε σημαντική αύξηση του μεριδίου της στην αγορά των υπηρεσιών και των ολοκληρωμένων λύσεων, στην ενίσχυση του μοντέλου πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην περαιτέρω καθετοποίηση εξειδικευμένων υπηρεσιών στους τομείς που διαθέτει τεχνογνωσία, όπως επιχειρηματικές λύσεις, χρηματιστηριακή αγορά, βιβλιοθήκες, κ.ά.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων πληροφορικής ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ, ενώ σημαντικές είναι οι προσδοκίες της εταιρίας από την εξέλιξη των διαγωνισμών του Δημοσίου στους οποίους συμμετέχει και αφορούν έργα προϋπολογισμού άνω των 80 εκ. ευρώ.

Στη διανομή προϊόντων πληροφορικής η Info-Quest διατηρεί τον παραδοσιακά κυρίαρχο ρόλο της, συνεχίζοντας να είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης των κυριοτέρων διεθνών κατασκευαστών, με σαφή όμως προσανατολισμό στη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Q-TELECOM: Τα συνολικά έσοδα της Q-Telecom σημείωσαν αύξηση 47,8% και ανήλθαν σε 113,7 εκ. ευρώ έναντι 76,9 εκ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 21,5 εκ. ευρώ έναντι 5,9 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2004 και τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 11,4 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πελατειακή Βάση της 30/09/2005: Η πελατειακή βάση της Q-Telecom στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 ανήλθε συνολικά σε 907.886 συνδέσεις κινητής και 74.858 συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Η Q-Telecom συνεχίζει να εστιάζει την εμπορική της πολιτική στην κινητή τηλεφωνία και ειδικότερα στην καρτοκινητή.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2005, οι καθαρές νέες συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία ανήλθαν σε 53.450, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας. Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά σύνδεση (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία κατά την περίοδο 01/01/2005 έως 30/09/2005 ήταν 15,3, ο μέσος μηνιαίος χρόνος ομιλίας ανά σύνδεση (AMOU) 47 λεπτά και ο μέσος μηνιαίος αριθμός γραπτών μηνυμάτων (ANSMS) 57 μηνύματα.

Η Q-Telecom στοχεύει πλέον στις 1.000.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας μέχρι το τέλος του 2005 κι ετήσια έσοδα 150 εκ., ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στην παροχή σύνθετων τηλεπικοινωνιακών λύσεων σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας σε εταιρικούς πελάτες.

ACS: Η εταιρία ταχυμεταφορών ACS Courier, έχει ανακάμψει πλήρως κατά το τρέχον έτος έναντι του περυσινού με παράλληλη εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της ACS κατά το φετινό εννεάμηνο ανήλθαν σε 47,9 εκ. ευρώ έναντι 44,8 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004. Τα κέρδη προ φόρων τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1,6 εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,3 εκ. ευρώ το 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 0,6 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 6,6 εκ. ευρώ το 2004.

Η ACS διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυμεταφορών στην Ελλάδα, με περισσότερα από 320 καταστήματα σε 200 πόλεις, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει την παρουσία της στα Βαλκάνια. Έτσι, εκτός από την Αλβανία και Κύπρο όπου δραστηριοποιείται επί σειρά ετών, η ACS λειτουργεί ήδη και στην Βουλγαρία ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της και στη Ρουμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v